• Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
    Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
  • Svar på tråden Fråga prästerna 14
  • kouki

    Kjellpräst: Ah okej, så det är möjligt ändå att få någon slags fråga eller dylikt. Tack för svaret!^^

  • MiaMiniMe

    Hej! En fråga angående ingångs och utgångs musik. Måste de spelas på en orgel? Vi har hittat en jättefin piano låt som vi vill ha som ingångs musik och en låt från enya som utgångs musik. Med det sagt undrar jag om man får lov att bar spela upp "vanlig" musik?

  • Kjell Präst
    MiaMiniMe skrev 2013-06-04 08:47:09 följande:
    Hej! En fråga angående ingångs och utgångs musik. Måste de spelas på en orgel? Vi har hittat en jättefin piano låt som vi vill ha som ingångs musik och en låt från enya som utgångs musik. Med det sagt undrar jag om man får lov att bar spela upp "vanlig" musik?
    Hej!
    Självklart är det alltid bättre att ha "levande" musik än "burkad", när man har tillgång till en skicklig musiker och en fantastisk orgel. Ibland önskar brudpar ändå CD-musik, och om bara kyrkan har tillgång till ljudanläggning (det har inte alla) så går det ofta att ordna. Vad gäller pianomusik så ställer en del kyrkomusiker- kanske de flesta- upp på att spela piano, andra gör det inte. Ni måste alltså kolla med den musiker som ska spela på er vigsel om han/hon kan tänka sig att spela piano. Men det finns alltså inget "förbud" mot att ha ingångsmusiken på piano istället för orgel.
  • Kalaspinglan
    Kjell Präst skrev 2013-06-04 04:49:05 följande:
    Kouki: Någon lång predikan blir det inte, man kan ha med de flesta av ingredienserna från en vigsel, som böner, psalmsång, bibeltexter, in-och utmarsch. Däremot har man som sagt inte med den juridiska delen eftersom den redan är avklarad borgerligt. Det innebär att frågorna, löftena och tillkännagivandet utgår. Jag har hört om präster som ändå fornulerat något slags frågor, men HUR de gjorde det vet jag inte.
    Jag hoppar in här: I Finland krävs det att båda i paret är medlemmar i kyrkan för att man ska kunna gifta sig kyrkligt. Jag gissar att det därför är ganska vanligt med kyrklig välsignelse istället, då ser formuläret ut såhär:
    evl.fi/EVLsv.nsf/Documents/D3FE70CE03ACC627C22570BF00680BEC&lang=SV
    (längst ner på sidan finns en .pdf som jag antar är den finländska kyrkohandboken)

    Där finns frågorna utskrivna såhär:
    "138
    KASUALHANDLINGAR OCH ANDAKTER
    III Välsignelse
    Församlingen kan stå under momenten 8–9.
    8. Frågor
    L: Ni har kommit inför Guds ansikte för att be om hans välsignelse över ert äktenskap.
    Prästen frågar mannen:
    NN, vill du i det äktenskap som du har ingått med NN visa henne trohet och kärlek i nöd och lust?
    Svar: Ja.
    Prästen frågar av kvinnan:
    NN, vill du i det äktenskap som du har ingått med NN visa honom trohet och kärlek i nöd och lust?
    Svar: Ja "

    Prästen konstaterar alltså att paret redan ingått äktenskap (imperfekt) och frågar alltså om brudparet vill älska varandra och visa varandra trohet.

    Är detta en möjlighet i Svenska kyrkan?
  • Kjell Präst

    Kalaspinglan skrev 2013-06-04 14:33:54 följande: Kjell Präst skrev 2013-06-04 04:49:05 följande: Kouki: Någon lång predikan blir det inte, man kan ha med de flesta av ingredienserna från en vigsel, som böner, psalmsång, bibeltexter, in-och utmarsch. Däremot har man som sagt inte med den juridiska delen eftersom den redan är avklarad borgerligt. Det innebär att frågorna, löftena och tillkännagivandet utgår. Jag har hört om präster som ändå fornulerat något slags frågor, men HUR de gjorde det vet jag inte. Jag hoppar in här: I Finland krävs det att båda i paret är medlemmar i kyrkan för att man ska kunna gifta sig kyrkligt. Jag gissar att det därför är ganska vanligt med kyrklig välsignelse istället, då ser formuläret ut såhär:evl.fi/EVLsv.nsf/Documents/D3FE70CE03ACC627C2...(längst ner på sidan finns en .pdf som jag antar är den finländska kyrkohandboken)Prästen konstaterar alltså att paret redan ingått äktenskap (imperfekt) och frågar alltså om brudparet vill älska varandra och visa varandra trohet.Är detta en möjlighet i Svenska kyrkan?Som sagt, jag vet att kolleger formulerat något slags frågor - och varför inte dessa? Det borde absolut gå.

  • Angelica och Engin

    hej kjellSolig

    jag har en fråga ...min m2b är muslim men vill gifta sig i kyrkan för min skull och senare på dagen skall även en imam viga oss.

    Jag undrar måste man alltid knä böja när man får en välsignelse? och om man måste kan endast jag knäböja vill inte att han skall känna sig obekväm. 

    hur ser en standard vigsel ut ?upplägget?hur mycket får man ändra?

  • Kjell Präst

    Angelica och Engin: Det vanliga är att paret knäböjer, inte vid välsignelsen utan vid förbönen. Har man skäl att avstå går det säkert bra. Jag kan inte gå igenom hela vigselordningen, men den går att hitta på nätet. Själva ordningen, med psalmer, böner, bibeltexter och "predikan" går inte att påverka så mycket, men man kan ju genom att aktivt välja texter etc få en personlig vigsel i alla fall.

  • Mrs Lindahl 2014

    Jag har en liten fråga om om bibelläsning, psalmer och välsignelse på engelska. Min mamma är nämligen amerikan och delar av min släkt pratar inte svenska. Är det "okej" att ha vissa delar på engelska? Hur brukar präster ställa sig till detta?


    En annan fråga gäller körer, kan man fråga församlingens kör att sjunga på ens vigsel eller är det lite "fräckt"? Om de ställer upp, ska man då betala dem som musiker eller hur funkar det?


    Tacksam för svar :)

  • Kjell Präst
    Mrs Lindahl 2014 skrev 2013-06-19 15:48:49 följande:

    Jag har en liten fråga om om bibelläsning, psalmer och välsignelse på engelska. Min mamma är nämligen amerikan och delar av min släkt pratar inte svenska. Är det "okej" att ha vissa delar på engelska? Hur brukar präster ställa sig till detta?


    En annan fråga gäller körer, kan man fråga församlingens kör att sjunga på ens vigsel eller är det lite "fräckt"? Om de ställer upp, ska man då betala dem som musiker eller hur funkar det?


    Tacksam för svar :)


    Det går absolut att ha delar av vigseln på engelska, det finns till och med en handbok där de kyrkliga handlingarna (dop, vigsel, begravning) finns på olika språk, däribland engelska.
    "Fräckt" är det inte att fråga om kören kan sjunga, men det är inte så vanligt att det förekommer - jag har aldrig varit med om det. Om man har en anknytning till kören kan ju saken komma i ett annat läge, men att kören skulle ställa upp på vigseln hos någon de inte känner är väl inte helt troligt. Men frågan är ju fri!
  • CoG

    Kjellpräst

    Hur vanligt är det att man träffar sin präst 2 veckor före vigseln pga att denna haft semster och utan att prästen hört av sig före sin semester och berättat att upplägget ser ut så?

    Jag tycker att det är lite dåligt att låta brudparet stå o vänta tills bara 2 veckor innan vigseln med att höra av sig o boka tid.

Svar på tråden Fråga prästerna 14