• Dejli

    Barnfritt - hjälp med formulering!

    Jag själv (iofs barnlös i ett halvår till) förstår inte varför det ska lindas in så väldans med rim och långa utläggningar... Jag tror att minst risk för missförstånd är om man skriver klartext, kanske något i stil med att "festen är barnfri/för gäster över 15 år med undantag för ammande spädbarn" (det finns ju de som ammar tills de är fyra, och det är kanske inte vad man tänkt), eller vad man nu har bestämt för gräns för deltagandet.

    Vill man förklara anledningen (vilket jag absolut inte tycker att man ska behöva göra) så kan man väl göra det i något bifogat infoblad där man skriver om eventuella övernattningsställen eller annan övrig info om man har tänkt att bifoga den typen av information. Annars får man väl ta den diskussionen över telefon när de inbjudna osa:r om de har åsikter om barnfrågan.

    Om det är ett så stort problem att festen är barnfri att man måste bråka om det så tror jag faktiskt inte på någon större förståelse från föräldrarnas sida oavsett anledning. Eftersom universum cirkulerar kring just deras barn så kan ni säkert ställa fram bara en enda extra stol till just deras barn, som ju förtjänar att få vara med på ert bröllop... typ...

  • Dejli
    Juni 2012 skrev 2011-12-19 13:26:40 följande:
    Precis. Vårt bröllop, vårt val.
    Att skriva "vi älskar barn" känns fel när de flesta vet att det gör vi inte alls, iaf inte jag. Min m2b är lite mer barnkär dock.
    Släkten skulle bar retsamt fråga...."Jasså, sen när då?"
    Nej, jag håller med... och varför ska man behöva förklara det oavsett om man gör det eller inte? Precis som Red skrev så behöver man ju inte förklara andra saker... "Vi älskar kyrkor, men vi kommer gifta oss borgerligt denna gång", "Vi tycker kyckling är jättegott men idag kommer vi servera nöt", "Vi tycker att alla våra gästers föräldrar är jättetrevliga men idag är bara våra egna inbjudna".

    De som förstår varför man vill ha ett barnfritt bröllop kommer inte bry sig om saken så länge den är normalt formulerad, och de som är obstinata i barnfrågan kommer tycka att ni är dumma i huvudet oavsett om ni skriver att ni gillar barn eller inte.

    Man lämnar ju andra förutsättningar för festen i inbjudan (plats, tid, datum), förutom sin gästlista. De flesta normalbegåvade ifrågasätter ju inte andra saker som står (även om korkade undantag såklart finns) så varför ska man börja motivera varenda val man gör?
  • Dejli

    Nej, jag tycker inte ni ska behöva ange en åldersgräns (eller motivera den) för att få en barnfri fest. Men för mig är en 17-åring t ex inte ett barn, men 17-åringen är ju fortarande barn till någon (det är ju alla oavsett ålder).

    Så frågan är ju om ni vill undvika alla barn i åldrar som kan räknas som barn (kanske upp till 14-15 år eller så), eller om ni rakt av vill att alla gästers barn oavsett ålder ska stanna hemma. Så det beror ju lite på hur ni tror att folk kommer tolka er inbjudan. Det är ju som sagt inte självklart för alla att det endast är personerna på inbjudan som faktiskt är bjudna till festen.

  • Dejli

    Om ni inte bara tänkt er barnfritt, utan helt "avkommefritt" (oavsett ålder) så kanske ni inte ska formulera er så att ni inte bara utesluter barn, utan att ni förtydligar att det endast är era vuxna vänner som är bjudna... "Festen delar vi enbart med våra vuxna vänner" t ex borde ju tydligt visa att det endast är de vuxna som är bjudna, och inte några barn som ju knappast kan tolkas som vuxna vänner även om de är myndiga...

    Men det beror ju lite på hur ni tror att era bekanta funkar. Om ni inte har vänner med större barn, utan enbart sådana som kan betraktas som just barn så kan ju en "barnfritt"-formulering funka bra. Samma sak om man har vänner som faktiskt förstår vad jag menar och inte försöker hitta kryphål för att ta med sig sina halvvuxna ungdomar.

    Man kan ju också om man vill när man tar emot anmälan motbekräfta och säga t ex "Då noterar jag att du och Pelle kommer till festen" eller något dylikt, för att förtydliga att det enbart är Pelle och hans partner som har anmält sig.

  • Dejli

    Jag hade nog helt enkelt pratat med de familjer vars barn är inbjudna och talat om att de var undantagna. En del tror att deras gäster kommer gnälla om det kommer barn trots att det är barnfritt, men det har ju faktiskt inte de med att göra... självklart ska man få ha med sina brudnäbbar, brorsans barn eller vilka utvalda barn det nu handlar om om man vill det utan att för den sakens skull behöva ta med alla kompisars ungar.

    Egna barn och småsyskon har väl en självklar plats på ens bröllop tycker jag, oavsett ålder, om man tror de kommer uppskatta det och om de inte är så små att de inte ens kommer minnas det (då kanske det kvittar om de deltar på festen).

Svar på tråden Barnfritt - hjälp med formulering!