Inlägg från: Kattpoet |Visa alla inlägg
  • Kattpoet

    Förslag på kall buffé, tack!

    Låt oss bygga vidare på din ide
    - Mimosasallad
    - Potatissallad
    - tomat och löksallad
    -grönsallad

    - Skivad kalkonbröst
    - Skinka
    - Örtagårsstek (eller liknande som är gott kallt..
      - rökt fisk eller fisk pate

    grönsakspaté
     bröd, gärna två olika sorter.
    God kall skuren korv,  gärna 3 sorter ( salami eller lite ovanligar
     Ost,  både hård och mjuk. ( finns en vit medelhavs ost som är väldigt god, billig , kan kolla märket nästa vecka)

    Örtagårdsås
    Pesto

    Det borde funka, jag har upptäckt att folk gillar ost och korv   på kall buffet.

  • Kattpoet

    Ett tips när det gäller att hitta  god men annorlunda  korv är att uppsöka turken på hörnet,  köp en korv och prova på mackan och fortsätt så tills du har provat dem alla. Det finns riktigt underbara saker där..

    Och så behöver du smör.

    Den buffen kan bli riktigt bra, jag ska kolla upp mer i kväll  om vad som finns för kall buffet för utom frukt.

    Du kan göra tjälknöl  på kotlett rad, istället för skinka. 

  • Kattpoet

    Guffi, jag har en helt underbar  fransk potatissallad som inte innehåller majonäs eller cremefraiche, jag kan rota rätt på receptet i kväll.

    Det finns en tre färgad grönsakspate i vår kokbok, den har alltid varit populär med folk och den är väldigt god.

  • Kattpoet

    Paten har funnit med i Vår kock sen 70- 80 talet så har de en gammal vår kokbok så finns den säkert där.

     

  • Kattpoet

    Jag har en liten bok där jag skrivit upp alla bra  recept, iallafall i vilka kokböcker man kan hitta dem...  Nu kan jag inte hitta boken!    
    Min make får gå på bokletar jakt när han kommer hem, det var ju han som ställde tillbaka allt i bokhyllan.. morrrrrrr 

  • Kattpoet

    Jag kunde ju ha tittat i  Allt om potatis boken, det hade ju varit för lätt för min hjärna just nu.

    15 portioner
    3 kilo potatis
     2-3 tunna purjolökar

    Skala potatisen om det är vinter potaties, skär den i 4 eller 8 delar beroende hur stor potatisen är. Har du tillgång till färskpotatis är  bäst med små potatisar att man skrubbar dem, tar mer tid men smakar mycket godare. Koka potatisen nätt och jämt mjuka i rikligt med lättsaltat vatten.

    Skiva purjon tunnt, även det gröna om det ser fint ut och lägg i en hink med kallt vatten,  purjo flyter, sand gör det inte och  det räcker med att röra runt engång så brukar sand och grus försvinna, vänta sedan 10 min och lyft ur purjon från toppen. ( häll inte av vattnet för då häller du tillbaka sanden på purjon)  Låt den rinna av i  ett durkslag,

    Salladsås
    1 1/4 dl  vinäger  äpple cider eller vit vins.
    2 tsk salt
    2 msk dijonsenap
    4 msk ört krydda provencal fryst  ( finns i frysdisken)
    2 dl rapsolja
    ½ dl vatten
    1 dl hackad dill.

    Blanda vinägern med saltet och dijonsenapen och rör tills det blandats, olja och vatten, vispa  kraftigt,  Därefter har man i örtkrydda och dill.

    Blanda  nu allt i en stor  bunke, potatis, purjo och  salladssås, se till att allt blir täckt.  Använd rena händer att vända blanda med, bättre en verktyg som kan mosa potatisen.

     

Svar på tråden Förslag på kall buffé, tack!