Inlägg från: wiii |Visa alla inlägg
  • wiii

    Fika! Recept & Bilder

    Har tyvärr ingen bild, men kan varmt rekommendera passionsfruktmoussetårta (Puh! Vilket långt namn)

    Botten
    110 g smör
    2,25 dl socker
    1 msk sirap
    2 st ägg
    1,5 dl vetemjöl
    0,5 tsk salt
    1,5 tsk vaniljsocker
    1 dl kakao

    Mousse
    6 gelatinblad
    1 1/4 dl strösocker
    2 tsk vaniljsocker
    2 äggulor
    250 g mascarponeost
    4 dl vispgrädde
    1/2 dl tropisk juice, koncentrerad

    Gelé
    3 passionsfrukter
    2 dl passionsfruktjuice (el tropisk juice)
    3 gelatinblad

    Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 20 min. Låt svalna.

    Blötlägg 6 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Vispa grädden löst i en bunke. Vispa gulor, socker och vaniljsocker i en annan bunke. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Häll moussen över den kalla botten. (Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går) Låt den stelna i kylen.

    Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.

Svar på tråden Fika! Recept & Bilder