• Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
    Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
  • Svar på tråden Fråga prästerna 14
  • Wilhelmina

    Kjell Präst, stämmer det verkligen att mickeochluises svärfar har vigselbehörighet och kan ta den juridiska delen (frågorna) om han är präst i Danmark och vigseln sker i Sverige?

  • Kjell Präst

    Wilhelmina: Nu blir jag osäker, läste kanske inte ordentligt. Om den svenske/a prästen håller i det juridiska är det inga problem, men nu fattar jag att det kanske är tvärtom. Hmmm... Men jag står fast vid att om kyrkoherden godkänt bör det vara okay. Utgår från att han/hon har kollat detta med vigselrätten.

  • Chicita

    Det har varit rätt lugnt här ett tag nu Kjell Präst. Glad
    Men kul att du kikar in i alla fall 

  • AnnikaSthlm

    Hej Kjell!


    Jag och min sambo ska gifta oss i Seglora på Skansen. Ingen präst "ingår" så vi måste hitta någon vilket är svårt då vi inte har någon relation med någon präst i sthlm då ingen är härifrån. Har du ngt tips på bra och icke så stela präster?

    Sedan har vi en annan sak som "oroar" mig. Det är jag som vill ha en kyrklig vigsel, min sambo hade föredragit borglig men det är inte akutellt för mig så han har sagt ok till detta nu för han vet hur mkt det betyder. Däremot kommenterar han alltid att det är väldigt mycket prat om gud när vi är på olika dop och andras bröllop. Exakt vad är det man måste ha med för en kyrklig vigsel och vad kan man välja? Förstår att detta är en vanlig fråga men kan inte gå tillbaka i tråden när det finns så många sidor.

    Tack för svar!

  • Kjell Präst

    AnnikaSthlm: Jag känner inga stela präster, men det är möjligt att de finns därute någonstans, tillsammans med alla stela rörmokare, poliser och lärare Prova med Oscars församling, den ligger ju precis i närheten. Exempelvis Patrik Pettersson som tjänstgör i grannen Djurgårdskyrkan är en alldeles utmärkt präst. Bara ett exempel. Ett annat tips är ju att besöka några gudstjänster för att kolla olika präster.

    Vad måste man ha med i en kyrklig vigsel? Jo, följande:
    Två psalmer, ett par böner, en eller flera bibeltexter. Troligt, men inte säkert (det avgör prästen själv), är också att prästen håller vigseltal där han/hon talar bland annat om Gud. Dessutom ingår förstås de juridiska momenten: löften, frågor och tillkännagivande. Solosånger eller diktläsningar behöver man däremot inte ha, det räknas som extra inslag i vigseln - man har det om man vill alltså. Det finns ju en färdig ordning för vigsel inom Svenska kyrkan och den måste prästen följa - däremot får man vara med och välja psalmerna, man får välja på vilket sätt man vill säga löftena, man får välja in- och utgångsmusik. Så, ungefär, ser det ut.

  • JosieJ

    Hej Kjell Präst,

    jag undrar hur en välsignelse av äktenskapet gar till?

    Jag och min man bor och ska gifta oss i Tyskland och vi är därmed tvungna att viga oss borgerligt (vilket jag inte vill egentligen). Inga religiösa samfund i Tyskland har vigselrätt.

    Har haft kontakt med prästen i Svenska Kyrkan och hon säger att det blir i sa fall en välsignelseceremoni: vad innebär det? kan man göra det likt en "riktig" ceremoni? Kommer det ens kännas som "pa riktigt"?

  • Kjell Präst

    Hej JosieJ! Man kan göra en välsignelseceremoni ganska vigsel-lik, med psalmer, tal, böner, ingång etc - det som är olikt är att den juridiska delen är borta, för den har ni ju redan klarat av i den borgerliga vigseln. Det innebär alltså att man inte svarar "ja", byter ringar eller ger varandra löften. Sedan vet jag att det finns kolleger till mig som har omformulerat löften och frågor så att de ändå kan användas vid en välsignelseceremoni, just för att det ska kännas mer som en vigsel trots att det inte är det. Jag vet inte hur de har formulerat sig då, har inte haft någon sådan ceremoni själv. 

  • JosieJ

    Tack för ditt svar. Men vad trakigt, kommer ju inte kännas som om jag gifter mig vare sig i radhuset eller kyrkan. Men, men.

Svar på tråden Fråga prästerna 14