Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Beslutsångest gällande tårtan... Hjälp!!

    Oj lugn och fin...

    När det gäller tårtor så skulle jag defenitivt använda ett av mina favorituttryck.
    Less is more Solig 

    Tänk på att bär kan bli vattniga och mosiga, så dom kan läcka vätska ut mot marsipanen. Och även om konditorn är duktig och fodrar med smörkräm så finns det alltid risk att det blir fläckar.

    Jag skulle satsat på

    Marsipantäcke 
    Bär (hallon, blåbär, jordgubbar)
    (Vanlig sockerkaksbotten <--------------------- denna del
    Fläder eller citronmousse) <-------------------  kan ni hoppa över
    Vanlig sockerkaksbotten
    Hallonmousse
    Sockerkaksbotten med chokladsmak

    Och antingen haft en till sockerkaksbotten mellan marsipanen och bären högst upp.Eller bara haft marsipan runt kanten och inget ovanpå utan låta bären vara synliga.

  • Chicita
    Tveket skrev 2012-07-03 19:15:55 följande:
    Tack för input Chicita, det är lätt att det drar iväg när man känner att man famlar lite i blindo. =P 

    Konditorn tipsade också om att man istället för marsipanen kunde ha vit choklad runt kanten. Ungefär som ett lite högt staket och så ligger bären synliga i mitten. Det såg fint ut på bilden men chokladen går ju sönder när man sen skär tårtan förstås. Men det kanske kan vara ett alternativ om bären läcker vätska. (hade  inte ens tänkt på att de kan göra det)

    Vad tror du om att ha kladdkaksbotten längst ner istället för sockerkaksbotten med chokladsmak eller blir det för mastigt? Om man skulle ha marsipan lock men utan att skära ett kryss och öppna upp den (dvs ha marsipanen att helt täcka tårtan) måste man då ha ett extra lager med sockerkaksbotten mellan bären och marsipanen? 

    Fläder har jag svårt för ända sen barndomen men citronmousse låter ju himmelskt gott!! 
    Jag skulle ha gått på vit choklad runt kanten Glad
    Kladdkaka är väldigt sött, så risken är att ni får en sockrigt söt tårta i så fall. Jag tror mer på choklad-sockerkaksbotten Glad 
    Dessutom börjar kladdkakebotten bli så populärt att det känns mindre unikt (enligt min åsikt då).
    Även marsipan går ju sönder när man skär i det. Men tårtan behöver ju bara vara fin tills man börjar skära Flört 

    Om marsipanen ligger direkt mot bären så kan syran och fukten i bären "blöda igenom" men också att marsipanen kan börja lösa upp sig och alltså smälta.
    Men det går alltid att lägga smörkräm där det i så fall blir kontakt, men såna saker kan ju konditorn. Annars är det inte en bra konditor Flört

    Citronmousse är jättegott i tårtor. Och det funkar bra ihop med choklad och hallon...

    Vad sägs om dena ordning istället?

    Bär (hallon, blåbär, jordgubbar) 
    Fläder eller citronmousse
    Sockerkaksbotten med chokladsmak
    Hallonmousse
    Vanlig sockerkaksbotten

    Så chokladen ligger mellan hallonmoussen och citronmoussen.
    Bären går troligtvis att lägga direkt på det översta mousselagret (annars får han väl lägga en tunn botten där med) så blir den inte så mastig.
    Och sen vit choklad runtomkring
  • Chicita
    Tveket skrev 2012-07-03 20:44:50 följande:
    Du är bäst Chicita! Så får det bli! Tusen tack för hjälpen!! =D 
    Det var så lite så Solig
Svar på tråden Beslutsångest gällande tårtan... Hjälp!!