Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    Upptäckte just att den här tråden (med föregångare) om några månader har varit öppen för frågor och svar i fyra år. Det är väl inte så illa?

  • Kjell Präst
    Beautiful Disaster skrev 2011-05-02 22:07:47 följande:
    En liten fråga, ungefär hur lång tid innan blir man kontaktad av prästen som ska hålla vigseln?
    Det varierar från präst till präst. Jag brukar kontakta brudparet ungefär en månad före vigseln. Det finns de som tar kontakt tidigare och det finns de som tar kontakt senare än så.
  • Kjell Präst
    Milla 1979 skrev 2011-05-03 22:36:57 följande:
    Hej! Jag har en liten fråga kring in- och utgångsmusik. Kan man välja vilken låt som helst eller ska det vara psalmer?
    Hej!
    Det är normalt inte psalmer utan annan musik, psalmerna sjunger man inne i själva gudstjänsten. Det finns egentligen inga regler för vad man får ha för in-och utgångsmusik utan gränserna sätts vid vad som är rent olämpligt i kyrkorummet eller vad musikern anser sig kunna spela på orgeln.
  • Kjell Präst
    tågjäntan skrev 2011-05-03 22:47:09 följande:
    På tal om vilket namn man säger på vigseln; jag var med på en vigsel för flera år sedan där brudparet bara sa sina förnamn. Jag blev förvånad. Är det egentligen giltigt då?
    Näpp, egentligen inte, eftersom detta är den juridiska delen av vigseln och det är viktigt att det är rätt personer som står inför prästen. Nu tror jag förstås inte att vigseln kan ogiltigförklaras på grund av detta, men det var helt klart fel.
  • Kjell Präst
    MrsT2011 skrev 2011-05-04 10:23:03 följande:
    Men jag förstår inte riktigt, är det bara för att Victoria är kunglig som hennes efternamn Bernadotte inte ingick i deras vigselakt? Har nyss kollat vigseln igen på YouTube för att uppdatera mig, tyckte det var märkligt att löftena innehöll Daniels efternamn men inte hennes?

    Och om nu prästen läser upp både våra för- och efternamn under vår vigsel, kommer han någon gång under akten säga vårt gemensamma efternamn så att alla förstår vilket vi valt? Hur går det till och när brukar detta ske? Vill minnas att du Kjell brukar säga något i slutet om att "jag ger er herr och fru Efternamnsson, en applåd för brudparet". Det kan jag inte minnas att prästen gjort på något av de fem bröllop jag närvarat vid.
    Ja, jag gissar att det har med Victorias kungliga börd att göra. Man titulerar inte kungligheter med efternamn.

    Ja, du minns rätt. Jag avslutar vigseln med att säga precis så som du skriver. Men det finns ingen plats i ritualet där man tillkännager brudparets nya efternamn (i de fall ett sådant finns). Det är alltså upp till varje präst att avgöra om hon/han ska läsa upp namnet eller ej. Men om brudparet särskilt önskar ett sådant tillkännagivande så tror jag nog att de flesta präster ställer upp på det
  • Kjell Präst
    MrsT2011 skrev 2011-05-04 10:43:12 följande:
    Jag fundera på att be prästen lägga till orden "välsigna XX och XX Efternamnsson i deras äktenskap", vad tror du om det? Eller blir det konstigt att blanda in efternamn vid ett tillfälle då man så att säga vänder sig till Gud?
    Du menar vid bönen över ringarna? Det skulle jag lätt ställa upp på om någon bad mig. Tycker inte det känns konstigt.
  • Kjell Präst
    MrsT2011 skrev 2011-05-04 10:55:43 följande:
    Har tjuvkikat i psalmboken nu och det är precis den bönen jag menar. Tycker det passar bra eftersom man precis blivit tilltalad med sitt gamla namn vid frågorna, ögonblicket efter man svarat ja bör man ju kunna nämna oss vid gemensamt efternamn. Håller tummarna att vår vigselpräst gillar idén!

    Förresten, hur blir det då med löftena efter bönen? Kan man använda endast förnamn där? (tilltalsnamn + mellannamn) Det skulle kännas bra, blir mer personligt och inte så långt. Efternamnet har vi ju redan tillkännagivit.
    Hmmm... jag skulle vilja ha med efternamnen där också förstås, har aldrig använt bara förnamnen där... Jag kanske var för snabb i mitt förra svar, tekniskt sett är ni ju inte gifta förrän hela den juridiska biten är avklarad - och har då formellt inte bytt efternamn... Det här blev lite knepigt... Löftena är en del av det juridiska. Den uttrycker ju er vilja att leva tillsammans livet ut - vilket ju inte är ett juridiskt åtagande. Men samtidigt vill man ju, precis som i frågorna, klargöra att ni är där friviliigt, och att det är just ni som är där. Men det här är väl egentligen petitesser, nog skulle det väl gå att bara säga förnamnen vid löftena - jag menar, ni har ju knappast sprungit ut och blivit ersatta av några andra mellan frågorna och löftena!  
  • Kjell Präst
    Humlan66 skrev 2011-05-04 15:10:01 följande:
    Har en liten ring fråga.
     Om man inte hinner på sin vigselring till på bröllopsdagen går det då om man vill att få sin riktiga ring välsignad av kyrkan i efterhand. För mig känns det mera riktigt att få ringen välsignad, även om det är äktenskapet man välsignar vid vigseln ?
    Det går att få det mesta välsignat av kyrkan, själv har jag välsignat ett kors, min kollega har välsignat lägenheter. Så visst kan man få en ring välsignad om man vill - även om det, som du säger, i vigselakten inte är ringen utan äktenskapet man välsignar.
  • Kjell Präst
    Oll Moddy skrev 2011-05-04 15:34:38 följande:
    Men om man som vi inte byter namn förrän efteråt - alltså som i efter vår bröllopsresa, kan man ändå läsa upp efternamnet? Vi kommer ju att byta namn och det vore ju trist om vi inte fick säga att vi nu är herr och fru xxxx tycker jag...
    Det är väl inget som hindrar att man läser upp det nya efternamnet i vigseln, om man vill det, men i frågorna måste man kallas det efternamn man heter vid det aktuella tillfället.
  • Kjell Präst
    FruHassel skrev 2011-05-08 12:38:25 följande:
    Nu har jag läst runt på måååånga sidor om bröllop och jag hittade en sida där de skrev om att under vigeselakten låta brudparets ringar vandra fram till brudparet och att gästerna då får en möjlighet att be för äktenskapet, skänka en önskan om lycka mm. Är detta för amerikaniserat för svenska kyrkan och är det något som ni tror att prästen skulle kunna tala om för gästerna precis i början av vigseln?

    Undrar även om det är möjligt att prästen kan tänka sig att läsa denna dikten före : Vi är samlade här idag osv. osv. 

     


    Måhända är han den ende i världen som tycker sig veta att hon är den underbaraste kvinnan på jorden.

    Måhända är hon den ende som uppskattar hur fantastisk han är i varje liten sak han gör och i varje liten tanke.

    De tycker sig höra en underton av godhet i allt vad den andre säger och tror att de flesta kanske missar det.

    Och de förstår inte hur man kan passera den andre utan att förstå att man just passerat den finaste människan i världen.

    Han har förstått, hon har förstått - därför är vi här idag.

     //Annica


     


    Jag har aldrig varit med om den "ringceremoni" som du nämner, och det är förstås ingen svensk tradition. Det är upp till den enkilde/a prästen om han eller hon tillåter detta. Detsamma gäller diktläsningen. Hade jag varit er vigselpräst hade jag sagt ja till båda sakerna om det inte är alltför många gäster som ska be över ringen innan den når brudparet - för då tar det kanske för lång tid.
Svar på tråden Fråga prästerna 14