Inlägg från: zvartaliljan |Visa alla inlägg
  • zvartaliljan

    Göra egen tårta

    queenelin skrev 2011-04-19 09:37:51 följande:
    Jag ska göra egen tårta. Har hittat ett recept i en bröllopstidning och provbakat en halv sats. Min tårta är för 32 personer (fast provtårtan, alltså en halv sats, som då skulle vara för 16 räckte och blev över med råge till 18 personer, så jag kommer att göra en hel sats och tänker att de bör räcka till våra 55-60 gäster).

    Tårtan är gjord för att staplas utan ställning, a'la amerikansk tårta. Det är vaniljbottnar med ett lager svartvinbärs-mousse och ett lager hallonmousse. Jag ska ha ofärgad marsipan på, men man kan ha sugerpaste eller vad man nu vill.
    Man kan fylla bottnarna och frysa in varje botten för sig i upp till två veckor innan bröllopet. Sedan tar man ut dem samma dag, lägger på marsipan och staplar på varandra och låter dem sedan tina hopsatt.

    Jättesmidigt och jättegott! Bottarna blir lite hårdare än vi svenne-bananer är vana vid, men det funkar aboslut. Hör av dig om du vill ha receptet.

    Lycka till med bakandet.
    även amerikanarna använder mellanlägg...de staplar oftast inte tårtorna rakt ovanpå varandra! (även om det händer ibland) Det är mycket riskfyllt...antingen använder man kartong emellan och några små pinnar/sugrör som stöd eller en ställning...jag har gjort MÅNGA våningstårtor varav flera amerikanska och aldrig skulle jag göra utan något stöd alls i...särskilt inte när du ska ha mousse emellan. Amerikanarna använder aldrig mousse...det är överlag bara smörkräm och då kan man stapla lite högre tårtor utan stöd...men inte med en sån fyllning som kan tryckas ihop av vikten. För deras bottnar är inte bara hårdare, de väger mer också.
    Låter du dom tina ovanpå varandra utan stöd så kommer den nedre tårtan sjunka ihop av vikten från den övre....jag skulle inte ta den risken på min bröllopsdag.
  • zvartaliljan
    queenelin skrev 2011-04-19 13:05:46 följande:
    Nej då, jag har stöd emellan våningarna, pinnar och kartong. Det fina med just den här tårtan är att den är försvenskad, med god mousse mellan lagren och inte bara smörkräm. Bottnarna är, som sagt, lite hårdare och stabilare än vanlig sockerkaksbotten och moussen ganska fast.

    Jag tycker det är så fint med staplade tårtor och är beredd att tumma lite, lite grann på saftigheten. Smaken på tårtan är jättegod, det är bara lite ovant med de hårdare bottarna, men den är absolut inget andrahands val utan en riktigt god tårta.
    queenelin skrev 2011-04-19 13:06:55 följande:
    Och som sagt, den är provbakad och receptet är gjort för att kunna staplas på varandra. jag är inte orolig. Men tack för tipsen!
    Ja då förstår jag, jag trodde du bara skulle sätta dom ovanpå varandra utan minsta lilla stöd emellan för det lät så på ditt inlägg så därav mitt svar.
    Det går att stapla "svenska" tårtor ovanpå varandra på samma vis också. Det måste inte vara de amerikanska hårdare bottnarna. Jag har gjort 3-vånings prinsesstårtor utan en synlig ställning emellan och skarvarna döljde jag med blommor.
    Däremot blir det lättare med dom amerikanska när man ska stapla och också mycket lättare att dekorera tycker jag då de är lite stadigare.
  • zvartaliljan
    helsingebrud skrev 2011-04-19 13:31:06 följande:
    Jag har funderat att baka tårta med en morotskaksbotten,
    morotskaka, chokladcreme fyllning,  morotskaka, Hallonpuré, morotskaka och tillsist cremecheese topping

    Tänkt gjort den i 3-4 våningar dekorerat med röda och vita rosor

    men inte provgjort ännu.....
    hmm morotskaka och de fyllningarna lät inte så gott tyvärr :-/
    Jag har däremot gjort en tårta med bottnar av morotskaka, limemousse i ena lagret och vit-chokladmousse i andra lagret och sen täckt med philadelphia-vit choklad-smörkräm. Den var en hit hos alla kan jag säga!
    Funderar lite själv på om vi inte skulle ha den på bröllopet men sambon vill helst ha något med browniebotten o en massa choklad...
  • zvartaliljan
    FruFiddeli skrev 2011-04-19 13:45:04 följande:
    zvartaliljan skrev 2011-04-19 13:38:50 följande:
    hmm morotskaka och de fyllningarna lät inte så gott tyvärr :-/
    Jag har däremot gjort en tårta med bottnar av morotskaka, limemousse i ena lagret och vit-chokladmousse i andra lagret och sen täckt med philadelphia-vit choklad-smörkräm. Den var en hit hos alla kan jag säga!
    Funderar lite själv på om vi inte skulle ha den på bröllopet men sambon vill helst ha något med browniebotten o en massa choklad...
    Jag har ätit en morotskaka som där var chokladbitar i som var fantastisk god så det kan nog fungera bra med chokladcreme fyllningen. Tycker det låter jätte gott men jag är lite tveksam till hallonpurén, men det skulle kunna funka, har du provbakat?

    Det lät väldigt gott med lime fyllning annars också.  
    har testat morotskaka med mörk choklad och det är rätt så gott, men inget jag föredrar :-/ Vit choklad tycker jag passar bättre.
    Är också tveksam till hallonpuren...känns inte som en bra kombination till morotssmaken...blir liksom lite tävlande smaker där istället för att smälta ihop...

    Någon som vet om morotskaka går att förbereda och frysa om man ska ha det som bottnar? Har aldrig testat o vill ju inte att det ska bli fel OM nu sambon går med på den i tårtan...
  • zvartaliljan
    helsingebrud skrev 2011-04-19 14:07:21 följande:
    morotskakan går jättebra att frysa, mörkchoklad är supergott till
    ja vill inte ha en allt för söt kaka så ja behöver nånting syrligt som bryter av

    får fundera ett tag, har gott om tid på mig
    ja just därför tar jag lime till, det bryter av mot allt det söta utan att ta över smaken tycker jag. Citron skulle nog funka med, typ en lemon-curdmousse? Åhh nu är jag alldeles sötsugen ju...måste sluta snacka tårtor när jag bantar...snacka om o plåga sig själv!
Svar på tråden Göra egen tårta