• Luxuz

    Recept på bröd!

    Hej!
    Är det någon som har ett recept på nåt smarrigt bröd som vi skulle kunna ha på vår buffé när vi gifter oss?
    Det är bäst om det går att baka nu och sen frysa, men annars får vi ta och baka det dagen innan bröllopet.
    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Recept på bröd!
  • fru i augusti

    Jag har gjort Hjärtbröd, http://www.brudobrollop.se/matodryck/buffe_forr.htm
    Dom blev så söta Skrattande Passar bra på buffé och går att frysa. Bild på dom hur dom blev finns på min blogg. Adressen hittar du i min presentation.

    Sen kommer jag göra Aprikos och hasselnötsbaugetter också för att få ett lite matigare bröd. Har inte bakat dom tidigare, men tycker det verkar jättegott och dom ska också gå bra att frysa.

    Aprikos och hasselnötsbaugetter 4 st

    Dag 1:
    100 g torkade aprikoser
    7 dl vatten

    Hacka aprikoser, Koka upp vattnet i en kastrull, ta av kastrullen från plattan och lägg i aprikoserna. Lägg på lock och låt strå i minst 8 timmar

    Dag 2:
    1½ dl hasselnötter
    50 gr jäst
    2 tsk salt
    15-16 dl vetemjöl special med fullkorn.

    Rosta hasselnötterna i medelvarm stekpanna tills skalen börjar lossna. Gnid av skalen i en handduk. Hacka nötterna grovt.
    Ljumma aprikoserna med vattnet till 37 grader. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt hasselnötter, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Jäs sedan 45 minuter under bakcuk.
    Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta ihop degen och forma sedan 4 baugetter lika långa som en plåt.
    Jäs på plåten ca 20 min.
    Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
    Pensla bröden med vatten och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
    Duscha lite vatten på bröden och fortsätt att grädda i ca 5 min till.
    Låt svalna på galler utan bakduk.

  • Nordiskbrud

    Det här är ett enkelt och gott bröd som passar väldigt bra till tex ostar eller sallader, (särskilt om man tar i aprikoser och valnötter). Bra att frysa och sedan skiva i tunna skivor  http://louisespis.blogspot.com/2010/09/enklaste-brodet.html

    Rosenfranska, enkla och goda portionsbröd  http://louisespis.blogspot.com/2010/09/rosenfranska.html

    Eller en Tortanto med god fyllning?  http://louisespis.blogspot.com/2010/07/tortano-picknickbrodet.html


  • Kattpoet

    Om du vill ha en limpa som det näst in till omöjligt att misslyckas med  och som smakar gott även när det fryst och smakar nybakt  även 2 dagar efter baking så  är   Skållad grötlimpa perfekt.

    Enkel Grötlimpa. 2 limpor

    4 dl  havre gryn
    8 dl kokade vatten
    2 msk mörk brödsirap
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Tag en bunke som tål värme,  häll i  Havregryn, salt, olja och sirap.   Häll på det  det kokande vattnet på havren och  rör med träslev.  Täck med en duk och låt stå i  45 min.  
    Häll i det kalla vattnet och rör, stoppa ner fingert och känn hur varmt det är, det ska vara ljummet inte hett.  Är det hett , vänta en stund till.  Rör in jästen  och  rör in mjöl, börja med 4 dl och fortsätt tills du måste använda händerna och knåda in  mjölet tills  du har en deg som  inte fastnar på dina händer.
    Jäs in en timme med handduk över.  
    Slå ner degen och häll ut på   mjölat bakbord.  Knåda degen  i 5 min.  Dela degen i två  bollar och rulla till två  korvar.  Ta två limpformar,  lägg en ren  handduk  över varje.  damma över med mjöl. Mjöla korvarna och lägg den  i formarna. Lägg en hand duk över och låt jäsa i 30 min.

    Jag måste start min ugn 15 min  kvar av  jäsningen  för att den ska nå  225 C  när den  har jäst  klart, du vet nog hur bra din ugn är.  Sätt in en plåt och låt den värmas upp med.   Tag ut den heta plåten,Ta bort handuken  som över, stjälp  limporna på plåten ta bort handuken som är under. Sätt in  i mitten av ugnen och  baka i  35- 45 min .
    Det ska låta håligt när du slår med  träslev, då är brödet klart.

    Blandad Grötlimpa.

    2dl rågflingor
    2dl havre flingor
    2 dl solrosfrön
    2 msk mörk brödsirap
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan, men blanda fröna med gröten.

    NötGrötlimp

    4dl havregryn
    2dl hackade hasselnötter
    2 dl hackde  valnötter
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Följ receptet som ovan med knåda in nötterna med mjölet.

    Nötfrukt grötlimpa.
    4dl havregryn
    2dl hackade hasselnötter
    2dl hackade aprikoser
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan och blanda frukt och nötter med grynen.

    Behöver du bättre förklarat för dig, säg till!  

     

  • Luxuz

    Tusen tack! Då ska jag provbaka.

  • Kattpoet

    FAN!!!  Jag missade  de 8 dl vatten som  det ska vara i de andra recepten!!
    Här är det korrekta recepten, man måste ju ha  vatten för att kunna göra gröt!

    Blandad Grötlimpa.

    2dl rågflingor
    2dl havre flingor
    8 dl Kokande vatten
    2 dl solrosfrön
    2 msk mörk brödsirap
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan, men blanda fröna med gröten.

    NötGrötlimp

    4dl havregryn
    8dl kokande vatten
    2dl hackade hasselnötter
    2 dl hackde  valnötter
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Följ receptet som ovan med knåda in nötterna med mjölet.

    Nötfrukt grötlimpa.
    4dl havregryn
    8 dl vatten
    2dl hackade hasselnötter
    2dl hackade aprikoser
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan och blanda frukt och nötter med grynen.
     

Svar på tråden Recept på bröd!