Inlägg från: queenelin |Visa alla inlägg
  • queenelin

    Göra egen tårta

    Jag ska göra egen tårta. Har hittat ett recept i en bröllopstidning och provbakat en halv sats. Min tårta är för 32 personer (fast provtårtan, alltså en halv sats, som då skulle vara för 16 räckte och blev över med råge till 18 personer, så jag kommer att göra en hel sats och tänker att de bör räcka till våra 55-60 gäster).

    Tårtan är gjord för att staplas utan ställning, a'la amerikansk tårta. Det är vaniljbottnar med ett lager svartvinbärs-mousse och ett lager hallonmousse. Jag ska ha ofärgad marsipan på, men man kan ha sugerpaste eller vad man nu vill.
    Man kan fylla bottnarna och frysa in varje botten för sig i upp till två veckor innan bröllopet. Sedan tar man ut dem samma dag, lägger på marsipan och staplar på varandra och låter dem sedan tina hopsatt.

    Jättesmidigt och jättegott! Bottarna blir lite hårdare än vi svenne-bananer är vana vid, men det funkar aboslut. Hör av dig om du vill ha receptet.

    Lycka till med bakandet.

  • queenelin
    zvartaliljan skrev 2011-04-19 12:48:12 följande:
    även amerikanarna använder mellanlägg...de staplar oftast inte tårtorna rakt ovanpå varandra! (även om det händer ibland) Det är mycket riskfyllt...antingen använder man kartong emellan och några små pinnar/sugrör som stöd eller en ställning...jag har gjort MÅNGA våningstårtor varav flera amerikanska och aldrig skulle jag göra utan något stöd alls i...särskilt inte när du ska ha mousse emellan. Amerikanarna använder aldrig mousse...det är överlag bara smörkräm och då kan man stapla lite högre tårtor utan stöd...men inte med en sån fyllning som kan tryckas ihop av vikten. För deras bottnar är inte bara hårdare, de väger mer också.
    Låter du dom tina ovanpå varandra utan stöd så kommer den nedre tårtan sjunka ihop av vikten från den övre....jag skulle inte ta den risken på min bröllopsdag.
    Nej då, jag har stöd emellan våningarna, pinnar och kartong. Det fina med just den här tårtan är att den är försvenskad, med god mousse mellan lagren och inte bara smörkräm. Bottnarna är, som sagt, lite hårdare och stabilare än vanlig sockerkaksbotten och moussen ganska fast.

    Jag tycker det är så fint med staplade tårtor och är beredd att tumma lite, lite grann på saftigheten. Smaken på tårtan är jättegod, det är bara lite ovant med de hårdare bottarna, men den är absolut inget andrahands val utan en riktigt god tårta.
  • queenelin
    zvartaliljan skrev 2011-04-19 12:48:12 följande:
    även amerikanarna använder mellanlägg...de staplar oftast inte tårtorna rakt ovanpå varandra! (även om det händer ibland) Det är mycket riskfyllt...antingen använder man kartong emellan och några små pinnar/sugrör som stöd eller en ställning...jag har gjort MÅNGA våningstårtor varav flera amerikanska och aldrig skulle jag göra utan något stöd alls i...särskilt inte när du ska ha mousse emellan. Amerikanarna använder aldrig mousse...det är överlag bara smörkräm och då kan man stapla lite högre tårtor utan stöd...men inte med en sån fyllning som kan tryckas ihop av vikten. För deras bottnar är inte bara hårdare, de väger mer också.
    Låter du dom tina ovanpå varandra utan stöd så kommer den nedre tårtan sjunka ihop av vikten från den övre....jag skulle inte ta den risken på min bröllopsdag.
    Och som sagt, den är provbakad och receptet är gjort för att kunna staplas på varandra. jag är inte orolig. Men tack för tipsen!
Svar på tråden Göra egen tårta