• Tveket

    Beslutsångest gällande tårtan... Hjälp!!

    Nu är det snart bara 3 veckor kvar tills vi gifter oss och det är hög tid att beställa tårtorna och jag har fått total idé torka! Hjälp!! Nån som har koll på vad som funkar tårtmässigt? konditorn var tyvärr inte mycket till hjälp när jag bad om råd. Han ryckte bara på axlarna och sa att vi kan få vad vi vill... Jaha, det var ju bra, men jag vet ju inte vad vi vill ha! =P  

    Det vi vet är att vi vill ha en tårta som inte är så gräddig och fettig i smaken, så allt princesstårts liknande går helt bort... Har funderat på följande smakkombination skrivet i våningsordning: 

    Marsipantäcke 
    Bär (hallon, blåbär, jordgubbar)
    Vanlig sockerkaksbotten
    Bär (hallon, blåbär)
    Vanlig sockerkaksbotten
    Hallonmousse
    Tunt lager med vit chokladganase
    Sockerkaksbotten med chokladsmak 

    Konditorn föreslog att man kunde skära ett kryss i marsipantäcket och vika undan kanterna så man ser bären i det översta lagret. Vet inte om det skulle se så fint ut dock, vad tror ni? Vad tror ni om smakkombinationerna? Kan det funka eller borde vi ändra på nåt och i så fall vad? Borde man ha ett tunt lager vaniljvisp nånstans i tårtan för att få lite mer... ja nåt?? Som ni märker är jag helt lost vad gäller tårtor... Lite hjälp snälla! =)

  • Svar på tråden Beslutsångest gällande tårtan... Hjälp!!
  • Chicita

    Oj lugn och fin...

    När det gäller tårtor så skulle jag defenitivt använda ett av mina favorituttryck.
    Less is more Solig 

    Tänk på att bär kan bli vattniga och mosiga, så dom kan läcka vätska ut mot marsipanen. Och även om konditorn är duktig och fodrar med smörkräm så finns det alltid risk att det blir fläckar.

    Jag skulle satsat på

    Marsipantäcke 
    Bär (hallon, blåbär, jordgubbar)
    (Vanlig sockerkaksbotten <--------------------- denna del
    Fläder eller citronmousse) <-------------------  kan ni hoppa över
    Vanlig sockerkaksbotten
    Hallonmousse
    Sockerkaksbotten med chokladsmak

    Och antingen haft en till sockerkaksbotten mellan marsipanen och bären högst upp.Eller bara haft marsipan runt kanten och inget ovanpå utan låta bären vara synliga.

  • TheD

    Lyssna på Chicita!


     


    Men vänta lite.....3 veckor kvar och ni har inte beställt tårta?! Ska ni hinna med smakprovning också?

  • Tveket

    Tack för input Chicita, det är lätt att det drar iväg när man känner att man famlar lite i blindo. =P 

    Konditorn tipsade också om att man istället för marsipanen kunde ha vit choklad runt kanten. Ungefär som ett lite högt staket och så ligger bären synliga i mitten. Det såg fint ut på bilden men chokladen går ju sönder när man sen skär tårtan förstås. Men det kanske kan vara ett alternativ om bären läcker vätska. (hade  inte ens tänkt på att de kan göra det)

    Vad tror du om att ha kladdkaksbotten längst ner istället för sockerkaksbotten med chokladsmak eller blir det för mastigt? Om man skulle ha marsipan lock men utan att skära ett kryss och öppna upp den (dvs ha marsipanen att helt täcka tårtan) måste man då ha ett extra lager med sockerkaksbotten mellan bären och marsipanen? 

    Fläder har jag svårt för ända sen barndomen men citronmousse låter ju himmelskt gott!! 

  • Tveket

    När vi pratade med konditorn sa han att han ville ha beställningen två veckor innan. Jag tyckte det lät lite lite men han hade inga problem med det. Ang. smakprovning vet jag inte om vi får nåt sånt. Han sa att han kunde slänga ihop nåt smakprov på mousserna om vi ville det. Han var inte så jätte engagerad när jag pratade med honom men det kan i och för sig bero på att han var superstressad. Det är inte han som ska göra tårtorna sen men han jobbar på samma ställe... 

  • Chicita
    Tveket skrev 2012-07-03 19:15:55 följande:
    Tack för input Chicita, det är lätt att det drar iväg när man känner att man famlar lite i blindo. =P 

    Konditorn tipsade också om att man istället för marsipanen kunde ha vit choklad runt kanten. Ungefär som ett lite högt staket och så ligger bären synliga i mitten. Det såg fint ut på bilden men chokladen går ju sönder när man sen skär tårtan förstås. Men det kanske kan vara ett alternativ om bären läcker vätska. (hade  inte ens tänkt på att de kan göra det)

    Vad tror du om att ha kladdkaksbotten längst ner istället för sockerkaksbotten med chokladsmak eller blir det för mastigt? Om man skulle ha marsipan lock men utan att skära ett kryss och öppna upp den (dvs ha marsipanen att helt täcka tårtan) måste man då ha ett extra lager med sockerkaksbotten mellan bären och marsipanen? 

    Fläder har jag svårt för ända sen barndomen men citronmousse låter ju himmelskt gott!! 
    Jag skulle ha gått på vit choklad runt kanten Glad
    Kladdkaka är väldigt sött, så risken är att ni får en sockrigt söt tårta i så fall. Jag tror mer på choklad-sockerkaksbotten Glad 
    Dessutom börjar kladdkakebotten bli så populärt att det känns mindre unikt (enligt min åsikt då).
    Även marsipan går ju sönder när man skär i det. Men tårtan behöver ju bara vara fin tills man börjar skära Flört 

    Om marsipanen ligger direkt mot bären så kan syran och fukten i bären "blöda igenom" men också att marsipanen kan börja lösa upp sig och alltså smälta.
    Men det går alltid att lägga smörkräm där det i så fall blir kontakt, men såna saker kan ju konditorn. Annars är det inte en bra konditor Flört

    Citronmousse är jättegott i tårtor. Och det funkar bra ihop med choklad och hallon...

    Vad sägs om dena ordning istället?

    Bär (hallon, blåbär, jordgubbar) 
    Fläder eller citronmousse
    Sockerkaksbotten med chokladsmak
    Hallonmousse
    Vanlig sockerkaksbotten

    Så chokladen ligger mellan hallonmoussen och citronmoussen.
    Bären går troligtvis att lägga direkt på det översta mousselagret (annars får han väl lägga en tunn botten där med) så blir den inte så mastig.
    Och sen vit choklad runtomkring
  • Tveket

    Du är bäst Chicita! Så får det bli! Tusen tack för hjälpen!! =D 

  • Chicita
    Tveket skrev 2012-07-03 20:44:50 följande:
    Du är bäst Chicita! Så får det bli! Tusen tack för hjälpen!! =D 
    Det var så lite så Solig
Svar på tråden Beslutsångest gällande tårtan... Hjälp!!