• Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
    Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
  • Svar på tråden Fråga prästerna 14
  • Kjell Präst

    Lajna: Jag antar att du menar en välsignelse över ett borgerligt ingånget äktenskap. En sådan är en gudstjänst och leds av prästen. Det finns gudstjänster i kyrkan som leds av "lekmän", men det är då speciellt utvalda personer. "Vem som helst" kan alltså inte leda en gudstjänst. En välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap kan utformas ganska vigsellikt. Ringbyte och löften ingår dock inte. Jag vet ändå att man ibland har formulerat om dessa moment så att de kan tas med i en annan form.

  • Klaradal

    Skulle bara vilja säga att jag verkligen uppskattar Svenska Kyrkans förhållningssätt till brudöverlämning och visar integritet kring det. Jag har förståelse för präster som går med på det, men har stor respekt för dem som faktiskt inte gör det. Inget jag vill skapa diskussion kring, man kan vilja olika saker och det är inget konstigt i det. Jag är inte troende själv, men gillar att man som kyrka har en linje och värderingar som man faktiskt står för, även om det skaver några.
    Om man vill göra precis som man vill, obundet till traditioner och ordningar, är kanske inte kyrkan rätt ställe att viga sig på. Då finns massa andra alternativ utanför kyrkan där man kan få en jättefin vigsel precis så personlig och unik som man vill ha den. Men jag tycker det är helt rätt att kyrkan har sista ordet när det kommer till att vigas enligt kyrkans ordning, samfund, lokaler och yrke"?personer, med allt vad det står för och symboliserar.

    Vi ska viga oss borgerligt så jag har inga frågor för egen del. Däremot har jag några nyfikenhetsfrågor:
    1. När det kommer till egenvald musik (alltså sånt som är utöver psalmerna), vad finns det för begränsningar? Går det t ex att välja musik eller texter med tydlig koppling till andra religioner?
    2. Kan det ingå nattvard i en vigselgudstjänst enligt Svenska Kyrkans ordning? Jag menar, om någon nu skulle vilja det. Tror jag sett det i katolska vigslar, eller inbillar jag mig?
    3. Hur många olika saker kan man slå ihop? Vissa slår ju ihop dop och vigsel, går det att slå ihop det med ännu fler saker? Det är blir en ren nördfråga då jag inte ens kommer på något exempel där det skulle vara aktuellt, men bara så där i teorin :)

  • Ello

    Jag var medlem i svenska kyrkan, har varit hela livet (sedan dopet då), men flyttade sedan utomlands för 3 år sen. Nu ska vi vigas i Sverige och jag förstår det som att jag fortfarande är medlem. Min fråga är om någon vet om det tillkommer någon kostnad om man inte är boende i Sverige. Vi (jag) betalar ju inte någon kyrkoavgift längre då vi inte är boende i landet.

    Jag undrar också om jag ÄR medlem i kyrkan eller om man automatiskt skrivs ut när man flyttar?

  • Vaktmästare CE

    Hej!

    Dyker in och svara på Klaradals frågor:

    1. det är tjänstgörande präst och framförallt tjänstgörande musiker som avgör vilka sånger som är okej eller inte, så det skiljer sig beroende på vem det är som tjänstgör den aktuella dagen.

    2. Vigsel med mässa (alltså med nattvard) förkommer absolut i Svenska kyrkans ordning. Flera av mina kollegor hade vigsel med mässa när de gifte sig, och jag tyckte att nattvarden gav gudstjänsten det där lilla extra! Dessutom finns det en väldigt fin prefation (sång inför nattvarden) som ingår i ordningen för vigsel. Rekommenderas!

    3. Detta är fråga som KjellPräst säkert kan svara bättre på, men i teorin så tror jag att det skulle gå att ha en vigsel i en högmässa exempelvis. 

    MVH Vaktmästare CE


  • Kjell Präst

    Klaradal: Man skulle ju kunna tänka sig dop, vigsel och nattvard tex. Men jag har aldrig varit med om det.

  • Kjell Präst

    Klaradal igen: Musik med koppling till andra religioner är väl tveksamt om man nu inte firar bröllop med två religioner inblandade, med medverkande även från annat trossamfund/religion

  • Kjell Präst

    Ello: Häromåret hade jag ett dop där mamman fötts i Sverige, flyttat ut och sedan tillbaka igen. Hon var då inte heller medlem i kyrkan längre. Då sades det att man "faller ur" sitt medlemskap om man flyttar utomlands. Så det är nog bäst att du kollar att du verkligen är medlem.

  • Ello

    Kjell Präst
    Hur kollar man det? Jag har pratat med vår präst som skulle sända in nå papper, och då sa jag som jag skrev ovan. Jag kan ju i så fall inte gå med i kyrkan igen eftersom jag inte bor i Sverige, eller? Vet du om man i så fall måste betala för vigseln? (Och i så fall hur mycket :))

  • Kjell Präst

    Ello: Det ska pastorsexpeditionen kunna hjälpa till med. Om ingen av er två är medlem så är det inte självklart att ni kan gifta er gratis i kyrkan. Pastorsexpeditionen kan svara även på detta.

Svar på tråden Fråga prästerna 14