• Chicita

    Varför blir det så dyrt?

    På en restaurang så kan det dels vara så att man får en avskild del av restaurangen, dom låter er sitta längre än vad man räknar för en normal sittning (vanligtvis får man in 2-3 sittningar per bord under en kväll, men ni vill säkert inte bara äta och sticka. Och även om ni inte tänkt stanna något speciellt länge så dukar dom upp lite speciellt och inte har andra gäster där i väntan på er.)
    Med andra ord betalar ni dels för att dom förlorar inkomst pga att dom måste tacka nej till andra gäster, och med det menar jag inte att dom stänger restaurangen. Utan bara att dom inte kan få lika många gäster totalt på den kvällen som dom får normalt får.

    Och sen brukar det även avsättas minst en servitris som har er som huvudansvar så länge ni stannar. Hon / han roddar upp borden först och ser till att det är fint när ni kommer och deltar inte i det andra arbetet i restaurangen under den tiden.
    Sen är det upp till han/ henne att se till att få dom andra i servicen att hjälpa till att se till att ni får ut mat och dryck. Medan ni äter så kan hon/han hjälpa till i den övriga delen, men kan inte ta egna bord förutom er.
    Ibland är det fler än en som avsätts för bröllopsgästerna.
    Det betyder som sagt inte att dom bara står och rullar tummarna när ni inte behöver dom. Men dom ska finnas till hands för att fylla på dryck och hjälpa till med annat för er, och då kan dom inte vara upptagna med andra bord liksom. Att hjälpa till att duka om ett bord eller bära ut några tallrikar när ni inte behöver dom - betyder inte att dom inte är intagna speciellt för er skull. Men deras arbetsinsats kan alltså inte räknas in i den övriga styrkan. Och det kostar alltså också extra.

    Ibland görs även specialmenyer för bröllopssällskap, det kan ingå avec till kaffet eller både efterrätt och tårta exempelvis. Och ibland brudskål / välkomstskål...
    Ni får bara veta sånt om ni ber om specificerad meny. Det kan också skilja på vinerna. Ofta serveras bättre vin (inte alltid, vissa restauranger försöker bara ta extra betalt. Men många försöker verkligen ta hand om sina bröllopsgäster för att dom vet hur viktigt det är att dagen blir bra. Bra bröllopsdag = bra reklam för restaurangen).

  • Chicita
    pulmonate skrev 2012-11-05 14:23:49 följande:
    Ja, fast samtidigt om ni bokar bord för 40 pers till en äffarsmiddag eller liknande, så kostar det inte mer. Så der beror på att det är bröllop. Inte heller tvingar de en att gå för att de ska hinna med fler sittningar. Speciellt inte om man beställer in mer o dricka. Så vad är egentligen skillnaden? Som sagt, så tycker inte jag att en extra kypare borde göra att det kostar SÅ mycket mer.
    En affärsmiddag kräver inte alltid speciell dukning och omarrangering av bord mm som det oftast är för bröllop.
    Eller tja på sin höjd så drar dom ihop några bord till långbord, men bröllop kan behöva honnörsbord mm. 
    Vilket kan innebära att dom kan ta andra sällskap innan affärsgästerna kommer, beroende på vilken tid dom har bokat också., men där brukar det oftast bokas till första eller andra sittningen.
    Dom stänger oftast inte av en del av restaurangen för ett affärssällskap heller, utan behandlar helt enkelt dom som ett vanligt, men större sällskap. Men för ett bröllop så brukar någon inre del av restaurangen avsättas och man placerar inte andra gäster direkt bredvid bröllopssällskapet utan håller något bord tomt däremellan som lite "barriär" för att ge det sällskapet lite avskildhet.
    Att ha en extra servitris inne för ett större sällskap kan kosta restaurangen 2-3000:- i lön, sociala avgifter mm (beror på hur länge som servitrisen/servitören behövs också så klart).
    Ofta behöver bröllopsgästerna komma in tidigare för vigseln var tidigt.
    Att ett stort sällskap kommer kl 16 istället för 18 betyder alltså att personalen måste komma in 2 timmar tidigare (även kökspersonalen alltså) för att fixa iordning och förbereda. 
    Och ibland tvärt om, att dom kommer relativt sent.

    Affärsgäster väljer oftast dyrare mat och dryck också så det kan ändå löna sig mer att ha ett sånt sällskap även om dom skulle ta upp två sittningar.

    TS exempel är lite felräknat också.
    Om man räknar ihop dom där två glasen vin, förrätt, varmrätt och efterrätt så landar man på 705:- och inte 585:-
    Sen brukar det oftast ingå kaffe och tårta också i en bröllopsmeny vilket inte var inräknat där. Om man också lägger till en avéc till kaffet som brukar vara brukligt + lite mousserande för brudskålen som också är vanlig så kan man nog se att 1000:- är ett bra värde på detta.
    TS har ju inte fått specificerat vad som ingår i dom 1000:-
    Om hon begär att få priserna specificerade så kommer hon ju snabbt se vad som ingår och vad som kostar.
    Och då kan man också välja bort de bitar man inte vill ha.
    Som exempel så kanske man inte vill ha både tårta och efterrätt och ingen avéc till kaffet... 
  • Chicita
    tisa skrev 2012-11-06 08:40:16 följande:
    Ok, jag läste det som att det var 120:- per glas Flört
    Och det lät som att du tagit priserna från standardmenyn eftersom du jämförde med den.
    Har du frågat vad det är som kostar mer då?
    Det är det jag menar med att få priserna specificerade...

    Poängen är ändå att dom gör mer för ett bröllopssällskap (precis som passionsblomman visade på från sitt utgångsläge som florist) än vad man kanske ser och förstår.
    pulmonate tog en affärsmiddag som exempel.
    Affärsgäster är bland dom enklaste man kan ha inom hotell och restaurangbranchen. Dom kommer - äter/ sover/ konfererar eller vad dom ska göra. Betalar och går därifrån.
    Ett brudpar vill oftast diskutera menyn, kanske ändra något, provsmaka, diskutera dukning och arrangemang, behöver mer dekorationer / blommor än vad restaurangen brukar ha, mer service osv osv.
    Om ni inte vill ha något sånt, ni gillar restaurangen och vill äta där men förbestämma menyn då det är lättare både för restaurangen och för er, så ringer man och säger att man vill boka bord för X-personer och ni vill ha den förrätten, den varmrätten och den efterrätten och att gästerna får välja mellan öl, cider, vin eller läsk/vatten men max 2 glas per person. 

    Precis som att man kan gå in till floristen och säga "jag behöver en bukett, jag vill ha rosor, liljor osv... och jag vill att du lindar ett band om stjälkarna".
    Gör man så, så blir det billigare.
    Det är allt som uppstår runtomkring som kostar. Tid kostar pengar, och om man upptar restaurangens, floristens, frisörens eller makeupartistens tid på ett eller annat sätt som är mer än "normalt" så kostar det... 
    Om man då också vill kunna specificera och styra så kostar det ju också mer...

    Det skulle kosta mer om dom där affärsgästerna också skulle ha speciell dukning, speciell sittning, provsmaka menyn, begära blomsterarrangemang som normalt inte ingår osv... 
    Det är alltså inte ordet bröllop som kostar, utan vad det för med sig för det mesta. 
  • Chicita
    passionsblomman skrev 2012-11-06 13:46:43 följande:
    Förresten vill jag passa på att förtydliga en sak:
    Jag tycker absolut att  man ska ta sig råd att låta floristen göra sitt jobb-dvs ta dig en stund för konsultation och ha ett bra snack med floristen. om du inte är bekväm i det samtalet, så byt och gå någon annanstans.
    Alldeles för många brudar sitter och försöker designa själva. Släpp in floristen och ge utrymme för en skapandeprocess som i de allra flesta fall blir mer kreativ än om floristen bara får en totalstyrd beställning.
    Man behöver inte kunna blommor för att få en fantastisk bukett som smycke och pricken över i-det är floristens jobb och kunskap, och samtalet och dialogen tar er dit.
    Dessutom, som jag sa förut, så kommer inte den processen att kosta tusenlappar extra, eftersom de flesta faktiskt bara gör arbetspåslag för den tid man just binder buketten.

    Vill man ha det så billigt som möjligt, lägger man istället med fördel sin beställning utifrån
    "hej, jag vill beställa en bukett för si och så många hundralappar, i den och den färgskalan och med si och sån feeling-gör efter eget huvud och vad du får tag på!"
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Precis Skrattande
    Florist är ju ett konstnärligt yrke. Att låta floristen få relativt fria händer (man ger lite riktlinjer, kanske stil på bukett, färg och om man absolut vill ha en speciell blomma) och sen kan man ge ett maxpris. Det ger floristen konstärlig frihet och glädje i skapandet. Och du får nästan garanterat en bukett som överträffar dina drömmar och som troligtvis också blir billigare i slutänden (eller du får mer blommor för samma summa).
  • Chicita
    pulmonate skrev 2012-11-06 21:29:21 följande:

     


    Det är ingen som säger att man skulle få sämre saker om man inte nämner bröllop.
    En festfrisyr behöver inte vara sämre än en bröllopsfrisyr.
    Men i en festfrisyr ingår inte konsultation innan, provuppsättning mm. Alltså tid. Frisörens arbetstid är inte gratis. Visst kan man betala för att få det ändå, men i slutänden blir priset oftast detsamma som bröllopsuppsättningen då.

    Man kan (som vi redan sagt) få en jättefin bukett om man kikar in till floristen samma dag och säger "jag behöver en bukett med lindade stjälkar". Men då har man inte fått konsultationen innan, man har inte specielbeställt 35 rosor i exakt en viss nyans, utan man får det som finns hemma. Och det kan bli ännu finare än den där som skulle vara precis exakt som bilden man lämnade in för 4 månader sen och efter att ha ringt, mailat och kommit in och "hälsat på" floristen 7 ggr sen dess, gärna med färgprover eller nya bilder för man har hittat någon bättre inspirationsbild...

    På hotell kan det ingå en VIP-korg till bröllopsgäster som inte är specificerad i priset, det kan ingå tidig incheckning eller sen utcheckning (eller både och).
    Min erfarenhet av bröllopsbokningar på hotell är oftast rätt krävande också. Alltså från hotellets synvinkel. Dom som ska bo på hotellet vill ofta komma tidigt och gå sent, men dom vill inte betala för det och dom förstår inte problemet med att det kan finnas andra gäster som ska få hinna checka ut och rummen ska städas, eller tvärt om när dom åker att det kommer andra och ska ha rummen. Så i priset för bröllopsbokningar ingår det oftast fler städerskor + att man kanske "fryser" rum som man alltså inte hyr ut dagen innan eller efter för att ha en liten buffert när det ska städas och checkas in/ ut.

    Osv...

    Sen finns det oseriösa företag som ser sin chans att ta extra betalt. Självklart.
    Men den här skrönan som lever och frodas om att alla tar ut ockerpriser bara ordet bröllop nämns, måste få dö. Det förstör för många företagare att inte folk kan förstå att man betalar för andra saker än dom man fysiskt får i handen eller i magen. Saker som kostar pengar för företagen, men som inte direkt syns.

    Som ett exempel med tårtor som vi tagit så många gånger här på BT.
    Om man bara vill ha en enkel prinsesstårta, men med vit marsipan och inte skulle bry sig om ifall det är något veck i marsipanlocket så kan man beställa prinsesstårtor med vita lock och få det billigt.
    Men så fort man förväntar sig perfekta tårtor, såna där som man bara ser på bilder (och som nästan är omöjliga att få till i verkligheten om man inte täcker rena sockerkakor eller annat utan mjuk fyllning) så kostar det tid för konditorn även om det "bara" är en vit prinsesstårta.
    Om man dessutom vill smaka sig igenom massa fyllningar och olika bottnar och sen välja dekorationer (som givetvis ska utföras "perfekt") så kostar det. Därför kan en bröllopstårta kosta upp emot 70:- biten.
    Att göra en sockerblomma kan ta mellan 30 minuter och 2 timmar beroende på blomma. Och när brudparet vill ha en tårta täckt med såna blommor så måste man ju inse att det inte går att få den tårtan för samma pris som den vita prinsesstårtan från ICA Maxi. Men det är inte bara för att man säger ordet bröllop som tårtan blev dyrare...

    I de allra flesta fall får man det man betalar för. Om man väljer att inte berätta att det är ett bröllop så väljer man ju också bort en stor del av möjligheten till konsultationer och flexibilitet.
    Om man ändå försöker snika in en liten provuppsättning "när man ändå är där och klipper håret innan" eller "när man ändå hade vägarna förbi floristen" så snyltar man på deras tid, det är som snatteri, men utan att man tar någon fysisk sak. 
    Men sen finns det som sagt några oseriösa företagare, och det är därför man ska fråga ingående om vad som ingår, specificerat.
    Och man ska inte vara rädd för att jämföra priser eller försöka pruta eller förhandla.
    Om man ska gifta sig och vill få håret uppsatt så kan man vara öppen med att man ska gifta sig, men man kan tala om att det duger bra med "festfrisyrspaketet" utan konsultationer och provuppsättningar. Visst vill gärna frisören att du tar bröllopspaketet, men det är inte för att dom tjänar så mycket bättre på det. Utan för att dom vill vara säkra på att du ska bli nöjd på din dag, och om du inte skulle bli nöjd med uppsättningen ni gör för första gången på bröllopsdagen så är det inte säkert att det finns tid att ändra frisyren. Är du villig att ta den risken så visst, det är helt ok med de flesta frisörer... Bara du förstår varför du inte får provuppsättningar mm för festfrisyrspriset...
  • Chicita
    pulmonate skrev 2012-11-06 22:23:21 följande:
    Let us agree to disagree. 

    Som sagt, i mitt fall, fick jag helt galna priser när jag sa ordet bröllop. Så för mig är det ingen skröna. Jag sa även, de som vill ha flera konsultationer när det gäller hår, blommor, mm. kan ju få göra det. Jag tycker inte det är värt den extra summan som de lägger till, vilket ofta är mer än om man till exempel väljer 2st vanliga festfrisyrer. I mitt fall hade jag kunnat få dem att göra det 10 gånger. 
     
    Minns jag helt fel eller gifte du dig utomlands? 
  • Chicita
    pulmonate skrev 2012-11-06 22:36:18 följande:
    Jo, i Italien. Visst kan det vara olika...  här luras det på alla nivåer. Men jag har märkt liknande saker i Sverige (då vi först hade tänkt gifta oss i Sverige..) och med några vänners bröllop i Sverige som jag nyligen hjälpte till att ordna. Men alla har väl olika erfarenheter och syn på det hela. Liksom vad man tycker är rimligt.
    Ja jag tror att det är en annan kultur där, i Italien ska det ju prutas fram och tillbaka också, så på vissa saker kan det vara rena ockerpriser som sen typ halveras omedelbart när man börjar pruta märkte jag på vår korta stund där... Glad

    Och som jag skrev, det finns säkert en hel del oseriösa företagare även här i Sverige.
    Men där har man ju eget ansvar att be om specifikationer och att jämföra med andra som levererar samma tjänst. På så sätt kan man till slut komma åt de som är oseriösa, istället för att bara säga att alla är sådana och ljuga och luras för att få något billigare...

    Och som jag även sa så kan man få jättefina saker även utan konsultationer och annat som gör att priserna stiger. Men då kan man ju inte ha så höga krav på att det ska vara på ett precis exakt sätt från början.

    Så jag tror att vi är rätt överens, förutom den där biten om att "allt blir dyrare" Flört 
Svar på tråden Varför blir det så dyrt?