Inlägg från: FruFiddeli |Visa alla inlägg
  • FruFiddeli

    Göra egen tårta

    Jag velar lite fram och tillbaka kring vad jag ska göra för tårta, men som det är nu så lutar det åt att göra en brownie botten och sedan ha mörkchokladmousse sen ev  vitchoklad mousse och till sist skogsbärsmousse. Tror det ska gå bra att frysa, det har gått när jag gjrt med mörkchoklad och vitchoklad iaf =). Har precis provat göra skogsbärsmouss med ett recept utan gelatin och nu står den i frysen så jag får se hur det blir sen. 

  • FruFiddeli
    FelizLane skrev 2011-04-18 20:55:46 följande:
    Mmmm! låter gott.. funderar på ungefär det samma.. Kladdkakebotten, men det får inte bli förmycket choklad dock.. 
    Hihi det kan aldrig bli för mycket choklad, inte för min smak iafFlört.
  • FruFiddeli
    Bubbelgumman skrev 2011-04-19 07:38:56 följande:
    Åh! Låter smaskigt, har du recept att dela med dig av på moussen?
    Visst kan jag det, vilken av dem?
  • FruFiddeli

    Hihi ok, jag brukar leta upp recept på lite olika ställen och sen sätter jag ihop det till en tårta så mängden är ibland svår att avgöra, men om man läser hur mycket grädde där är i receptet så kan man på ett ungefär avgöra hur mycket det blir av det hela=). Måste också säga att jag tyckte skogsbärsmoussen var jätte god, så nu har jag bestämt mig för att det blir den i kombination av mörk chokladmouss och ev mjölkchokladmoussse. Sen återstår att se om den tål frysning, men mousse kan ju stå någon dag i kylen så det går ju att förbereda bra annars. Bra med dessa mousser är att de inte innehåller gelatin som eventuella vegetarianer och muslimer inte brukar vilja äta. Jag hatar dessutom att hålla på med gelatin tycker det luktar så illa, så jag gör allt för att hitta alternativ.

    Skogsbärsmousse:
    4 portioner 

    5 dl skogsbär (finns färdigblandade påsar i frysdisken, bara att tina)
    1 dl Dansukker Gelésocker Multi 
    3 dl vispgrädde

    Gör så här:
    1. Koka hallonen till mos i en kastrull. Sila bort kärnorna.
    2. Koka upp hallonmoset och gelésockret. 
    3. Vispa grädden. Var noga med att vispa den lätt eftersom moussen skär sig om grädden är för hårt vispad.
    4. När hallon-gelatinblandningen börjar stelna är det bara att vända i den vispade grädden och ställa in i kylskåp, minst 2 timmar

    Jag satte grytan med geleblandningen i kallt vatten och röred runt tills den var sval nog att blanda i grädden.

     Mörk chokladmousse:

    200g mörk choklad 
    6 dl vispgrädde
    3 äggulor


    Gör så här


    1. Smält choklad i vattenbad eller mikron.


     


    3. Vispa grädden fluffig.


    4. Blanda ner äggulorna i den smälta chokladsmeten. Se till att äggulorna är rumsvarma och att chokladen svalnat. Det skär sig lätt i detta momentet men mitt tips är att vispa med elvisp om det skulle hända och klicka ev i lite grädde så brukar det bli bra (vispa längre än vad du tror, jag tänker nästan varje gång detta händer att det är kört men det har alltid blivit om man vispar tillräckligt). Det ska bli en len och fin "chokladkräm"


    5. Blanda sedan ner choklad och äggsmeten i grädden och rör om försiktigt.


    6. Ställ in i kylen och låt stå minst en timme innan servering

    Vitchokladmousse kan du göra på samma sätt, bara att byta ut den möka chokladen till vit, el mjölkchoklad eller något annat smaskigt =). Lycka till! 

  • FruFiddeli

    Just det ja, man måste tina mousse sakta i kylskåp, det är det som är tricket med att frysa mousse sägs det, så då ska det gå.

    Dessa tårtor gjorde jag till en kompis födelsedag och de gick att frysa, innan översta chokldglasyren och chokladgallert , kom på. De består av  kladdkakebotten, vit chokladmousse och mörk chokladmousse (receptet ovan), fick mycket beröm för dem och alla tyckte de var jätte goda. Använde springformar 22cm och gjorde fem tårtor men det gick åt precis 4 så man kan nog räkna 15-20 st/tårta om man dessutom har tre lager mousse så kan man nog räkna närmre 20 pers/tårta. 

     

  • FruFiddeli
    helsingebrud skrev 2011-04-19 13:31:06 följande:
    Jag har funderat att baka tårta med en morotskaksbotten,
    morotskaka, chokladcreme fyllning,  morotskaka, Hallonpuré, morotskaka och tillsist cremecheese topping

    Tänkt gjort den i 3-4 våningar dekorerat med röda och vita rosor

    men inte provgjort ännu.....
    zvartaliljan skrev 2011-04-19 13:38:50 följande:
    hmm morotskaka och de fyllningarna lät inte så gott tyvärr :-/
    Jag har däremot gjort en tårta med bottnar av morotskaka, limemousse i ena lagret och vit-chokladmousse i andra lagret och sen täckt med philadelphia-vit choklad-smörkräm. Den var en hit hos alla kan jag säga!
    Funderar lite själv på om vi inte skulle ha den på bröllopet men sambon vill helst ha något med browniebotten o en massa choklad...
    Jag har ätit en morotskaka som där var chokladbitar i som var fantastisk god så det kan nog fungera bra med chokladcreme fyllningen. Tycker det låter jätte gott men jag är lite tveksam till hallonpurén, men det skulle kunna funka, har du provbakat?

    Det lät väldigt gott med lime fyllning annars också.  
  • FruFiddeli
    Bubbelgumman skrev 2011-04-20 11:48:56 följande:
    Det vattnas i munnen när jag läser om allt smaskens!

    En fråga till: Är det någon som har tips på smarrig gluten- och laktosfri tårta???
    Morotskaka är gott att göra glutenfritt iaf och kladdkaka =). Att göra vanliga tårtbottnar med glutenfritt mjöl är inget jag rekomenderar, blir tort och inte alls gott, klibbar fast i munnen, det finns en del goda tårtor där bottnarna är av nötter ist för mjöl som är goda. Jag har precis gjort en glutenfri kladdkake botten och ska göra laktosfri mousse till det, ska göra en testtårta till påsk och min pappa är både gluten- och laktos intolerant. Laktosfri fyllning gör du lätt, bara att byta ut till laktosfria ingredienser ju ;), som det finns mycket av nu för tiden, observera dock att det finns både låg laktos och laktosfritt, vilket ju skiljer sig. 
Svar på tråden Göra egen tårta