Inlägg från: Willowfield |Visa alla inlägg
  • Willowfield

    Tror alla på gud som gifter sig i kyrkan?

    Valet att gifta sig i kyrkan, för oss, grundar sig på vår tro, vi är inte protestanter, katoliker eller tillhörande ngt annat samfund, frikyrklig eller dylikt.
    Dock tror vi båda på en högre makt, ett högre väsen som vägleder oss och har den fulla kärleken för allt som existerar.
    Man kan väl kalla oss andliga på ett icke kristet sätt, Kyrkan är för mig en andlig plats en plats för tro och vila, glädje och sorg. men skulle du fråga mig vad jag anser om ämbetet i tanke på kyrka skulle jag nog oftast svara hyckleri, för mycket elände har gjorts i "Guds" namn för att tilltala mig. Ja, jag sätter Guds inom " " just för att jag anser att det namnet/ordet används på fel sätt inte bara från det historiken förtäljer oss utan även idag.

    Kanske fel att ta med det här men så här ser jag på det hela. 
    Ur Profeten av Khalil Gibran (den för mig bästa "präst" som  skrivit ner sina tankar)


    Almitra talade åter och sade:
    "Vad säger du då om Äktenskapet, mästare?"

    Han svarade och sade:

    Ni föddes tillsammans och tillsammans skall ni alltid vara.
    Ni skall vara tillsammans då dödens vita vingar skingrar era dagar.

    Ja, även i det tysta minnet av Gud skall ni vara tillsammans.

    Men låt det vara rymd i er samhörighet och låt himmelens vindar dansa mellan er.

    Älska varandra, men gör icke kärleken till en boja.
    Låt den hellre vara ett rörligt hav mellan era själars stränder.

    Fyll varandras bägare, men drick inte ur samma bägare.

    Giv varandra av ert bröd, men ät icke av samma stycke bröd.

    Sjung och dansa tillsammans och var glada, men låt var och en av er vara ensam, liksom strängarna på en luta är ensamma fastän de vibrerar av samma musik.

    Giv era hjärtan, men icke i varandras förvar,
    ty endast Livets hand kan rymma era hjärtan.

    Stå vid varandras sida, dock inte alltför nära,
    ty templets pelare står åtskilda, och eken och cypressen
    växer inte i varandras skugga.


     


     
  • Willowfield
    Zelmah skrev 2011-02-16 01:10:36 följande:
    Jag undrar bara vilka lokaler som man kan ha borgerliga begravningar i? I min kommun känner jag inte till nån plats för det och kan heller ej komma på ett rum som kan ta emot lika många sörjande som kyrkan, när en människa dör ung brukar det vara väldigt många som kommer och vill delta på begravningen jämfört när det är en 83-åring som dör... I min kommun finns inga borgerliga gravplatser eller minneslundar och har inte hört om det nån annanstans. De är på kyrklig mark o då försvinner ju hela poängen liksom... det är ju "vigd mark"... Men om nån känner till nån borgerlig begravninsplats hade det vart kul o veta... tror dock det blir jobbigt för anhöriga om det är så att de måste åka 30 mil till den... mina barn eller man kanske vill kunna besöka nån plats utan att behöva ta tåget... det ligger faktiskt inte bara i mitt intresse hur jag blir begravd o vilken ceremoni de ska vara eftersom man lämnar anhöriga efter sig oxå.. en borgerlig vigsel blir oftast sluten och en kyrklig blir mer öppen. Vill man då ha en öppen begravning där alla som sörjer på nåt sätt eller vill visa respekt kan komma så blir det svårt med en borgerlig vigsel. Eller nån som varit på en borgerlig vigsel med 100 sörjande?? Berätta i så fall hur det var och vart det var. Det hade jag velat höra.

    Men att gifta sig i kyrkan o tom tycka att religion är löjeväckande o har svårt att hålla sig för skratt när präster talar osv (jag har hört om de som uttryckt sig så) men gör det för att det är fint i kyrkan och tradition det tycker jag är väldigt knepigt.....
    Kan berätta att både min mor och far haft borgergliga begravningar den ena förättat i en kyrka den andra i ett kapell båda vid en kyrkogård. Far är begravd i kyrkans minneslund mors aska strödd i havet.
    Som jag fått det förklarat för mig så skall man alltid bagravas i vigd jord. Innan min mor bestämde sig för att hon ville brännas var tanken att hon skulle begravas på kyrkogården, så det måste ju betyda att även det går.
    Att få plats om man är många är alltså inget problem.
    Att inte kunna eller få förätta en begravning inom kyrkans lokaler är ochså fel.
    En borgerlig begravning är i mina ögon mycket vackrare än en kyrklig, och då tänker jag speciellt på att den borgerliga handlar helt och hållet om den döde och dens liv, medans den kyrkliga mera, i mitt tycke lovprisar Gud och glömmer bort den döde. 

    Min far hade inget kyrkligt i sin begravning, medans min mor hade  en psalm att begravas borgerligt behöver alltså inte betyda att man är ateist.
  • Willowfield

    En läng till dem som vill läsa svart på vitt vad som gäller vid borgerlig begravning
    http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=680544
    så nu skall jag vara tyst om detta.

    Ett sista ord bara angående att vara troende eller ateist.
    Jag tror gapet är ganska stort mellan dessa två för många av dem som säger sig vara ateister har en tro även om den kanske inte kan skrivas in under den rent kyrkliga. ovh vad är det som säger att någons tro är fel!
    Var och en blir salig på sin tro heter det ju :) 

Svar på tråden Tror alla på gud som gifter sig i kyrkan?