Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    Aniara4 skrev 2011-02-03 07:30:21 följande:
    Och apropå tilläggspunkten till trådstarten så finns det ett relativt nytt beslut från Kyrkostyrelsen som säger att en församling KAN, om de vill, anställa en präst tillfälligt för ett visst uppdrag, t.ex. en vigsel. Men de måste inte, det är frivilligt. Vår församling var inte intresserad, jag tror de tycker det är vårt eget problem om ingen av de präster som är i tjänst den dagen duger! Oskyldig
    Jag tror det sedan länge är tillåtet för en församling att tillfälligt anställa en präst för enstaka uppdrag - men få församlingar vill förstås göra det, de har ju egna präster som uppbär lön.
  • Kjell Präst
    M Berg skrev 2011-02-03 08:21:28 följande:
    Hur är det med utgångsmarchen? jag och min sambo skulle vilja ha en hårdrockslåt fast på orgel. Går det? Det låter lite konstigt men den är Vi och låter bra på orgel.
    Om prästen och musikern anser den lämplig, och musikern anser sig kunna spela den så är det okay. Den är inte diskvalificerad bara för att den är en hårdrockslåt. 
  • Kjell Präst
    Chicita skrev 2011-02-03 17:14:13 följande:
    Kan ju passa på att fråga prästen då...

    Vår präst tycker att det ska bli jätteroligt med något annorlunda och har lovat att hålla delar av cermonin på latin (eventuellt delar av gudstjänsten också... Hur mycket är upp till prästen) 

    Men vad ska man välja för psalmer och in/utgångsmusik?
    Jag vill gärna hålla det runt 1300-talet om det går.

    Tips?

    Skulle ju kännas bra att kunna komma förberedd till mötet med prästen 
    Den enda psalm som direkt kommer upp i huvudet är nr 23 "Tack, gode Gud, för allt som finns". Den har text av Franciscus av Assisi från 1200-talet (musiken är från 1600-talet). Tala med er kyrkomusiker, som har mer kunskaper kring det musikaliska, inte minst in -och utgångsmusik.
  • Kjell Präst
    JulyBrud skrev 2011-02-19 15:40:46 följande:
    Hej!

    Två frågor; Om man har två psalmer, hur många "övriga" låtar är det vanligast att ha? Och hur många tycker du att (med ett bra upplägg, och om musik är ens liv) man kan ha som "max" utan att det blir för mkt?
    Viktigaste delen är så klart löftena, men för oss kommer våra vänner förgylla vigseln med låtar som betyder mkt för oss....just nu har vi en från mig till honom, en från honom till mig, och en som en vän har skrivit just till vår vigsel... Om man då har ingångslåt och utgångslåt som också framförs av solister, får man plats med allt man ska ha med på 45 minuter?

    Förstår att det kan låta mkt, men vi vill ha mkt musik, så om det ska vara en vigsel som är "vi", tror du att detta upplägg kan bli bra trots att det blir många solister/inslag?
    I de fall när det förekommer solosånger (vilket inte är så vanligt som man kan tro) är nog det vanligaste två stycken, men att som ni ha tre solosånger + ingång och utgång, jämte två psalmer, låter inte orimligt tycker jag
  • Kjell Präst
    Hoppe skrev 2011-02-19 23:54:48 följande:
    hej hej!

    jag har inte läst hela tråden, så förlåt mig om svaret redan finns här nånstans...
    jag har en fråga - jag har bett min numera pensionerade konfirmationspräst att viga mig och min blivande man och han har tackat ja.
    vad är brukligt när det gäller betalning? jag har läst både att man inte får betala prästen utan endast ge kollekt till kyrkan och att prästen kostar en viss summa att anlita. vad är det som gäller?

    stort tack för svar!
    Hej!
    Som framgår av trådstarten så har prästen inte rätt att ta ut någon ersättning av brudparet för vigseln. Tidigare hade han eller hon möjlighet att få betalt för förarbetet samt resekostnader, däremot inte för själva vigseln. Nu ska prästen alltså inte ha några pengar alls.
  • Kjell Präst
    Soldemor skrev 2011-02-20 13:45:00 följande:
    Hrm, om jag får ha en liten synpunkt här, så har jag förstått det så, att om prästen är pensionerad, så måste vigselförsamlingen temporärt anställa honom för vigseln så han får lön för den, alternativt om församlingen inte vill anställa hnoom, att ni då får ta en av församlingens präster. Så har vår kamrer förklarat det iaf.
    Vad jag menar är förstås att brudparet inte ska ge prästen några pengar.
  • Kjell Präst
    sthlm2011 skrev 2011-02-20 14:23:24 följande:
    Vi skall gifta oss 21:a maj. vilken färg är det som gäller då på altarblommorna enligt det liturgiska kyrkoårets färger?
    Den 21 maj är mitt i påsktiden (mellan 4:e och 5:e söndagen i påsktiden) . Enligt anvisningarna ska det den veckan vara "Vårblommor eller påskliljor men inte pingstliljor"
  • Kjell Präst
    Aniara4 skrev 2011-02-20 14:59:13 följande:
    Innan alla börjar fråga om just sin dag, finns det någon sida på nätet med en lista över vad som gäller när liturgiskt?
    Det finns sidor där kyrkoårets färger beskrivs, men jag har inte lyckats hitta någon som förklarar vilka blommor som ska användas.
  • Kjell Präst
    Tittski skrev 2011-02-21 12:10:55 följande:
    Jag måste fråga en sak, har googlat men inte helt hittat de svaret jag söker..

    frågan är, vad är de för skillnad på kyrka och kapell??

    Är de olika bestämmelser på de? En kompis till mig påpeka att de vi gifter oss i är ett kapell inte en kyrka vilket kan va till våran fördel med större frihet. Stämmer detta? 
    Ett kapell är en mindre kyrkobyggnad eller ett invigt rum där kyrkoverksamhet bedrivs, skulle man kunna säga. En kyrklig vigsel är dock en kyrklig vigsel oavsett var den äger rum - även om den skulle äga rum på Coop Extras parkeringsplats - så det innebär ingen större "frihet" att gifta sig i ett kapell än i en kyrka.
  • Kjell Präst
    Chicita skrev 2011-02-21 12:57:05 följande:
    Oh vad glad jag är, vi fick "vår" präst till slut... Skrattande
    Hon är helt med på noterna med vårt medeltidstema. Hon ok:ar att jag och pappa går in tillsammans, hon kommer hålla en del av vigselakten och predikan på latin och hon frågade oss om hon kunde få sjunga en hymn på latin också...

    Men det var ju inte min fråga...
    Frågan som jag glömde ställa till henne när hon ringde var:
    In och utgångs musiken...
    Är det något som man kan välja helt fritt själva och kanske spela upp via cd-skiva? Eller bör det vara något som kantorn kan spela på orgeln?
    Och ska det vara kyrkligt?

    Jag gifter mig inte i kyrkan och tror att jag kan "plocka bort gud" eller "tona ner gudspratet" osv som jag hör så många säga (inte bara här på forumet). Jag vill verkligen att prästen ska vara med på noterna och kunna få till en vacker predikan på vår dag. Det är ju faktiskt en stor del av vårt bröllop. 
    Så därför vill jag veta om jag kan välja musiken fritt, eller om det är vanhedrande på något sätt. För då kommer jag inte ens att fråga prästen och kantorn om det sen...

    Min kära bortgångna farmor sa en gång att Gud har humor. Och hennes förklaring var "varför skulle han annars ha skapat näbbdjuret?". Och ett av de musikstycken vi funderar på är lite humoristiskt. Det är romantiskt men med glimten i ögat och det kan locka fram en del skratt... Och att skratta i kyrkan brukar kännas fel. Även om min konfirmationspräst sa att skrattet var en gåva till gud och ett sätt för oss att komma närmare honom.
    Men jag vill som sagt inte propsa för något som kan anses respektlöst.

    Nu blev det en hel roman, men jag ville försöka få in så många anledningar och synsätt som möjligt i detta.
    Även lite av prästens inställning... 
    För att ta det sista först: Jag försöker väldigt ofta locka till skratt i kyrkan eftersom glädjen är en av Guds största gåvor till människan. Det är absolut inte fel att skratta i kyrkan, tvärtom är det väl toppen om man som präst och kyrkobesökare är glad i och efter gudstjänsten! 
    Det finns inga generella regler om musiken i vigselakten, annat än att den inte ska vara rent olämplig ( Highway to hell är inte lämplig...). Musiken behöver alltså inte vara "kyrklig" - vad nu det är Vissa kyrkor tillåter, och har möjlighet till, CD-musik, andra inte. Då är kriteriet helt enkelt om musikern (må vara kantor eller organist) anser sig kunna spela stycket/styckena.
Svar på tråden Fråga prästerna 14