Anonym (håller med) skrev 2014-07-03 13:25:44 följande:
Sista jag svarar på nu iom att det inte är topic.
Förlovning är EGENTLIGEN ett löfte om giftemål vilket skall ske innom ett år efter förlovningen (vilket de flesta inte gör). Vi har båda varit förlovade och vill därför inte göra det "igen" utan göra det på vårat sätt.
Istället för att lova varandra att gifta oss, så gör vi det. Hon och jag, för att för varandra bilda vår lilla familj och ge varandra ett bevis på vår kärlek och intention om att leva ihop.
Sedan har vi själva bröllopet för familj och vänner ett år senare med en präst som säger den långa vigseln,Tager du att leva med i nöd och lust...... och avslutar med inför gud förklarar jag er härmed man och fru. Vi vill att dessa fraser enbart skall utalas en gång av den som viger oss inför vänner och familj.
därför blir den borgsliga vigseln självklart laglig, men istället avslutar han med. ni är härmed gifta/vigda, samma innebörd olika ord. förstår inte varför det itne skulle va lagligt. Alla vigselförättare kan säga ord som gör det personligt. Man måste inte använda samma ord, utan bara innebörden
Förlovning är ju som du säger ett löfte om att gifta sig, det har ingenting med ringarna eller tidsperioden att göra. Så om ni har sagt att ni ska gifta er så är ni förlovade, svårare än så är det inte.
Jag förstår fortfarande inte varför ordvalet är så viktigt, men det spelar ingen roll, det är ju inte jag som ska gifta mig :)
Däremot finns det ju en anledning till att man standardiserar texten, så att alla vigselförrättare ska säga samma och inte hitta på egna ordval. De får lägga till egna ord, ja, men själva ceremonitexten måste finnas med.
Så länge ni har en öppen diskussion med er vigselförrättare så är det väl lugnt antar jag. Men om ni inte har haft diskussionen än så kan det ju vara bra att vara beredda på att det eventuellt inte går att ändra, eller åtminstone att alla VF kanske inte är lika flexibla. Lycka till!