Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    vinterfri skrev 2014-12-15 00:17:39 följande:

    Hej!

    Sitter och funderar lite på det här med samtal inför eventuell vigsel. Finns det någon möjlighet att få lite stöttning från kyrkan för att diskutera mer än bara själva "vigselupplägget"? Jag skulle tycka att det vore jätteintressant att få lite hjälp i vår kommunikation och lite tips för att undvika eventuella problem som kan uppstå. Är det något som en präst kan gå in och hjälpa till med? 

    Jag upplever vår relation som trygg och bra så parterapi känns lite väl, men tänker att det kanske kunde vara bra att prata lite med någon mer så att man får en extra stabil grund att stå på. :)


    Två psalmer är obligatoriskt, sedan finns det alltid präster som inte följer ordningen, precis som det finns andra yrkesgrupper som inte följer reglerna för det arbete de ska utföra.
  • Kjell Präst
    Anettem skrev 2014-12-15 11:00:37 följande:
    Hej!
    Jag har gått i parterapi och det var inte alls som jag föreställt mig utan den vi gick hos jobbade enligt att en av oss pratade och den andra fick vara tyst och skriva saker på lappar. Det är väl egentligen en rätt vettig övning att prova på hemma också om man kanske är lite oense om något så att båda kan få hävda sin ståndspunkt i lugn och ro. :)
    Ja, jag har förstått att vissa präster diskuterar även relationer med brudparen. Dock inte alla präster, så ha man en sådan önskan är det nog bra om man nämner det redan när man kontaktar kyrkan. Jag, exempelvis, har ingen utbildning på eller erfarenhet av parterapi.
  • Kjell Präst
    Chicita skrev 2014-12-17 12:27:51 följande:

    Hoppsan...här blev det visst en "goddag yxskaft" ;) 


    Det var inte riktigt överensstämmande svar med frågan ;) 


    Stämmer, jag svarade på Elna14
  • Kjell Präst
    AGustafsson skrev 2014-12-18 17:57:15 följande:
    Kjell Präst skrev 2014-12-17 05:16:32 följande:
    Hej!
    Nej, det stämmer, så vitt jag har förstått, att katolska kyrkan inte godkänner vigslar i SvK. Det är förstås inte juridiskt utan religiöst, man tycker inte att SvK är en riktig kyrka och dess präster följaktligen inte riktiga präster. Så här tycker förstås inte alla, men det är skälet till att man inte tycker att vigsel i SvK är okay. Det förekommer dock vigslar med både svenskkyrklig präst och katolsk präst - exakt hur man då går till väga vet jag faktiskt inte eftersom jag inte själv varit med om det. Hade en begravning en gång tillsammans med en katolsk präst, men det är ju en annan sak.
    Hej och tack så mycket för ditt svar. Det var tråkigt att höra att det är så. Eftersom det verkade som om det fungerade förut blev jag lite förvirrad men det är i alla fall bra att veta.

    Om det går bra så har jag en fråga till, jag undrar hur långt innan vigseln man får träffar prästen, om det brukar vara en ungefärlig tid innan eller om det är väldigt olika och då är det i SvK kanske jag ska tillägga 

    Oj, missade din fråga. Det är olika hur tidigt man träffar prästen. Jag brukar träffa mina brudpar ungefär en månad i förväg. då pratar vi igenom vigseln och de får säga sina önskemål etc. Jag övar aldrig med brudparen. Andra präster kan höra av sig tidigare, åter andra kan höra av sig senare.
  • Kjell Präst

    Jenny89: De flesta frågor jag får gäller det rent praktiska. Var ska vi stå? Hur fort ska vi gå? Vilken musik kan man ha? Var ska tärnorna stå? Ja, den typen.

  • Kjell Präst

    Thiondra: En präst som talar hygglig engelska ska det inte vara så svårt att få tag på. Till och med jag har hållit vigslar delvis på engelska. Säg när du bokar att du vill ha en del av vigseln på engelska så borde det räcka.

  • Kjell Präst
    woho skrev 2015-01-28 10:28:12 följande:

    Hej!

    Vi kommer att gifta oss i Svenska kyrkan. Men eftersom jag kommer från en katolsk familj och känner en samhörighet till Katolska kyrkan fast jag inte är troende så funderar vi på att ha två präster. Där då prästen från Svenska kyrkan skulle vara "huvudpräst" och prästen från Katolska kyrkan skulle mer vara med för att hjälpa till. Är det något du har erfarenhet av och brukar vigseln läggas upp på ett speciellt sätt då eller är det upp till oss och prästerna att komma fram till upplägget?

    Till saken hör också att det endast är en min dop- och första kommunionpräst som jag i så fall skulle vilja ha som andrapräst från Katolska kyrkan. Men han jobbar inte längre i Uppsala utan i Stockholm men fortfarande i samma stift som jag tillhör. Jag har läst att präster inte får ta betalt för att hålla en vigsel, men gäller det bara präster i Svenska kyrkan eller är det alla präster i Sverige? Om han inte får ta betalt, får han då be om reseersättning från oss eller andra ersättningar?
    Jag vet att han var glad över att vara präst på min morfars begravning och att han inte tog något för det och gärna åkte till Uppsala för det. Men det var inom Katolska kyrkan.

    Med Vänliga Hälsningar
    Julia 


    Hej!
    Jag har inte haft någon vigsel tillsammans med en katolsk präst, bara en begravning. Men det förekommer, det vet jag. Som jag har förstått det så menar en del företrädare för den katolska kyrkan att en vigsel i Svenska kyrkan inte är en riktig vigsel (rent religiöst) eftersom man inte anser SvK vara en riktig kyrka - men det där kan bara den katolske prästen själv svara på.

    Det stämmer att präster i SvK inte får ta betalt för att utföra en vigsel, inte heller reseersättning alltså. Hur det är i katolska kyrkan vet jag däremot inte. 

    Ta kontakt med honom och fråga hur han ställer sig. Det här borde inte vara omöjligt att lösa. Lycka till!
  • Kjell Präst

    Skymningstid: Expertsidan är väl borttagen? Har inte fått en fråga där på flera år.

    Beträffande vigselordningen så står det ju ingenting där om var eventuella extrainslag som solosånger, diktläsningar, instrumentalstycken eller annat ska placeras. Man brukar gå igenom sådant med prästen vid vigselsamtalet, då kan du nämna din önskan. Det går säkert jättebra att ha det som du vill.

  • Kjell Präst

    Gloriousgirlgirl: Det stämmer, det finns inte angivet i vigselordningen. Det beror nog på att långt ifrån alla har egen musik. Har man det, kommer man överens med prästen om var den ska placeras. Men i början, strax efter intåget, och på slutet, strax före uttåget, är ganska vanligt.

  • Kjell Präst

    Tenshi: Ja, står det minst ett år i förväg så menas det ju att ni måste boka senast 16 juni i år.

Svar på tråden Fråga prästerna 14