Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    mandypants200 skrev 2011-04-01 19:44:55 följande:
    Hej!
    Tack för snabbt svar.
    Hur är en välsignelseakt annorlunda från en vigselakt? Säger man fortfarande löftena och "ja" och allt det?

    Tack igen!
    Nej, egentligen gör man inte det, det är ju det som är den juridiska delen. Men vill man gärna ha med detta kan man formulera om löften etc så att det blir snarlikt en vigsel.
  • Kjell Präst
    MrsT2011 skrev 2011-04-01 23:28:50 följande:
    Jag har en fråga om ringväxling: Vi hade tänkt lägga till en gravyr i mannens förlovningsring men endast välsigna min vigselring under vigselakten. Nu börjar detta kännas "haltande" på något sätt, prästen vi valt föreslog att vi välsignar mannens ring också, trots att den inte är ny.

    Är detta en vanlig uppfattning inom kyrkan? Att man bör välsigna båda trots att endast en ring är en "riktig" vigselring? Rent praktiskt känns det krångligt att fibbla med två ringar när man är som allra mest nervös... Sen förknippar jag två vigselringar med anglosaxisk sed... Men vi vill självklart att han också ska ha en gravyr som minne... Hmmm. Tacksam för er input. 
    Man v'älsignar ju egentligen inte ringen/arna utan äktenskapet, vilket ringen/arna får bli en symbol för. Jag har själv inga synpunkter på om man ska ha en eller två ringar, jag frågar bara brudparet hur många de har tänkt ha så att jag säger rätt i ritualet. Ibland har de en, ibland två. Jag har svårt att tro att detta är en stor fråga för präster i gemen.
  • Kjell Präst
    linnis83 skrev 2011-04-02 18:52:45 följande:
    Förstår att det varierar en hel del mellan olika präster, men vad brukar ingå i ett samtal med brudparet inför vigseln?
    Jag brukar framför allt gå igenom vigselritualet- om paret vill, provgår vi altargången upp och provläser löftena
    (däremot övar vi aldrig hela vigseln). Vi väljer psalmer och går igenom musiken. Så frågar jag brudparet hur de träffades, vad de gillar att göra tillsammans och slutligen ber jag dem beskriva varandra. De tre senaste punkterna använder jag sedan till vigseltalet. Det är allt, det brukar ta en timme ungefär.
  • Kjell Präst
    kandersson174 skrev 2011-04-13 20:45:34 följande:

    En liten undring, "ska" det vara maka eller hustru? Och ska det vara make eller man?


    Och, har nedanstående text ändrats något de senaste åren? Tycker inte jag känner igen den helt?!


    Jag, NN,
    tar dig, NN,
    nu till min maka


    att dela glädje och sorg med dig
    och vara dig trogen
    tills döden skiljer oss åt.


    Det ska vara hustru och man. Texten har inte ändrats under de senste fem åren i alla fall.
  • Kjell Präst
    Sebastiána skrev 2011-04-13 20:59:45 följande:
    Vi vill gärna ha psalm 834b som en av psalmerna vid vår vigsel. Tyvärr har inte församlingen den psalmboken. Är det vårt ansvar att hitta noterna till denna eller är det en uppgift för kantorn?
    Vet egentligen inte vems "ansvar" det är, men det bör ju vara hyfsat lätt för musikern att ordna fram dessa noter för att han/hon ska kunna spela dem. Att däremot sprida dem till församlingen (alltså era gäster) är inte kyrkans ansvar.
  • Kjell Präst
    sasssyy skrev 2011-04-14 21:08:50 följande:
    Hej.. Jag och min blivande ska gifta oss hemma i trädgården, vi kommer troligtvis att ha en präst som viger oss, min blivande mans "familjepräst kallar vi honom lite slarvigt. Det är den präst som döpt min sambo och hans två syskon, den präst som varit med vid i stort sett hela släktens begravningar och dop och han är knuten till en kyrka som min svärfar är knuten till via en manskör som han sjungit i i MÅNGA herrans år. Dock tillhör vi inte den församlingen, vi bor 8 mil därifrån men prästen har antytt att han vill ställa upp (är ännu lite mer än ett år kvar)

    Det vi funderar över är följande: Han kommer ev ha hunnit att gå i pension tills vi gifter oss, får han ändå viga oss?

    Sen undrar vi över vigselordningen, det står där att man ska ha med psalmer men vi gifter oss i vår trädgård (håll tummarna för vädret) och ingen av oss är egentligen kristen, jag tror ärligt talat inte att NÅGON av de 30 pers vi har bjudit kan en endaste psalm -sicka hedningar vi är- och vi kommer inte ha någon pianist eller liknande som kan kompa. Den enda "sidomusik" vi har levande är en sångerska som sjunger till förinspelad musik... MÅSTE man ha psalmer med????

    Och så en sak till... man får överhuvudtaget inte ändra något i vigselordningen väl? Eller är det så att om prästen är pensionerad så kan han ändå förrätta vigsel men i borgerlig ton?

    Förstår att det låter som ganska konstigt att vi vill ha en präst som viger oss men den här mannen är väldigt speciell och betyder en hel del för min blivande make.
    Hans pensionering behöver inte hindra honom från att viga er. Även pensionerade präster kan ha vigselrätt.
    Det enkla svaret på dina frågor kring förändring av ritualet etc är: Nej, ni kan inte ta bort psalmer (jag skulle aldrig gå med på det, det går ju att sjunga psalmer utan musik och att församlingen är dåliga psalmsångare är inget giltigt skäl) och en präst får inte förrätta en "borgerlig" vigsel. Ritualet ser likadant ut oavsett om ni gifter er i Lunds domkyrka eller på Konsums parkeringsplats. Det finns präster som ruckar på detta, men dessa präster gör fel.
  • Kjell Präst
    Novem skrev 2011-04-14 20:36:56 följande:
    En liten fundering, jag och min blivande man skall gifta oss på nyårsafton.
    Vi vill ha bibeltexter och psalmer om nystarter/att börja på nytt å det är en av anledningarna att vi valt just nyårsafton, Vet ni något (på rak arm, jag vill ju inte att ni skall sitta och leta efter texter =)) som kan passa?
    Just nu kommer jag bara på psalm 515, nyårspsalmen "Hur snabbt o Gud vår tid förgår". Speciellt första versen är både vacker och hoppfull. Den är dessutom lättsjungen eftersom den sjungs på samma melodi som "Var hälsad sköna morgonstund"
  • Kjell Präst
    sasssyy skrev 2011-04-14 21:40:27 följande:
    DÅ får pr'ästen sjunga själv helt enkelt...tycker det är konstigt att man håller så hårt på just detta, att man håller hårt på bibeltexter och allt som sägs - det är okej, men sånger som ingen kan känns väldigt underligt men låt gå. Inget att göra något åt Bara att se glad ut och låta sig underhållas hehe
    Tycker inte alls det är konstigt, psalmerna är en del av ritualet. Det finns ju lättsjungna psalmer (Den blomstertid, En vänlig grönska, I denna ljuva sommartid - om det är en sommarvigsel - etc) som man kan hänga med hyfsat i även om man inte är någon van psalmsångare.
  • Kjell Präst
    Aniara4 skrev 2011-04-15 09:34:32 följande:
    Igen, vill man inte ha en gudstjänst med allt som en sådan innefattar finns ju alltid alternativet med en borgerlig vigsel. I en gudstjänst ingår psalmer där församlingen sjunger med efter bästa förmåga. Så nej, det är inte bara att se glad ut och låta sig underhållas av prästen. Ber man att få en gudstjänst hållen för sig deltar man i den också.
    Kunde inte ha sagt det bättre själv!
Svar på tråden Fråga prästerna 14