Om du vill ha en limpa som det näst in till omöjligt att misslyckas med och som smakar gott även när det fryst och smakar nybakt även 2 dagar efter baking så är Skållad grötlimpa perfekt.
Enkel Grötlimpa. 2 limpor
4 dl havre gryn
8 dl kokade vatten
2 msk mörk brödsirap
1msk salt
1 dl raspolja.
2 dl kallt vatten
1 pkt torrjäst
ungefär 1-1½ litre mjöl
Tag en bunke som tål värme, häll i Havregryn, salt, olja och sirap. Häll på det det kokande vattnet på havren och rör med träslev. Täck med en duk och låt stå i 45 min.
Häll i det kalla vattnet och rör, stoppa ner fingert och känn hur varmt det är, det ska vara ljummet inte hett. Är det hett , vänta en stund till. Rör in jästen och rör in mjöl, börja med 4 dl och fortsätt tills du måste använda händerna och knåda in mjölet tills du har en deg som inte fastnar på dina händer.
Jäs in en timme med handduk över.
Slå ner degen och häll ut på mjölat bakbord. Knåda degen i 5 min. Dela degen i två bollar och rulla till två korvar. Ta två limpformar, lägg en ren handduk över varje. damma över med mjöl. Mjöla korvarna och lägg den i formarna. Lägg en hand duk över och låt jäsa i 30 min.
Jag måste start min ugn 15 min kvar av jäsningen för att den ska nå 225 C när den har jäst klart, du vet nog hur bra din ugn är. Sätt in en plåt och låt den värmas upp med. Tag ut den heta plåten,Ta bort handuken som över, stjälp limporna på plåten ta bort handuken som är under. Sätt in i mitten av ugnen och baka i 35- 45 min .
Det ska låta håligt när du slår med träslev, då är brödet klart.
Blandad Grötlimpa.
2dl rågflingor
2dl havre flingor
2 dl solrosfrön
2 msk mörk brödsirap
1msk salt
1 dl raspolja.
2 dl kallt vatten
1 pkt torrjäst
ungefär 1-1½ litre mjöl
Gör som ovan, men blanda fröna med gröten.
NötGrötlimp
4dl havregryn
2dl hackade hasselnötter
2 dl hackde valnötter
1 msk honung
1msk salt
1 dl raspolja.
2 dl kallt vatten
1 pkt torrjäst
ungefär 1-1½ litre mjöl
Följ receptet som ovan med knåda in nötterna med mjölet.
Nötfrukt grötlimpa.
4dl havregryn
2dl hackade hasselnötter
2dl hackade aprikoser
1 msk honung
1msk salt
1 dl raspolja.
2 dl kallt vatten
1 pkt torrjäst
ungefär 1-1½ litre mjöl
Gör som ovan och blanda frukt och nötter med grynen.
Behöver du bättre förklarat för dig, säg till!