Vi hade ett ganska traditionellt kyrkligt bröllop med 60 gäster. Middag efteråt i en festvåning på hotell, 3 rätter och efterföljande bröllopstårta. Vi bjöd in släkt och vänner, så som det "ska" vara. Vi avvek dock och gjorde något, som enligt majoriteten på BT anses vara bland det värsta man kan göra i bröllopssammanhang, och det var att ta kuvertavgift för maken och givetvis avsäga oss presenter. Gästerna betalade för sin mat, vi stod för fördrinkar, välkomstskål, snacks, tårta och kaffe samt all dryck till maten och alkoholfri dryck resten av kvällen. Ett upplägg som vi hört att många gäster tyckte om och som inte är ovanligt i våra kretsar.
Menyn var:
Förrätt - Parmaskinka och honungsmelon med örtcreme
Varmrätt - Potatisgratäng med helstekt fläskfilé, ugnsrostade rotsaker och cognacsås
Efterrätt - Chokladbrownie med vispgrädde på bärspegel
Och senare serverades det bröllopstårta - en klassisk vit prinsesstårta.
Trycksaker valde vi att beställa. Snabbt och enkelt och blev faktiskt billigare än att göra allt själva. Inbjudningskort, tackkort och placeringskort beställde vi från vistaprint. Vi hade också en bröllopshemsida, för vi ville ha väldigt lite text i inbjudan. Vigselprogram och festhäften gjorde vi färdigt på datorn och fick det sedan utskrivet på ett tryckeri här. Blev billigare än att köpa ny patron till skrivaren.
Jag valde att beställde brudklänningar från Kina, för då kunde jag få min klänning i min storlek till ett rimligt pris. Jag valde en med släp till kyrkan och fotografering och en kortare modell till middagen och festen. Betalade ca 2000kr för båda klänningarna. Jag använde skor jag redan hade, lånade halsband av mormor, köpte örhängen och armband på glitter och beställde en slöja på ebay. Maken köpte sin kostym på Dressmann och beställde väst + kravatt från England. Tärnklänningarna köpte vi också från Kina, två likadana. Boleros till mig och tärnorna från USA. Näbbklänning från Lindex. Kostym till marskalkerna ordnade dom själva, vi köpte skor och slipsar till dom.
Buketterna var dock lite mer otraditionella och många tycker dom var fula. Jag hittade dock inga blommor jag gillade och kände att jag fick noll hjälp av floristerna. Fjädrar med pärlor i. Svart, vit och rosa till mig. Svart och vit till tärnorna och rosa till näbben.
Ringar, en guldring med CZ-stenar i till mig, från butik här i staden. En svart ring i titan med guldränder till maken. Den beställde vi. Jättefina, kostade ca 1600kr sammanlagt. Vi använde dom på bröllopsdagen och har sedan dess använt dom kanske.. 3 gånger till. Ingen av oss är smyckesmänniskor. Därav också så låg budget för ringar.
Musiken i kyrkan, ja, där hade vi:
Ingång - Visa vid vindens ängar på orgel
Utgång - Änglagård, också på orgel
Psalmer - På bröllopsdagen ber vi och en vänlig grönskas rika dräkt, pianokomp
Solosånger - Nine million bicycles och I was made for loving you (Maria Menas version) med gitarrkomp
Första dansen blev till Amanda Jenssen - I choose you, ett förhastat sistaminutenval, då ingen av oss egentligen gillar den låten. Men men, dansade gjorde vi :)
Vi valde att anlita en amatörfotograf. En ung tjej som var med oss från kl.13 då vigseln började och fram till förrätten vid 18-18.30. Efter vigsel tog vi porträttfoton, med brudföljet och ensamma. Hon var billig, hon satte pris själv, och vi fick många bilder. Vilket vi ville. Ca 700st oredigerade och ca 60st redigerade.
13.00 var den enda lediga tiden i den kyrkan på den dagen och sedan hade vi inte tillgång till festlokalen förrän kl.17, så därför blev det naturligt med fotografering då. Alla gäster förutom tre bor i samma stad som bröllopet, så vissa lämnade barnen hos barnvakt, bytte om och dom äldre vilade lite för att orka med kvällen. Min släkt träffades och fikade, även makens släkt. Våra vänner hade en liten förfest. Allt ordnade sig.
Bil från kyrkan och till festlokalen fick vi låna av min systers sambos pappa. Han skjutsade oss. Väldigt snällt!
Under middagen hade vi en toastmaster och en toastmadame, som var väldigt duktiga. Vi hade lite lekar, lite allsång och sånt som vi och våra brukar uppskatta och ha på tillställningar. Det var trevlig stämning och i princip alla stanna kvar (förutom en) fram till dansen vid kl.23. Då började dom äldre droppa av eftersom. Vi och våra vänner dansade i ett par timmar till, tills jag och maken gick upp på hotellrummet och sov - väldigt gott.
Lite bilder från vårt bröllop
Ett tips för att komma igång med planerandet är - gör listor!
Gör en lista med allt som du tycker är viktigt att ha med på ditt bröllop. Det kan vara allt från en viss låt, till en viss champange, till en speciell kyrka, till bröllopsresan osv. Din blivande gör samma sak - skriver en lista med allt som är viktigt. Jämför sedan listorna och se vad ni båda prioriterar. Kanske är det väldigt lika, eller helt olika. Då får man försöka kompromissa, så att ni båda får med saker som är viktiga för er. Gör en gemensam lista med det som är viktigast för er tillsammans, som ni absolut inte kan vara utan, och lämna sedan resten av sakerna på en "drömlista". Gör då en budget och se vad den räcker till från er lista med "måste-ha"-saker. Får ni sedan pengar över under resans gång, ja, då kanske ni kan plocka in saker från "drömlistan" och har ni otur, så måste ni göra om den andra listan och kapa redan där. Men, på så sätt så har ni bra koll på det som är viktigast för just er, för det är så olika från brudpar till brudpar.
Ett annat tips, vill ni ha hjälp av familj och vänner, så var tydliga med det. Det är så lätt att det blir missförstånd annars och besvikna miner från båda hållen. Tex gällande brudfölje eller toastmaster, var väldigt tydliga redan från början med vad ni förväntar er av dom och låt dom sedan ta ställning till ifall dom vill/orkar/har tid att ställa upp. Och förvänta er inte att nära och kära ska ställa upp helt gratis med diverse saker, även om man råkar känna en florist, konditor eller vad det nu kan vara. Fråga om personen i fråga vill hjälpa er kan man alltid göra, men räkna inte med att den ska bli överlycklig och ge er allt gratis.
Har ni många långväga gäster - skicka ut inbjudningarna i god tid. Alternativt ett spara datumet-kort. Försök också sätta OSA så sent som ni bara kan. Behöver ni, egentligen, veta tre månader i förväg? Räcker det kanske inte med en månad? Det underlättar för gästerna att planera om dom har god tid på sig och inte behöver svara jättetidigt. Försök också hjälpa tillresta gäster genom att tipsa om tex hotell, vandrarhem och liknande där dom kan boka boende, i flera olika prisklasser.
Och, lyssna inte så hemskt mkt på "alla andra". Det är erat bröllop och i slutändan era personligheter som ska speglas i bröllopsdagen. Men, tänk på att gästerna är där för eran skull, för att fira er och dom uppskattar om ni tänker lite extra på dom. Ni är brudparet, personerna i fokus, men ni är också värdar som förhoppningsvis vill att gästerna ska kunna slappna av och må bra.