• BettyBoop

    Barnfritt - hjälp med formulering!

    Vi har ett problem. Vår lokal tillåter "bara" 75 gäster och det i sig är inget större problem. Visst har vi fått banta gästlistan, men har lyckats få ihop det hela rätt bra ändå.

    Problemet är, att gästerna sins emellan har.. 40 barn!! Det går varken logistiskt eller ekonomiskt för den delen. Om vi ska tillåta barn så måste vi skära bort hälften av gästerna för att få plats och det vill vi inte. Barn är söta och rara men i de allra flesta fall så är det deras föräldrar vi har en relation till.

    Nu har jag förstått att ordet "barnfritt" väcker heta känslor bland folk. Ett fenomen jag inte helt förstår. Vi bjuder in och betalar då sätter vi också ramarna. Sedan kan man välja själv om de ramarna låter trevliga eller inte. Man väljer ju själv om man vill gå med andra ord. Jag tar inte illa upp om någon inte kommer därför att de inte vill lämna barnen ifrån sig och jag HOPPAS att ingen tar illa upp för att barnen inte är bjudna.

    Men hur formulera sig? Inbjudan kommer innehålla så mycket information och vill ju inte skicka ut en hel roman till folk..Vill inte heller göra folk upprörda och ledsna. Så vad skriver man?

  • Svar på tråden Barnfritt - hjälp med formulering!
  • BettyBoop

    Fina rim, men det förklarar ju inte riktigt varför barn inte är välkomna.. och jag inbillar mig att "folk" inte blir lika sura över att det är barnfritt - om de får reda på orsaken. Eller tänker jag för mycket nu?

  • BettyBoop

    Jag tänker ju att inbjudan gäller dem som står på just själva inbjudan. Dvs föräldrarna. Nu är de flesta av barnen småbarn så om man skriver barnfritt, så borde det väl vara tydligt? Eller behöver man skriva åldersgräns?

    Gillade Bride to be 2012's formulering: " Vi älskar barn men denna dag firar vi i vuxet sällskap." så tror vi kör på något sådant.. Men är ändå osäker på om man inte borde lägga till förklaring om varför.. Vill verkligen inte att folk ska bli sura. Men det är kanske oundvikligt?

    Och tack för alla råd!

  • BettyBoop

    Jag har kanske varit otydlig här i min trådstart. Så förtydligar. Skrattande

    Jag menar naturligtvis att vi ska skriva att festen är barnfri. Det är ju därför jag ber om hjälp med formuleringen. Vad jag ställer mig frågande till är om vi måste ange en åldersgräns? Barnfritt är väl barnfritt? För mig är det inte självklart alls att ammande barn är välkomna eller barn i tonåren för den delen. Vad jag kunnat läsa mig till av exempelvis Magdalena Ribbing - som ju är att anse som en auktoritet på vett och etikett så är INTE ammande barn inkluderade när det står barnfritt i inbjudan.

    Barn är barn och festen är barnfri. (Har en väninna som ammar sin 2,5-åring exempelvis.) Sedan har jag förståelse för att inte alla mammor har lust att varken pumpa eller lämna ifrån sig de små. Men för mig är barnfritt just barnfritt.

    Men oavsett hur jag eller Magdalena Ribbing ser på saken så kan man utläsa här på BT att åsikterna är många om vad som gäller så därför räknar jag inte med att folk tänker som mig, och vill därför vara TYDLIG men utan att förnärma människor.

    Nu har vi inga spädbarn i bekantskapskretsen och enda ammande barnet är mig veterligen just 2,5 åringen så den formuleringen känns egentligen inte nödvändig. Men förstår jag er rätt i att man bör sätta ut en åldersgräns för att folk inte ska ta med sina tonåringar? Osäker på om det finns sådana bland de inbjudnas (dvs M2B kanske har någon från sin sida) barn, men.. visst borde det väl vara tydligt om man skriver att festen är barnfri att det även gäller tonåringar?

    Sedan förstår jag det som att ni inte tycker man behöver en förklaring? M2B tycker likadant, så då är det sannolikt att det bara jag som är nojjig. =D  Jag har varit inne på om vi ska förklara anledningen i just infobladet där vi även ger annan info om exempelvis övernattning, brunch etc. Men det är alltså overkill?

    Och stort tack för åsikter! Det är guld värt när en förvirrad blivande brud sitter och sliter sitt hår. Glad

  • BettyBoop
    BettyBoop skrev 2011-12-19 23:47:32 följande:
    Vad jag kunnat läsa mig till av exempelvis Magdalena Ribbing - som ju är att anse som en auktoritet på vett och etikett så är INTE ammande barn inkluderade när det står barnfritt i inbjudan.Vad jag menar där är alltså att enligt Magdalena Ribbing så är INTE ammande barn undantagna och därmed OK att ta med på en fest som i inbjudan anger "barnfritt". Blev lite tokigt formulerat där. = )
  • BettyBoop

    Jag har ingenstans sagt att jag inte vill svara på frågor. Däremot så vill jag vara tydlig i inbjudan så att de flesta förstår vad vi menar, och har därför bett om hjälp här med formuleringen.  Frågor är inga problem, men missförstånd kan ju vålla lite oreda.

    Vi vill med andra ord att de vuxna ska förstå att inbjudan gäller dem och inte deras barn - oavsett ålder på barnen.

    Men jag tackar så  hjärtligt för de förslagen som jag har fått. Om ni har fler förslag som är tydliga utan att kunna tänkas förolämpa, så tar jag tacksamt emot dem. Glad

  • BettyBoop
    Dejli skrev 2011-12-20 22:41:54 följande:
    Om ni inte bara tänkt er barnfritt, utan helt "avkommefritt" (oavsett ålder) så kanske ni inte ska formulera er så att ni inte bara utesluter barn, utan att ni förtydligar att det endast är era vuxna vänner som är bjudna... "Festen delar vi enbart med våra vuxna vänner" t ex borde ju tydligt visa att det endast är de vuxna som är bjudna, och inte några barn som ju knappast kan tolkas som vuxna vänner även om de är myndiga...

    Men det beror ju lite på hur ni tror att era bekanta funkar. Om ni inte har vänner med större barn, utan enbart sådana som kan betraktas som just barn så kan ju en "barnfritt"-formulering funka bra. Samma sak om man har vänner som faktiskt förstår vad jag menar och inte försöker hitta kryphål för att ta med sig sina halvvuxna ungdomar.

    Man kan ju också om man vill när man tar emot anmälan motbekräfta och säga t ex "Då noterar jag att du och Pelle kommer till festen" eller något dylikt, för att förtydliga att det enbart är Pelle och hans partner som har anmält sig.
    Jag vet ju att på min sida så finns det endast småbarn, men lite osäker på hur det ser ut på vissa av blivande makens, släktingars sida. TROR inte där finns vuxna barn,  och han är inte helt säker på hur gamla allas barn är.

    Men du har en klar poäng i att man kanske ska fokusera på att specifiera att det är våra vuxna vänner som vi bjuder. Hm.. Fick jag ännu mer att tänka på! Och bekräftelsen är klockren. Tack för hjälpen!
  • BettyBoop
    FruBruce skrev 2012-01-03 11:24:32 följande:
    Vi hade samma problem inför vår fest.

    Vi valde att avdramatisera det dramatiska och ange följande mening på vår inbjudan;

    "Vi älskar era barn, men just denna kväll så älskar vi er barnvakt".

    Ingen som tog illa vid sig. Glad

    Lycka till!
    Strålande! Den tror jag att vi kör på! = )
Svar på tråden Barnfritt - hjälp med formulering!