Inlägg från: SandraElisabet |Visa alla inlägg
  • SandraElisabet

    Fråga mig vad du vill - Jag kan textila material!

    Hejsan alla glada blivande Brudar!

    Jag har läst textil formgivning samt materiallära på gymnasienivå, nu studerar jag i Borås där jag förhoppningsvis skall bli utbildad textilekonom i vår. (Man blir typ inköpare/inköpsassistent)

    Jag har haft möjligheten att föreläsa om Material och fibrer på lite mer allmän nivå (Mycket lite kemi etc).

    Har ni några funderingar? Tveka inte att höra av er! Jag kan skicka er vidare till rätt källa om jag inte kan svaret. :)

    Vi Hörs!

  • Svar på tråden Fråga mig vad du vill - Jag kan textila material!
  • SandraElisabet

    Hej Nami, ja det är lite luddig fråga så du får ett långt svar. Solig

    Om vi börjar från grunden och pratar material/fibrer - alltså siden vs polyester, så är polyester slitstarkt och billigt medans siden har vacker lyster och vackert fall men är dyrt.
    Med dagens teknik går det dock att få riktigt vackra polyestertyger till bra priser.

    Om du anlitar en "riktig" skräddare så kommer hen med största sannolikhet kunna hjälpa dig välja tyg baserat på din budget.

    Om du skulle ha en tunn klänning med lite "flygande" och skör känsla hade jag sagt att du skulle ha en sidenchiffong klänning, men av din beskrivning att döma så tror jag att du är ute efter en enkel klänning men med antingen lite tyll nedtill eller en speciell skärning.

    Då finns det olika skärningar som skapar vidd:



    Klänningen på bilden ovan är konstruerad med motveck vilket skapar vacker volym utan en massa tyll (om du inte vill ha tyll). Använder man tjockare duchess av siden eller polyester så klarar kjolen utan problem av att hålla uppe volymen. Jag hade en tvådelad sådan här klänning på en bal, klänningen sydde jag själv och det var oerhört enkelt! Det svåra är att få till överdelen snyggt, men en skräddare gör det utan problem. Du väljer själv hur stora och många veck du vill ha vilket påverkar fallet/volymen i kläningen.



    Klänning nummer 2 ovan konstrueras så att volymen i kjolen hålls uppe med tyll.
    Tyllen kan bestå av silke eller polyester. Polyester är alltid billigare men silke har en skönare känsla.
    Fallet blir dock fortfarande vackert.

    Sedan går det att skapa vackert fall av mindre tyger genom att använda satin-vävda tyger (en bindning med få "bindningspunkter" som skapar vackert fall) som beskärs på skrådden alltså på 45 graders vinkel från tråd-raken. Det blir oerhört vackert fall i klänningar och kjolar konstruerade på det sättet men det är dyrt då det alltid går åt mer tyg, det blir alltså större mänd spill.



    Pippa Middletons klänning ovan är med största sannolikhet en klänning tillverkad av tyg klippt "på skrådden". Som du ser så faller tyget oerhört vackert och det skapar en enkel siluett.

    Allt det jag förklarat ovan känner bra skräddare till och de kommer utan problem kunna guida dig rätt.

    Hur ligger du till med pengar? Att anlita professionella skräddare är mycket dyrt. Jag är lite "hobby-sömmerska" och jag skulle aldrig ta mindre än 200 kr/h. En duktig sömmerska behöver förmodligen ca en arbetsvecka totalt (minst 20 h) med mönsterkonstruktion, provningar, ändringar, sömnad av toiller (provplagg) med mera... 200 * 40 = 8000, då har vi inte räknat med material eller maskinkostnader. Så var beredd på att slutpriset kommer vara mer än en klänning köpt i butik.

    Vart bor du? När min släkting skulle gifta sig letade hon klänningar både i Stockholm och Göteborg. Hon hittade tillslut en vacker klänning i enkel modell, gjord helt i siden och den kostade ca 6000 kr. Den såg ut ungefär så här i modellen men utan de veckade detaljerna:


    Hör gärna av dig om du har fler frågor eller lägg upp bilder på ungefär den modell du är ute efter så kan jag säkert svara bättre. {#emotions_dlg.flower}

  • SandraElisabet

    Ok, men om priset i sig inte är ett problem så kan du få en klänning precis så som du vill ha den!

    Jag förutsätter att du vill ha äkta siden i så fall? En klänning med sådan enkel siluett bör ha ett vackert tyg för att enkelheten skall få synas och ögat inte haka upp sig på defekter i tyget. Siden ärju däremot ett naturmaterial så riktigt vacker kvalitet är dyrt. Vi pratar ca 2000kr/m och för en klänning av den kalibern så blir det förmodligen 3 m för att man klipper tyget på snedden. Vill du ha en snäv klänning  kan en kroppslängd räcka men du vill ju ha vackert fall och gärna lite vidd så då blir det förmodligen dubbel kroppslängd, kanske mer.

    När du säger volym - hur menar du? Menar du att den inte skall vara så figurnära...?
    Jo, jag tror att med en sådan modell så kan det se konstigt ut, men det är väll min personliga smak som gör att jag inte hade reckomenderat det, men det går att bygga upp volym med underkjolar.
    Lägg gärna upp bilder när du får tid. :)

  • SandraElisabet
    Allis skrev 2013-04-26 16:20:38 följande:
    Då passar jag också på att fråga, jag har ca tio meter sandtvättad siden (heter nog egentligen något annat) i en alldeles hopplös grå färg. Eftersom jag svettas mycket tänkte jag att jag måste fodra klänningen med något som känns bra men fortfarande låter tyget falla snyggt. Någon sa viscosefoder men det jag har hittat känns mest som tunn nästan lite sträv bomull. Vad är vettigt att fodra med om man tar bort acetat och polyester? Och VAR hittar jag det :)?

    Tack på förhand!
    När det gäller klassiskt fodertyg så är det acetat, polyester och viskos man pratar om.

    Om du ska välja en av dem så välj viskos pga att det absorberar mer fukt än de båda andra samtidigt som det är skönt. Det är inte det mest slitstarka material men det duger.
    Använd aldrig acetat - det är skit! Jag köper inget som innehåller acetat då fibern är svag och lött "nöts sönder" vid gnuggning.
    Polyester tar inte upp fukt så om du svettas en del är det ju dumt, men polyester är starkt och håller formen bättre än viskos i tighta fodral. Om du ska sy ett ytterplagg rekomenderar jag polyester som foder.

    Om du inte vill ha viskos-foder så kan du välja ett foder i annat siden-tyg. Silke är en fantastisk fiber somtar upp en massa fukt! Silke är underbart att ha om man svettas mycket eller är varm av sig.
    Har du råd så borde du nog köpa ett riktigt siden foder. Tänk på att siden helst inte skall vara för tight för att undvika att sömmarna spricker, det samma gäller som sagt viskos.

    När du säger sandtvättad siden så menar du typ ruggad antar jag? Alltså en sandad yta som ger så kallad flockad yta? Det tyget brukar ha mycket vackert fall och skimmer. Jag har själv en vacker grå/svart klänning i det tyget. Jag rekomenderar en vacker drapering någonstans på plagget. Flört

    Om du bestämmer dig för att ha en kläning helt i siden så bör du känna till att siden är nedbrytbart av svett samt solljus. Silke består av proteiner (och annat) och reagerar därför med att blekna och "lösas upp"  av både solljus och svettningar.

    Man undviker det genom att inte ha siden-gardiner (fodra alltid med bomull bakom gardinerna) eller plagg hängandes i direkt solljus och efter användning tvättar man sidenkläder direkt. Handtvätt går utmärkt både i balja och maskin. Nedbrytningen sker succesivt så det är ingen panik om man någon gång glömmer att tvätta plagget, det börjar synas först efter några år.
    Lycka till!
  • SandraElisabet

    PS till Allis.

    Siden kan också skrynkla lätt, så om du ska ha på dig klänningen på finare tillställning men åka bil en längre sträcka, tänk på att det kan bli stora veck kvar efter sittningen. Undvik det genom att stå så mycket som möjligt alt byta om efter att ni anländer (om det går) samt inte ha för tight klänning över stussen.

  • SandraElisabet
    Allis skrev 2013-04-28 22:04:20 följande:
    Stort tack för svaret! När jag var på symässan för några månader sedan frågade jag en av butikerna som pratade om sidenviscose öööööh - vad är nu det??? De hade inget med sig heller men nu har jag hittat en bra brittisk sida som säljer mycket sidentyger. Om du har tid, skulle du kunna kolla vilket slags sidentyg som passar sig bäst för foder i så fall? www.cheapfabrics.co.uk/thestore/index.php/cPa...

    Jag har inte rriktigt bestämt mönster än men sannolikt kommer inte fodret att synas så då spelar det ju mindre roll vilken färg det har tänker jag. Jag vill förstås inte svettas kopiöst men det riktiga tyget ska ju falla snyggt över fodret också.

    Massor med tack!
    Hejsan Allis, jag kan kika lite på det under veckan.
    Angående sidenviskos så menar de antingen ett tyg med blandning av båda fibrer eller så menar de viskos som är vävt mycket tunt och fint för att likna siden. Förr kallades ju nylon för konstsiden. Det kan alltså vara en "gammal" term som lever kvar utan faktisk betydelse.
  • SandraElisabet
    fayefaye skrev 2013-04-29 02:04:34 följande:
    Vet du om vitt thaisiden går att färga hemma med textilfärg? Det är ju ett naturmaterial tänker jag...
    Hejsan, Att färga protein hemma kan vara svårt. Både silke och ull består av aminosyror (proteiner) och det man enkelt färgar hemma är cellulosabaserat (bomull och lin). Jag tror inte att jag sett hobby-färg som klarar av att färga proteintyger i större skala. Det kan vara så att skrädderier eller liknande företag kan det då jag vet att det finns konstnärer som målar på siden, exempelvis vackra sidenscarfs och slipsar etc. Men det är som sagt "målarfärger" som målas på då tyget är uppspänt och det sker oftai mindre skala, allts 50*50 cm typ.

    Svårigheten som jag tror du står inför är att färga en större mänd tyg och samtidigt få det jämnt. Thaisiden är i sin natur strukturerad med ojämn yta, om du inte vet vad du gör (så att säga) då du färgar riskerar du att få fläckigt och ojämnt resultat som du inte kan bleka bort (man bör inte bleka siden).

    Är det någon särskild effekt du vill upnå med hemma-färgningen? Om det är en mindre mängd tyg så kan du måla på det med special färg, men jag vet tyvärr inte om det finns färg som lämpar sig för färgning av större mängder. Fråga i hobbybutik...
  • SandraElisabet
    fayefaye skrev 2013-04-29 14:04:36 följande:
    Det jag tänkte på va om man kunde färga brudklänningen efter bröllopet och kanske kunna använda den vid något annat tillfälle =)
    Det skulle jag aldrig rekomendera att göra hemma. Det enda plagg jag med gott samvete kan rekomendera någon att färga är enkla bommulsvaror med lågt affektionsvärde.

    Med största sannolikhet så förstör du klänningen genom att färgen blir ojämn samt alla detaljer och trådar med största sannolikhet inte består av silke. Om klänningen är sydd i fabrik, alltså inte av svensk skräddare så består tråden förmodligen av polyester som inte går att färga hemma alls.

    Hemskt ledsen, men nej, jag tror inte att du skulle få det resultat du vill ha. Jag skulle själv aldrig göra det (hemma).

    Däremot kan det finnas företag som färgar klänningen åt dig. Jag vet att det finns ett företag som färgar både klänning och skor åt dig i valfri färg efter bröllopet. Men jag tror att de bara tar emot klänningar sydda av dem själva. Men googla gärna.
  • SandraElisabet
    BellaBella skrev 2013-04-29 14:36:47 följande:
    Hej! Jag vill sy en underkjol, vad ska jag tänka på? Jag har köpt massa tyll men vad behöver jag mer?
    Hur lång samt hur stor ska den bli?

    Har du köpt mjukt (och dyrare) brudtyll eller styvt (billigare) tyll som du köper på ex panduro?
  • SandraElisabet
    BellaBella skrev 2013-04-30 13:20:46 följande:
    Kommer bli till en med låg midja, dropwaist. Har ingen koll alls, och detta är mer för att testa. För att det kan va kul att ha lite bröllopspyssel. Jag köpte massa tyll från ebay, den är styv. 
    Var köper man brudtyll då??
    Ok, anledningen att jag frågade är att konstruktionen på kjolarna blir lite olika beroende på material, volym och längd.

    Om du slår till och även köper brudtyll för att komplettera den styvare tyllen så hade jag även köpt ett fodertyg eller annat "vanligt" tyg för att konstruera en linning (midja) alternativt även en "innerkjol".

    Det finns olika sätt att sy kjolen på:
    - Forma en linning med "vanligt tyg" gör den ganska lång så att du kan fästa tyll enkelt i lager/nivåer på den samtidigt som linningen har så pass stor yta att den sitter skönt över midja/höft och inte skär in någonstans eller skapar en bilring någonstans. Solig
    - Bestäm dig för hur mycket vidd du vill ha i kjolen och fastställ antalet tyllvolanger efter det. Styvt tyll ger självfallet mer vidd, men det är dessuom tjockare och knäligare och kan vara obekvämt att sitta på, så se till så att det styva tyllet inte börjar för högt upp.
    - Om du vill ha brudtyll i kjolen, som är mjukare så skulle jag placera den närmast benen, på så sätt behöver du inte ha den hårda tyllen mot benen (vilket skaver) och det blir dessutom lite skön känsla mot benen, tycker jag själv.
    - Du kan fodra hela insidan av kjolen istället, använd helst ett tunt siden-tyg, men om du inte har råd så går tunnare bomull, viskos eller polyester lika bra. Hade jag varit du hade jag köpt siden- eller bomullstyg, det blir skönast.
    - Om du vill ha en enklare underkjol utan för mycket volym hade jag satsat på mer brudtyll än vanlig tyll för komfortens skull. Kom ihåg - du ska känna dig bekväm också.

    Tvätta alla tyger innan använding om du vill vara säker på att kjolen håller formen efter sömnad och senare tvätt efter använding. Tvätta aldrig polyester eller andra syntetfibrer i mer än 40 grader. Siden ska helst tvättas i 30 eller kallare.

    Behöver du fler tips...? Flört
  • SandraElisabet
    afturelding skrev 2013-04-30 14:16:19 följande:
     BellaBella
    Jag tror min klänning kostat 1500-2000. Det är svårt att ha koll på alla inköp när inte allt beställs på samma gång :) Men därikring i alla fall. Men då är sidenjaquarden ärvd efter min mormor också, annars hade det sprungit iväg bara på det tyget. Det är inte helt klar än (det är två månader kvar tills vi gifter oss), men såhär ser den ut just nu:


    Den lutar även bakåt, så den syns inte i helt rätt perspektiv.
    Oj så vacker klänning!!!! Ska ni även vara i en pampig lokal? KLänningen ser underbar ut!!
  • SandraElisabet
    marsmat skrev 2013-04-30 15:57:14 följande:
    Jag har en fråga: 

    Min klänning är av ett tunnt ylle-siden tyg. Ett intressant materiale, som har den fin-fina egenskapen att den inte skrynkar sig alls och faller riktigt fint samtidigt som det inte är tungt. Men, jag funderar på om det går att färga detta materialet. Efter bröllopet kan jag tänka mig att färga klänningen bort från elfenbensvitt till, till exempel, svart, för att kunna använda klänningen (avkapat släp!!) på bal eller liknande. 

    Vad tror du? Går det att färga ett sådant tyg utan att förstöra det?

    Tack för hjälpen, bra tråd!!

     
    Som jag skrev tidigare till Fayefaye, så är det svårt att färga proteinfibrer.
    Både ull och silke består av protein vilket ger dem underbara egenskaper, bland annat det du beskriver med färre skrynklor men också fantastisk fuktupptagningsförmåga och följsamhet.

    Det kan hända att det finns färger i hobbybutiker till för att färga ull och silke. Det enda jag känner till för att färga silke är färg du målar på för att skapa ett vackert mönster/motiv, jag tror inte att man kan använda det på både ull och silke då fibrerna trots liknande sammansättning har mycket olika struktur.

    När det gäller ull kan man tova och färga ull, många barn gör det i skolan, men då hettar man upp ullen, till ock med kokar den för att få den tovade ytan. Det vill du undvika, tovningen förstör ull-tyget.

    Så jag vet faktiskt inte om det finns färg som klarar av att färga proteinfibrer utan att hetta upp dem, och om du hettar upp det över 30 grader så förstör du det.

    Hade jag varit du så hade jag vänt mig till en skräddare eller maila företag som sysslar med färg alternativt kolla i hobby-butiker, det kan hända att du hittar något.

    Men min erfarenhet säger att man ska undvika att färga färdiga plagg över huvudtaget.
  • SandraElisabet
    BellaBella skrev 2013-05-02 10:53:39 följande:
    SandraElisabet
    Tack! Väldigt gulligt av dig att starta denna tråd :-P
    Ska spana in lite material och återkommer när det ska sys  
    Tack själv! Gör så!
  • SandraElisabet
    afturelding skrev 2013-05-02 10:58:30 följande:
    Faktiskt inte, vi ska vara ute på landet ;) Men jag har alltid klänning, året om, så jag vill ha den "lite extra". Underkjolen ska dock inte vara fullt så utspänd, men den måste komma runt stolen bysten står på när jag syr. 
    Och tack så mycket, det är kul när hårt arbete lönar sig. Jag vill inte ens tänka på hur många timmar som gått åt, och den är inte ens klar än...
    Hehe,ok. Tänkte mest att din klänning var så kunglig och pampig att min första tanke var en stor pampig lokal. Solig
    Men om du till vardags har klänning ofta så förstår jag att du vill att din bröllopsklänning ska sticka ut.
    Den är grymt vacker!!
  • SandraElisabet
    Nami skrev 2013-05-10 11:03:34 följande:
    oj oj, här händer det grejer :)

    Jag har alla mina inspo bilder på paddan, och de går ju icke att lägga till här men jag sprade ner några på datorn bara så du kanske ser vad jag tänkte mig och om det alls är möjligt.

    jag tycker bäst om den sista klänningen, men skulle vilja ha den lite mer båtringad, som nr 2, och ettan är
    bra bakifrån men kanske något för låg i ryggen ändå.. men ja lite hur jag har tänkt iaf :)
    Vilka vackra inspirationsbilder! Solig Det kommer nog bli en underbart vacker klänning!

    Jag tror inte att det är några problem att få en sådan klänning uppsydd av en bra sömmerska. Det är inte jättesvår konstrution och det går inte åt extremt mycket tyg. Det svåra med så enkla och skira klänningar är passformen, men bra sömmerskor har inga problem med det. En bra ide är att fråga runt lite innan du bestämmer dig för vem som ska få äran att sy den, det är bra om du har förtroende för personen.

    När det gäller materialåtgång så kan det variera mellan 500 kr/metern och 2500 kr/metern.
    Hade jag varit du hade jag räknat med att hela klänningen kommer kosta mellan 6000 och 12 000 kr, det beror mycket på materialet och hur många timmar det blir totalt.
    Be sömmerskan om en prisestimering innan ni börjar. Kom ihåg att en konsultation också kan kosta.

    Hoppas jag svarade på allt. Glad Fråga gärna mer om jag missade något. Lycka till!
  • SandraElisabet
    macyaway skrev 2013-05-10 14:29:06 följande:
    Nu så ska jag också fråga då Tungan ute
    Jag har gjort mitt eget slöja, och den ser fint ut, men eftersom jag insåg att detta fiketråd som kurlar upp sig drar ner tullen lite för mycket, så skar jag bort den. Jag är nu lite orolig om man bör sy in den på nått sätt eller om man får lämna den som den är. Den har bra volum utan ... den är för tyng med.
    Hejsan, Jag förstår inte riktigt din fråga... Undrar du om du ska ta bort fållen som du sytt för hand??
    Tyll behöver inte fållas, så du kan se till att klippa en jämn kant och behålla den ofållad.
    Om du gärna vill ha en fållad kant kan du köpa ett vackert band eller spetskant. Det är dock svårt att få en tyll-kant jämn och fin då materialen har olika elasticitet. Hade jag varit du hade jag struntat i fållen och bara klippt en jämn och fin kant. Flört
  • SandraElisabet
    Isabelle123 skrev 2013-05-12 22:09:54 följande:
    Jag tänkte fråga.. jag har en sån här klänning (bifogad bild) i chiffong.
    men jag funderar på att ta bort "de vågiga" fram på klänningen.. så att klänningen blir mer rak (upplever att jag ser större ut när det är veckigt) 

    men vad tror du blir snyggast? ska chiffong tyg vara veckat/vågigt och kommer de se konstigt ut om jag ändrar om den så den blir rak?

     
    Hejsan! Vilken del av det "vågiga" vill du ta bort?
    Det över bysten, midjan eller överst i kjoldelen?? Jag anser personligen att chijjong borde vara veckigt/plisserat/vågat som på bilden då tyget är tunt och om det vore oveckat så skulle alla skavanker på kroppen synas och den skira känslan lätt försvinna. Duchesse är ett tjockare material som lämpar sig bättre för sådanna modeller.

    Det är väll du Isabelle123 som lagt upp en tråd angående ärmar etc till klänningen?

    Har du fortfarande tänkt låta en sömmerska utföra dessa (det vågiga) ändringar eller tänkte du göra det själv?

    När det gäller ändringssömnad anser jag att man enbart ska ge sig på det om man själv är riktigt duktig!
    Då kan det vara lönsamt att ändra plagg så att de ska passa ens nuvarande önskemål bättre.

    Med det sagt så skulle jag själv aldrig ge mig på att göra en sådan ändring på klänningen på bilden. Dels för att ändringssömnad är svårt - riktigt svårt! Oftast blir det inte alls som man tänkt sig.
    Jag är ganska duktig och skulle inte göra det själv.
    För det andra så är det lättare att sy en ny klänning av nytt material med rätt mönsterkonstruktion etc från början än att sy om en klänning på det sättet.

    Så nej jag rekomenderar det inte.

    Om du tänkt be sömmerskan sy om den är det en annan sak men jag tror faktiskt att det skulle vara lätare att sy en nu klänning baserat på den estetik du egentligen är ute efter. Fråga sömmerskan du tänkt anlita och se vad hon/han tycker.

    :)
  • SandraElisabet
    stealmystyle skrev 2013-10-06 13:23:28 följande:
    Jag har en fråga.. Min bröllopsklänning är i 100% polyester, vit. Går den att färga svart och hur går jag tillväga isf?
    Hejsan

    Ursäkta mitt sena svar, jag har inte varit aktiv här på Bröllopstorget på ett tag.
    Man kan tyvärr inte färga polyester hemma. (processen kräver vissa kemikalier samt hög temperatur och det finns inget ämne på marknaden som tillåter hemma-färgning av polyester.) Det kan vara möjligt att lämna in den och få den färgad, men tråden kommer inte ändra färg vid processen och färgen riskerar bli flammig. Med andra ord: jag råder dig att avstå från att färga din klänning.
    Jag känner tyvärr inte till något företag i Sverige som utför sådanna tjänster, men googla och se om du kan hitta något.

     Mitt tips: Låt korta den och använd klänningen som vit sommarklänning istället. :) Lycka till!
  • SandraElisabet
    Ello skrev 2013-10-25 12:47:06 följande:
    Jag har en fråga som inte berör klänningar... men jag vill sy mina egna servetter (tror jag). Vad rekomenderar du för tyg till det?

    Jag har läst om både lakan och gardin-tyg samt IKEAS bomullstyger. Jag blir osäker på detta, det känns lite alls tillräckligt för att få en bra servett.

    Har också läst handduk, men då förlorar man ju lite lyxkänslan, eller?
    Hejsan,

    Om du verkligen vill sy dukar själv rekomenderar jag att köpa ett tjockt lin- eller bomullstyg. Det är vackert och passande för ändamålet då de kan tvättas i höga grader samt strykas/pressas. Det är dessutom enkelt att hitta spets i lin eller bomull som kan sys på som kant om det var det du önskade.

    Min fråga är: Varför sy servetterna? Är det för att få ner priset? Är det tänka att ges bort som favours?
    Att sy servetter är tidskrävande och är man inte van vid att sy kan man dessutom få fula kanter vilket ger ett hemmagjort intryck, jag antar att du vill undvika det?
    Den enda anledningen att sy servetter själv är om man vill ha en unik stil eller liknande på dem. Om du exempelvis tänkt brodera eller trycka monogram på dem kan det bli fint, men annars rekomenderar jag att försöka hitta ett billigt parti via grossist eller liknande.

    Men om du absolut vill sy själv: Ta dig till billigare tygbutiker och fråga personalen där om billigt men tjockt bomulls eller lintyg som lämpar sig. Jag tror dock att det kan bli tidskrävande så om det inte är så att pengarna är betydligt viktigare än tiden avråder jag dig från det av den anledningen att det enkelt ser hemmagjort ut. :(
  • SandraElisabet
    Ello skrev 2013-10-25 12:47:06 följande:
    Jag har en fråga som inte berör klänningar... men jag vill sy mina egna servetter (tror jag). Vad rekomenderar du för tyg till det?

    Jag har läst om både lakan och gardin-tyg samt IKEAS bomullstyger. Jag blir osäker på detta, det känns lite alls tillräckligt för att få en bra servett.

    Har också läst handduk, men då förlorar man ju lite lyxkänslan, eller?
    Ps. Använd absolut inte handdukstyg!! Det skullese fruktansvärt ut.... Om du inte tänkt sy mini handdukar till badrummet, men dessa kan inhandlas billigt.
Svar på tråden Fråga mig vad du vill - Jag kan textila material!