• Forumvärd

    Det stora JULRACET! Vinn fina priser i Bröllopstorgets jultävling 8/12

    Då var det dags för nästa lucka! Tomte
    Vi närmar oss julen nu och nog har vi alla börjat att fundera på vad vi ska ha på julbordet?
    Vem ska laga vad och framförallt HUR ska det tillagas!

    Eftersom att både tomten och vi Redaktionen är riktiga gottegrisar så ska ni få hjälpa oss med gottat på julbordet!

    Ge oss ert bästa recept på julgodis! Drömmer

    Har ni flera recept och favoriter?
    Toppen- lassa in de också i tråden!

    Skriv även en kort motivering till varför just ert godis är det godaste på julbordet.

    Då har ni chansen att vinna två riktigt fina priser!



    Bak/ugnssten med bakspade från Bagaren och Kocken!
    Den fiffiga stenen förvandlar din vanliga ugn till en stenugn!
    Brödet och pizzan får en spröd yta tack vare att temperaturen hålls på en jämn och hög nivå.
    Värde: 595:-

    Som vi alla vet så vill gärna julens goda mat och godis sätta sig runt midjan!
    Nu har du chansen att få professionell hjälp av Elmina med att skrämma bort skinkor, knäck och nötter!
    Du vinner nämligen även personlig tränare online under en veckas tid!
    Priset inkluderar stöd och personligt program för dig och din partner allt anpassat efter ert personliga behov.
    Daglig mejlkontakt ingår!
    Värde:650:-
    Måste lösas in under januari.

    Lycka till och fyll tråden med smarriga kolor, knäckar och annat smaskigt och gott!!
    Vinnare meddelas 12/12

    http://foraldrafitness.com/pt-online/pt-online-2/
  • Svar på tråden Det stora JULRACET! Vinn fina priser i Bröllopstorgets jultävling 8/12
  • SaraJoakim

    Sara's Christmas Cupkakes

    Mina muffins brukar vara populära på julbordet för att de är annorlunda. Vi älskar den tarditionella julmaten i min familj, men vi har även en ny touch; Amerikanska matinslag och bakverk! :)
    Jag bodde ett par år i Washington DC, Virginia efter gymnasiet. Min familj kom och hälsade på när jag bodde hos vår familj där samt lärde känna mina nya vänner. De kom flera ggr, och ofta i anknytning till just jul. Nu när jag kommit hem till familjen här i Sverige igen är det populärt med alla roliga recept på mat och sötsaker jag lärt mig baka. Det är roligt för oss att hålla kvar traditioner vi lärt av varandra medan jag vart borta, och de får oss också att känna oss närmare vår amerikanska familj och vänner trots att de är så långt ifrån oss. Sen blir de ju en liten kul tävling också, vem toppar vem i köket?
    Cupcakes är riktigt populärt och dessutom roligt och enkelt att göra. Speciellt frostingen är det hård åtgång på, blir det något över brukar de doppa alla möjliga kakor och godis i den :)

    De här cupsen smakar riktigt juligt då kanelen, apelsinen och pumpan passar helt sagolikt bra tillsammans!

    200g pumpakött
    100g smält smör
    2,5dl socker
    3dl vetemjöl
    3 ägg
    1,5 tsk kanel
    2tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    skalet av en riven apelsin (frivilligt)

    - Ångkoka pumpaköttet i en sil över kokande vatten tills köttet blivit mjukt
    - Tillsätt smält smör och socker, sedan äggen ett i taget
    - kör i mixer (för att få en lite purréliknande smet)
    - tillsätt sedan resten av ingredienserna under vispning
    - häll smeten i smord muffinform eller i muffin-formar
    - placera mitt i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter

    Creme cheese frosting

    - 200g Philadelphia ost
    - 25g smält smör
    ~ 2dl florsocker
    Saft av 1 lime (alt.1-2tsk vaniljsocker)

    När cupsen svalnat, bred över Cream Cheese frosting. Använd gärna karamellfärg i din frosting och sprinkla med ett kul julinspirerat strössel för finare julcups!

    Hoppas ni provar och tycker om det!

  • Dreaming

    Mitt tips är Polkaknäck!

    Underbart goda!

    75 portioner/st.

    2 dl vispgrädde
    2 dl ljus sirap
    2 dl strösocker
    1 dl polkagrisar, krossade
    4-5  st droppar pepparmyntsolja,
    2 msk smör


    Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Krossa polkagrisarna, hälften i taget, i en mortel. Rör ner pepparmyntsolja, polkagrisar och smör i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. Tips: Vill du hålla dig till vanlig knäck är det bara att byta ut polkagrisarna och oljan mot 1dl skållad och grovhackad sötmandel.

     


    Njut!! För dom tar slut snabbt!


  • Chicita

    Jag gjorde en pepparkakstårta för något år sedan.

    Vanlig mjuk pepparkaka (alla har nog ett favoritrecept på det redan så jag lägger inte med recept på det)

    Baka gärna i en sockerkaksform som ger ett hål i mitten.
    Skär upp den så det blir tre bottnar och fyll med cream cheese frosting

    Recept:
    300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
    3 dl grädde
    1 knivsudd bakpulver
    0,5-1 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker, men det här ger en helt annan smak. Kan köpas här: www.vsell.se/)
    2 dl florsocker
    Vispa ihop och lägg mellan bottnarna som fyllning

    Gör en smörkräm ett favoritrecept har jag fått från en medlem här inne:
    1 del smör
    1 del philadelphiaost
    1 del vit choklad
    Smält smör och choklad och vispa ner philadelphian.
    Färga med grön färg, gärna pastafärg, men karamellfärg funkar

    Om ni har en bladtyll så spritsa hela tårtan med blad som överlappar varandra så det ser ut som en lövkrans
    Annars tar ni och brer på ett jämt lager över kakan, och sen tar baksidan av en tesked och smetar runt så det bildas lite åsar som skulle kunna symbolisera löv eller mossa.
    Gör gärna en rosett av marsipan och lite röda bär att dekorera kransen med.

  • Jane

    Hej
    Vi brukar göra ett julgodis inspirerat av ett riktigt recept.
    Grejen med bakning är egentligen att de flesta bakverk blir godare när man inte går exakt efter recept, utan lägger till lite saker på måfå och går efter känslan.
    Därför skriver jag inte exakta mått på julgodiset.

    Rocky'Road-liknande godis

    ca. 100-150 g Hackade marshmellows
    3 stora händer russin
    ca 50 g hackad choklad
    ca. 4 stora händer hackade jordnötter
    3 stora händer hackade torkade aprikoser
    ca 100 g hackade dumlekolor

    200 g blockchoklad
    3-5 matskedar jordnötssmör

    (med handmåttet menas att man tar tag med handen i ingrediensen så att handen är full. Ibland får man i lite mer utav en ingrediens i skålen och mindre utav något annat, men det gör ingenting. Bra med frihet)

    Blanda alla finhackade ingredienser i en skål. Smält 200g blockchoklad i vattenbad eller mikron. Vill man så kan man ha i en margarinklick i chokladen så att den blir glansig. När blockchokladen har smält och man tagit bort/ut den från spisen/mikron, blandar man i jordnötssmöret. Sedan häller man över den smälta chokladen med jordnötssmöret över de alla andra ingredienserna i skålen och blandar. Det är viktigt att choklad-jordnötsmassan är något flytande annars blir det jättesvårt att blanda och hantera smeten.

    När allting är blandat så hittar man en passande plåt eller bakform, ca. 30X30 eller större beroende på hur du vill att godiset ska se ut senare. Har man en stor plåt eller bakform så blir godiset tunnt och knaprigt. Har man en mindre form så blir det tjockare/högre. När man valt en form så klär man den med bakplåtspapper och brer sedan ut smeten. Låt godiset svalna i kylskåp, eller lägg på något lock över plåten och ställ den ute i det kalla vädret.
    När godiset är stelnat och klart så skär man godiset i fyrkanter ca. 5x5cm eller så kan man bara bryta den i olika stora storlekar. Har man då haft en liten plåt så är godiset rätt så högt och när det är skuret så får man en fin "marmorerad"-effekt. 

    Motivering: Gör man ett eget godis och får "gå loss" när det gäller måtten eller har chansen att lägga till egna passande ingredienser, så blir resultatet jättemumsigt. Det gäller att tycka att det är kul och ha att ha en känsla för bakning. Godiset jag brukar göra är så gott att en plåt lätt går åt inom en timme! Glad


  • Pluppe
    5-minuters kola är det bästa som finns på julen och dessutom så enkelt!! Man klarar sig inte utan det helt enkelt Solig

    5-minuters kola:

    100 gram smör
    2 dl socker
    2 msk kakao
    4 msk vetemjöl
    1 dl sirap

    Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka i 5 minuter eller tills kolan klarar kulprovet. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper.Smörj lite under så släpper det lättare. Skär i bitar innan den har stelnat helt. Njut!

    Man kan servera med glass så blir det lite extra lyxigt!
  • MrsSilfverblad2b

    Mitt julfavoritgodis är polkagrisar! Inte så svårt att göra som man tror men du behöver en marmorskiva!


    Recept:
    6 dl socker
    2,5 dl vatten
    0,5 msk ättika
    10-15 droppar pepparmyntsolja
    röd karamellfärg

    Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör om OFTA! Tillsätt ättikan.
    Låt blandningen koka under omrörning i ca 20-25 minuter, om termometer finns ska denna visa 155 grader. Smeten ska bli seg och glansig.
    Häll 3/4 av smeten på den oljade marmorskivan, droppa på pepparmyntsoljan.
    Tillsätt röd karamellfärg i smeten som är kvar i kastrullen, håll denna varm i ex ett vattenbad.
    Bearbeta smeten på marmorskivan, dra och knåda tills det blir trögt och smeten blir vitare. börja då rulla den till en tjock rulle.
    Häll ut den röda smeten och forma smala rullar när den svalnat något.
    Rulla ihop den vita och den röda smeten.
    Klipp karameller eller vafri form med en oljad sax medan rullen fortfarande är ljummen. Låt stelna på ett fat.

    Polkagrisar förknippas med jul, de kan hängas i granen eller smycka en vacker skål. Att göra egna polkagrisar är både roligt och gott, varför inte ge bort några, vackert inslagna till värdparet på julafton? Att polkagrisen har julens färger gör ju de bara ännu mer passande. Ett gott och lite annorlunda julgodis som tilltalar både ögat och smaklökarna. God jul alla!


    12-05-12
  • sofiasmamma

    Mitt bästa julgodis är biscotti i två varianter:
    Pepparkaka och hasselnöt eller saffran och mandel.

    Båda smakar fantastiskt till glöggen, eller kaffet, eller vad som helst! 
    Innehåller julens alla smaker och är både knapriga och mjuka, dessutom garanterat kladdfria! Glad

    Detta behövs: (pepparkaksvarianten inom parentes)
    2 dl rostad mandel (2 dl rostade hasselnötter)
    2 ägg
    2 dl strösocker
    1 paket saffran (2 tsk malen kanel)
    2 tsk vaniljsocker (2 tsk malen ingefära)
    2 krm malen kardemumma (1 tsk malen kryddnejlika)
    1 nypa salt
    4 dl vetemjöl

    Sätt ugnen på 200 grader, rosta mandeln/nötterna på en plåt.
    Vispa ägg, socker & kryddor riktigt ljust och luftigt.
    Blanda i mandeln/nötterna.
    Sikta i mjölet och blanda noga men inte för länge. Stjälp ut på mjölat bakbord.

    Forma med lätt hand två plåtlånga längder. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
    Skär i centimeterbreda bitar och låt svalna på galler.

  • Fjärilen

    Mitt bästa julgodis är Mozart kulor. Perfekt avslutning till julbordet lagom sött och gott:)

    16 kulor

    200 g nougat
    10 g pistaschmandel (osaltad)
    250 g extra fin mandel massa
    1,25 dl florsocker
    2 msk mörk rom
    100 g mörk choklad (70%)

    1. Skär nougaten i tärningar. Använd en vass kniv. Forma 16 små kulor av nougaten och ställ dem i kylskåpet. Finhacka pistaschmandeln.

    2. Bearbeta den rumsvarma marsipanen med mixer  tills den är smidig. Tillsätt hackad pistaschmandel, florsocker och rom.

    3. Knåda för hand tills allt är väl blandat och marsipanen känns smidig. Använd lite florsocker om degen fastnar på bakbordet.

    4. Gör en rulle av marsipanmassan. Skär rullen i 16 delar. Gör 16 små kupade marsipanformar i vilka nougatkulorna ska fördelas.

    5. Täck nougatkulorna helt med marsipan. Se till att marsipanhöljet är 3–4 mm tjockt. Om massan klibbar kan du använda lite florsocker. Innan kulorna doppas i den smälta chokladen bör de vara släta, jämna och kylskåpskalla.  

    6. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa kulorna i chokladen, gärna med hjälp av två gafflar. Se till att det inte kommer något vatten i chokladen eftersom kulorna då lätt förlorar sin fina glans. Låt kulorna stelna på ett galler. Förvara de färdiga Mozartkulorna svalt. 

  • Oniq

    Jag gillar bilder, så här har ni lite bilder från dagens adventsfika:



    Minipepparkakshus att servera tillsammans med kaffe eller varm choklad. Krossad polkagris var klar favorit att ha som 'takströssel'



    Julfika ska man ha i massor!



    På bilderna ser ni bl.a.

    Lussebullar med mandelmassafyllning (vanliga lussebullar med kesella som man spritas i mandelmassa som man gjort mer samarbetsvillig med lite extra äggvita och smör) Nigellas fudge med pistagenötter (simpelt och väldigt gott) Polkagrisbräck Knäck  (1dl sirap, 1dl socker & 1dl grädde - kör i micron tills det klarar kulprovet) Mintkyssar Nougat och mandelmassagodiskakor (dubbelnougat som man lindar marsipan runt (som en cylinder) och doppar i choklad, skär upp i bitar) Julgranscakepops (1st sockerkaka & 150g philadelphiaost mixas ihop. Forma koner och trä på pinnar och låt stå i kylen ett tag. Smält vit choklad med grön karamellfärg. Doppa konerna i chokladen. Strö på guldströssel) Väldigt mättande. Brända mandlar (ta i en nypa salt också) Kanelkäppar  Chokladkola med chili (jäsikens vad gott, och lite hett ;) ) Pepparkaksmuffins med kardemummatäcke (vanliga muffins fast med 2tsk pepparkakskryddor, topping: 2dl cremefraiche + 1dl florsocker + 1 tsk kardemumma) Polkagriskladdkaka (receptet + 2st grovkrossade polkagriskäppar) (OBS! EJ MED PÅ BILD! hade missat att ta fram dom ;) ) Saffransbiskvier

    Trevlig 3:e advent på er :)
    Nördbröllop FTW rpgwedding.buu.nu
  • Jag han

    är man väldigt lat (som jag är) så köper man marshmallows. Stick i träpinnar och doppa dom i smält choklad. Därefter strösslar man något gott på. Såsom vanligt strössel, hackade nötter eller krossad marianne.


    Jättegott, jätte enkelt och det ger mer tid åt sånt man tycker är roligare ;)


    Dessutom ser det väldigt snyggt ut att ha dem i ett högt glas till julminglet!

  • Fjärilen

    Glögg hör ju julen till och vill man ha något annat än bara pepparkakor till så brukar jag göra små rullar till som alltid är super uppskattade :)

    Man blandar kvibille gräddädelost och creme fraiche till en röra.
    Sedan smetar man ut röran på mjuka tunnbröd och strör över krossade pepparkakor.
    Rullar ihop och skär 1,5-2cm breda skivor. Super gott :)

  • Forumvärd

    Mycket sött och gott i tråden!
    Tack för alla goda bidrag!

    Vinnare blev Dreaming med det här sagolika gottat:


    Dreaming skrev 2011-12-08 11:09:44 följande:
    Mitt tips är Polkaknäck!

    Underbart goda!

    75 portioner/st.

    2 dl vispgrädde
    2 dl ljus sirap
    2 dl strösocker
    1 dl polkagrisar, krossade
    4-5  st droppar pepparmyntsolja,
    2 msk smör

    Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Krossa polkagrisarna, hälften i taget, i en mortel. Rör ner pepparmyntsolja, polkagrisar och smör i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. Tips: Vill du hålla dig till vanlig knäck är det bara att byta ut polkagrisarna och oljan mot 1dl skållad och grovhackad sötmandel.

     


    Njut!! För dom tar slut snabbt!


    Inboxa dina kontaktuppgifter och din mejladress till mig! Solig
Svar på tråden Det stora JULRACET! Vinn fina priser i Bröllopstorgets jultävling 8/12