• Blivande Fru 13

    Hur grillar man bäst till många?

    Vi tänkte ha en grillfest efter vår vigsel i sommar. Det jag funderar på är dock hur man lämpligast gör med köttet för att det inte ska ta så lång tid att grilla så att flera kan få mat samtidigt. Jag har hört att man kan förlaga köttet och sedan grilla det sista, någon som vet hur man gör det? 

    Vi tänkte grilla oxfilé, fläskfilé och kycklingfilé.
    Dessutom lite majs och annat för att få lite BBQ känsla.

    Någon som har några bra tips?  

  • Svar på tråden Hur grillar man bäst till många?
  • Sjörå

    Jag tror också att en stor grill är bra, samt att förkoka iallafall majsen. När vi gör revben på grillen så förkokar vi dem alltid och det blir utmärkt. Vet inte om det går lika bra att göra det med filékött. Mitt tips är dels att leta efter en stor grill, vet att någon av de större byggfirmorna (typ Bauhaus) har uthyrning av sådana och dels kontakta Allt om mat eller liknande tidning för att få tips på bästa sättet att förlaga/förkoka köttet. De om några borde ha bra koll på detta tycker man. 

  • Jssson

    Hur många gäster kommer?


    Har ni personer ni som kan grilla?


    Vi grillar mycket och det kan vara allt ifrån 10 - 25 gäster, det tar sin tid, den grill vi använder har ca 1 meter grill och är vi 20 så tar det tid. Är ni många så använd 2 grillar eller så kollar ni vad ett företag tar för att komma ut och grilla till er.

  • Marjasinus

    Att grilla oxfilé är svårt. Det är väldigt svårt att kontrollera temperaturen. Jag hade tagit den hel och grillat utsidan och sen låtit den gå färdigt i ugnen.

    Man kan grilla i omgångar om man har något bra kärl eller liknande för att hålla värmen på maten. 

  • Alyllyra

    Vi grillade spett till ett bröllop jag serverade på för några år sedan. Det var supersvårt att hålla dem varma så att alla gästerna fick varm mat. Som Marjasinus säger hade jag nog försökt göra klart det, alternativt bara ha köttet på varmhållning, i ugnen. Då slipper ni servera kall mat. Eller ha en grill med lock som ni lägger kolet på ena sidan i så att det går att grilla där och sen lägger köttet på andra sidan för varmhållning utan grillning. Lycka till!

  • mirreth

    Det är inga problem! Hur många är ni? Jag har jobbat grillkvällar då vi hade bortåt 100 pers. Se till att ni har någon som står vid grillen hela tiden och har den övergripande kollen på maten, vad för kött man la på senast, vad som bör vändas, rare-medium-krimerat osv. Låna in någon som är erkänt bra på att grilla, någon ledig kock eller så. Inte kul om det blir kolbitar av allt eller rare när alla vill ha krimerat.

  • Blivande Fru 13

    Vi kommer vara ca 50 gäster. Hade tänkt att göra grill av ett oljefat så blir det 2 stora grillar. Jag har en person jag har utsett till grillmästare. Men vi är lite osäkra på hur man bäst lägger upp det så att alla får varm mat. 

    Låter smart med att varmhålla på grillen. Men inte heller kul om det skulle hända nått och man står där med förkolnat kött.

    Jag har kokat fläskfilé en gång för att sedan röka det. Det blev väldigt gott. Kanske man kan göra något sådant och sedan ge det grilltouchen på grillen?

    Tack för alla bra tips!

    Har ni något bra vad man kan server till om man inte vill ha potatissallad? Potatisgratäng blir både dyrt (om man köper) och svårt att värma, eftersom vi ska vara hemma och bara har en ugn.  

  • Marjasinus
    Blivande Fru 13 skrev 2013-02-09 22:17:19 följande:
    Har ni något bra vad man kan server till om man inte vill ha potatissallad? Potatisgratäng blir både dyrt (om man köper) och svårt att värma, eftersom vi ska vara hemma och bara har en ugn.  
    Coleslaw
  • Tin

    Häftigt att bjuda till grillfest efteråt! När vi grillar till många så har vi 2 stora tunnor med lock som vi har grillkoll i (blir c:a 4 meter att grilla på) Då brukar vi göra så att dagen innan grillar vi på köttet så det får en fin yta. Sedan fäller vi ner locket eller ställer in i ugnen och låter det stå där tills kärntemperaturen är uppnådd. Sedan tar vi ut köttet och låter det stå i rumstemperatur (utan folie runt!) tills det är kallt. Sedan ställer vi in det i kylen över natten och tar fram några timmar innan det ska grillas på med ordentlig glöd i 10 minuter under lock. Över nattten sätter saftigheten fint i köttet och när det sedan grillas på ytterligare före servering kommer smakerna fram bra. Vad gäller majsen är den bra att koka i salt vatten innan den grillas på. Det kan också göras dagen innan. Lycka till med planderingen! 

  • sophiebus

    vi ska precis som ni ha grillmiddag efteråt. kommer att vara i buffe form å vi är ca 80 gäster.
    vi funderade först på att grilla ryggbiff men nu är vi lite inne på kalventrecote.
    vi gör som så att vi hel grillar köttet dagen innan å sen får de stå å vila (utan folie) tills de svalnat av. sen dagen D så skivar vi upp köttet i regäla bitar å grillar på de när de är dax. då kräver köttet ändas ca 1,5 min till servering.

    vi ska ha majs kolvar å en syrlig potatis sallad med sparris, baccon, vårlök m.m den är super god å fanns i en ica buffe tidning i sommras =)
    sen ska vi ha en kall dragonsås å en BBQ så till oxå.
    sen lite olika sallader å andra tillbehör =)
     

  • Tiotiotio
    Tin skrev 2013-02-11 10:16:10 följande:
    Häftigt att bjuda till grillfest efteråt! När vi grillar till många så har vi 2 stora tunnor med lock som vi har grillkoll i (blir c:a 4 meter att grilla på) Då brukar vi göra så att dagen innan grillar vi på köttet så det får en fin yta. Sedan fäller vi ner locket eller ställer in i ugnen och låter det stå där tills kärntemperaturen är uppnådd. Sedan tar vi ut köttet och låter det stå i rumstemperatur (utan folie runt!) tills det är kallt. Sedan ställer vi in det i kylen över natten och tar fram några timmar innan det ska grillas på med ordentlig glöd i 10 minuter under lock. Över nattten sätter saftigheten fint i köttet och när det sedan grillas på ytterligare före servering kommer smakerna fram bra. Vad gäller majsen är den bra att koka i salt vatten innan den grillas på. Det kan också göras dagen innan. Lycka till med planderingen! 
    Vilket bra tips med köttet Tin! Vad är det för kött ni grillar då?

    Vad härligt med grillbuffé, det har vi också tänkt oss.

    Hur många grillar tror ni behövs för 40 vuxna och 10 barn?
    Vi är inne på att köpa två grillar med grillyta på 100*40cm eller behöver man fler grillar?

    Oj, det är ju så svårt!
  • Tin

    Tiotiotio skrev 2013-02-15 10:58:50 följande: Tin skrev 2013-02-11 10:16:10 följande: Häftigt att bjuda till grillfest efteråt! När vi grillar till många så har vi 2 stora tunnor med lock som vi har grillkoll i (blir c:a 4 meter att grilla på) Då brukar vi göra så att dagen innan grillar vi på köttet så det får en fin yta. Sedan fäller vi ner locket eller ställer in i ugnen och låter det stå där tills kärntemperaturen är uppnådd. Sedan tar vi ut köttet och låter det stå i rumstemperatur (utan folie runt!) tills det är kallt. Sedan ställer vi in det i kylen över natten och tar fram några timmar innan det ska grillas på med ordentlig glöd i 10 minuter under lock. Över nattten sätter saftigheten fint i köttet och när det sedan grillas på ytterligare före servering kommer smakerna fram bra. Vad gäller majsen är den bra att koka i salt vatten innan den grillas på. Det kan också göras dagen innan. Lycka till med planderingen!  Vilket bra tips med köttet Tin! Vad är det för kött ni grillar då?Vad härligt med grillbuffé, det har vi också tänkt oss. Hur många grillar tror ni behövs för 40 vuxna och 10 barn? Vi är inne på att köpa två grillar med grillyta på 100*40cm eller behöver man fler grillar? Oj, det är ju så svårt!Vi brukar för det mesta grilla vilt, nötkött och fläsk. Har inte testat med kyckling men däremot med anka och det blev riktigt gott. Det gäller bara att vara försiktig så det inte blir torrt! Det brukar fungera bra så länge man har koll på kärntemperaturen för varje köttsort. Åh vad man plötsligt börjar längta till sommaren och all grillning som hör till 

  • Tin

    Det är alltså enbart denna text som är från mig i inlägget ovan (måste blivit ngt knas vid "citera":                                                                                   Vi brukar för det mesta grilla vilt, nötkött och fläsk. Har inte testat med kyckling men däremot med anka och det blev riktigt gott. Det gäller bara att vara försiktig så det inte blir torrt! Det brukar fungera bra så länge man har koll på kärntemperaturen för varje köttsort. Åh vad man plötsligt börjar längta till sommaren och all grillning som hör till 

Svar på tråden Hur grillar man bäst till många?