Silverglitter skrev 2011-04-29 13:13:58 följande:
Jag är kass på att vika servetter, så jag tänkte att man kanske bara skulle kunna göra en rulle med ett snyggt band runt. Alltså ett band med rosett som servettring. Men jag har en kompis som är duktig på att vika servetter, kanske kan prata snällt med henne :)
Klipper lite i ditt inlägg så jag bara svarar på en del...
Det finns en
superenkel servettvikning som ändå ser rätt ok ut.
Om du har en fyrkantig servett så är den ju redan vikt två gånger. Först en gång på mitten och sen en gång till.
Öppna första vikningen på servetten, ungefär som om det var en bok. Så du får "ryggen på boken" ner mot bordet.
Och den vikta kant som finns kvar på servetten ska vara bort från dig...
Nu tar du det översta högra hörnet och viker diagonalt ner mot dig, så det hamnar mot servettens nederkant, i den gamla vikningen och så likadant från andra sidan.
tryck inte till, det ska vara luftig.
Nu har du en triangelform.
Vik ihop "boken" försiktigt. Du ska fortfarande inte trycka till något, det ska vara mjuka rundningar.
När du ställer servetten upp nu så har du en klassisk restaurangvikning.
Man kan vika massor med servetter i förväg och ställa dom i grupper om 10. Ryggarna mot varandra, så är det bara att försiktigt ta tag högst upp i "pyramiden" och bära ut på borden...
Det här funkar bäst om det är en stadig servett, typ Dunilin (behöver inte vara Duni, ICA har något budgetmärke som är helt ok).
Man kan också vika den med dubbla servetter så att när man öppnar servettvikningen så var det en annan färg på insidan.
Eller så viker man en stadig servett enligt instruktion. Och så tar man en mjukare (i temafärgen kanske) och bara trycker in i mitten på ett dekorativt sätt...
Den här vikningen klarar
alla, det lovar jag