Inlägg från: tågjäntan |Visa alla inlägg
  • tågjäntan

    Fråga prästerna 14

    1700tal skrev 2011-02-23 21:10:26 följande:
    Jag har oxå en fråga. Om man vigs i ett pingstkyrkans kapell (med ekumenisk inriktning) och får uppmaningen att själv hitta präst/pastor från valfri kristen kyrka, hur hittar man en präst då? Är präster i svenska kyrkan generellt villiga att åka på arbetstid när man varken känner prästen personligen eller tillhör de närliggande församlingarna. Hur börjar man leta efter präst? Och tror du vissa präster har något att invända mot att det är pingstkyrkans lokal?
    Ni kan inte tänka er att fråga det kapellets pastor om h*n kan viga er? Pastorer, iaf i mindre församlingar, har generellt färre vigslar, så jag kan tänka mig att personen skulle bli glad över att bli tillfrågad. Eller vet ni redan vem det är och inte vill ha den personen som vigselförättare.
  • tågjäntan

    Nu läste jag inlägget igen - är det den församlingen som har uppmanat er att hitta egen präst pastor? Har kapellet ingen "egen" pastor?
    Blir det svårt med att hitta en svenska kyrkan präst, kanske ni kan höra med närmaste frilyrkoförsamlings pastor.

  • tågjäntan
    Kjell Präst skrev 2011-02-22 08:19:24 följande:
    Man brukar inte applådera efter solosångerna i vigseln, som ju är en gudstjänst. Jag brukar däremot uppmana församlingen att applådera brudparet när vigseln är slut och de ska gå ut. Det finns alltså inget generellt förbud mot applåder i kyrkan.
    När vi skulle gifta oss frågade prästen om han fick uppmana gästerna att applådera när vi sagt ja och avgivit löftena. I form av "Folkets jubel." Så det var nog lite visslingar och så oxå. Han hade nyligen gjort det med ett par från Fillipinerna eller likande som fallit väldigt väl ut. Vi tyckte det lät som en bra ide. Det tog några sekunder inte gästerna hängde på, men det kändes som ett roligt initiativ från prästen.
  • tågjäntan
    MrsT2011 skrev 2011-04-01 23:28:50 följande:
    Jag har en fråga om ringväxling: Vi hade tänkt lägga till en gravyr i mannens förlovningsring men endast välsigna min vigselring under vigselakten. Nu börjar detta kännas "haltande" på något sätt, prästen vi valt föreslog att vi välsignar mannens ring också, trots att den inte är ny.

    Är detta en vanlig uppfattning inom kyrkan? Att man bör välsigna båda trots att endast en ring är en "riktig" vigselring? Rent praktiskt känns det krångligt att fibbla med två ringar när man är som allra mest nervös... Sen förknippar jag två vigselringar med anglosaxisk sed... Men vi vill självklart att han också ska ha en gravyr som minne... Hmmm. Tacksam för er input. 
    Vi gjorde som du önskar att ni ska göra - använde en ring och höll i den båda och graverade in båda datumen i min mans ring. Nu minns jag itne om han sa något om det. han frågade säkert, men det kan inte ha haft någon betydelse för honom. Däremot berättade han att när han och hans fru gifte sig så gick ringen/arna runt bland alla gäster som ett sätt att visa att de alla var delaktiga på något sätt i det hela. Jag minns inte hur han förklarade det hela. Men det kändes inte aktuellt för oss.
    Jag har en egen tes om varför det (iaf förr) var så att det är en vigselring och att kvinnan bär den. Jag ser det som att ringen är bådas, men att det är kvinnan som får bära den för att det är hon som brukar, iaf har varit så, ha mest utsmyckning.
  • tågjäntan
    jenx skrev 2011-04-27 11:19:10 följande:

    Under vigseln säger men brudparets nya efternamn någon gång? Jag håller på att byta till ett släktnamn som min sambo sedan ska ta när vi gifter oss. Allt drar ut på tiden med alla intyg som ska fixas. Få människor vet om att vilket namn vi kommer att ta så det vore roligt att annonsera det vid vigseln men gör man så? Behöver prästen i så fall något papper om att namnbytet gått igenom?


    När vi skulle gifta oss så antog min man ett släktnamn som jag antog i samband med vigseln. hans namn gick igenom ca en månad innan vigseln. När vi kom vigselsamtalet frågade vi hur vi skulle göra med det. Då sa han att de efternamn man heter måste vara det man säger på vigseln. Kompromissen var att han sa Kalle Svensson,  numer Nyttnamngren, tager du... osv. På videon från bröllopet ser vi att han andra gången direkt säger/sa min mans nya efternamn.
  • tågjäntan

    På tal om vilket namn man säger på vigseln; jag var med på en vigsel för flera år sedan där brudparet bara sa sina förnamn. Jag blev förvånad. Är det egentligen giltigt då?

  • tågjäntan

    Jag har inte varit inne i tråden på bra länge. Nu har jag läst ett antal sidor tillbaka i tråden . En av frågorna handlade om vad olika vigselförättare kallas och vilka som har juridisk vigselrätt. Jag vet inte riktigt hur jag kom att tänka på detta, men skriver ändå.


    Om man av någon anledning inte vill ha en speciell vigselförättare ofentligt, kan gifta sig borgerligt först och sedan kan man ha "vem man vill" som vigselförättare på den "offentgliga delen" där man bjuder släkt och vänner. Och kan utforma sin vigsel precis om man vill. I frikyrkor händer det ibland att något par vill ha en visst pastor eller ledare som inte har juridisk vigselrätt och som går till "borgmästaren" först. Ett par jag känner, ville gifta sig innan de flyttade i hop. Men hade inte möjlighet att festen förrän et år efter. De gifte sig borgerligt först och ett år senare gifte de sig med pompa o står, fest och ehla konkarrongen. Jag hörde Mark levengood (eller om det var Jonas) som berättade att de ville gifta sig. Detta var flera år innan homosexuella fick möjlighet att göra det. De valde att låta en kompis förätta "vigseln" och hade fest och så. Som jag fattade det så menade de det. Men sen så gick de till borgmästarne efter att det blev möjlighet att göra det i Sverige.

  • tågjäntan
    Chicita skrev 2011-07-21 09:59:17 följande:
    Det var många kostnader dom inte upplyste om.
    Fick en räkning på 25000:- fast jag satt och skrev upp alla kostnader jag samtyckte till och fick räkningen till 15000:-
    1500:- för representant vid begravningen... Ähm vartdå och vem var det? Såg ingen sån i alla fall... Men betalt ska dom ha alltså...
    2700:- för dödsannonsen... Hade jag satt in den själv i tidningen så hade jag hamnat under tusenlappen...
    osv...
    Våra enstaka rosor att lägga på kistan kallades för "handbukett" och kostade 40:- styck. Såg ut som något som kom från ICA ungefär...

    FY vad besviken jag är på Fonus just nu...
    --------------------------------------------------
    Tack Kjell Präst för ditt svar i alla fall, ha en trevlig semester också

    Jag gjorde en "praodag" med en begravningsentreprenör en dag. Nu var detta visserligen flera år sedan, men jag har för mig att han stod med oss på läktaren under själva begravningen.


     

  • tågjäntan
    Soldemor skrev 2011-09-27 14:04:49 följande:

    Förresten, helt ot, du som har katt: Min lilla padda blev IP i söndags!
    Nyfiken i en strut; Vad betyder IP?
  • tågjäntan
    Soldemor skrev 2011-10-11 10:24:05 följande:
    Internationell Premier, kastraternas motsvarighet till Internationell champion. Det betyder att minst ett certifikat (att man blir etta i sin grupp och är tillräckligt fin för att få ett certifikat) skall tas utomlands. För champion/premier och IC/IP krävs tre certifikat vardera. Nu, när hon skall försöka bli Grand Internationell Premier så är det åtta certifikat, varav minst två utomlands.

    Tack!


    Lycka till!

  • tågjäntan
    RosieThomas skrev 2012-07-08 18:22:07 följande:
    Hej!
    En fråga: får en diakon utföra en vigsel? Han som jag hade när jag konfirmerade mig för x antal år sen, var bara diakon tror jag...och jag skulle vilja veta om vi kan ha honom till vigseln om han nu själv vill/kan?
    Om det är en diakon så finns kanske möjligheten att han/hon kan hålla vigseltalet (själva vigselakten med löftena och det kan bara prästen hålla i). Den svenka kyrkan församling vi vigde oss i ville inte att att en frikyrkopastor hade vigseln. Så det belv en kompromiss där prästen höll i vigseln och personen från frikyrkan höll i vigseltalet.
  • tågjäntan
    Melton85 skrev 2012-07-26 10:56:57 följande:
    Jag undrar, vi ska ha en präst/pastor som inte tillhör svenska kyrkan utan en frikyrka, får han ändå viga oss i en kyrka som tillhör svenska kyrkan? Eller är det upp till varje församling?
    Vi hade lite samma fundering när vi gifte oss - skrev ett tips i din gästbok .
  • tågjäntan

    Är det för sent att önska GOTT NYTT ÅR?


    Jag tycker man borde kunna göra det iaf ett par veckor in på det nya året .


    Det var iaf länge sedan jag var inne här och passar på att titta in med en nyårshälsning.

  • tågjäntan

    Om det är så att hans vigselrätt inte gäller i Sverige, är ett alternativ att en svensk präst håller i själva vigselakten, den juridiska delen, och den amerikanske pastorn håller vigseltalet. Om prästen går med på det.


    Frults skrev 2014-05-19 22:39:10 följande:

    Hej!

    En av mina vänner från texas planerar att gifta sig här i sverige med sin kille. Hon undrar om hennes bror som är någon slags pastor där, kan viga dom och det är rätt och lagligt så attsäga. eller behöver det vara en svensk präst från svenska kyrkan?:)


Svar på tråden Fråga prästerna 14