Inlägg från: Skånetjej |Visa alla inlägg
  • Skånetjej

    Oklara Cellförändringar

    ringen: Jag har haft grava cellförändringar - d.v.s. den 3e graden. Jag var helt knäckt av oro! De tog bort dem med s.k. leep-konisering vilket var ganska besvärligt. Inte själva operationen, men efteråt. Det blödde ganska mycket och länge efteråt. Nu blir jag kallad var tredje månad på nya cellprov. Det visade sig sedan att jag hade förändringar (de var s.k. oklara förändringar) kvar som de inte lyckats ta bort och därefter har jag gjort en "leep" till. Nu är jag inte lika orolig längre. Jag ska tillbaka om ca 1 månad för att kontrollera om allt är borta nu. Jag ser det som så, att man nu har mig under så pass bra uppsikt så att man ganska snabbt hade sett om det hänt något. Därför kommer jag ju INTE att dö av just livmodertappscancer. Jag tror det är helt normalt att vara rädd. Jag var hysteriskt livrädd, men efter ett tag lär man sig leva med det. Det värsta kan ju drabba vem som helst...

  • Skånetjej

    Ja, jag fick också ganska dålig information av den första läkaren. Den andra gången fick jag en läkare som tog sig tid och svarade på mina frågor. Det är inte alltid så att cellförändringar beror på virus, men det är vanligt att grad 3 gör det. På mig fick de inte riktigt bort allt, men det är inte vanligt. Cancer är en form av cellförändringar. Det som avgör vilken grad av cellförändringar man har är hur djupt i slemhinnan de går. Tredje gradens cellförändringar går genom hela slemhinnan. Först när/om cellförändringarna drabbar själva vävnaden under slemhinnan talar man om cancer. Det enda som kommer att påverka din förmåga att få barn (förutom andra möjliga orsaker som man ju riskerar ändå) är om du måste operera bort livmodern... Du behöver inte vara orolig. Det troligaste är att du blir opererad en gång och sedan är det borta.
    Stor tröstkram och mycket pepping. Det ordnar sig!

  • Skånetjej

    Just det, ringen! Det kanske inte ens är "riktiga" cellförändringar. Du kanske bara har en liten bassilusk som sitter och gör cellprovet lite mysko! Ta inte ut något i förskott innan du har fått reda på vad det är för något. Och var glad över att vi lever idag och inte för 100 år sedan då man inte kunde något om sånt här! Kanske får man reda på lite för mycket ibland bara...

  • Skånetjej

    ringen:

    Jag vet inte var du bor någonstans, men här i region Skåne brukar man få vänta ca 5 veckor på svar... Så bli inte rädd om svaret inte kommer än på några veckor.

  • Skånetjej

    Biopsi är inte detsamma som cellprov. Biopsi är ett vävnadsprov som man tar för att kontrollera så att inte cellförändringarna har spridit sig in till vävnaden under slemhinnan. Ett cellprov tas bara på själva slemhinnan. Det knips till lite grand när de tar ett vävnadsprov men det går snabbt över. Du behöver ändå inte vara orolig, eftersom en läkare ofta ser med blotta ögat om det har spridit sig till vävnaden. Oftast oftast oftast oftast har cellförändringarna INTE spridit sig till vävnaden. Det är bara viss typ av cellförändringar som bildar cancer och även om man har den typen av cellförändringar så är det bara i ca 10 procent av fallen som det blir cancer OCH låtit dessa cellförändringar sitta kvar i ca 10-15 år! Så slappna av, och ta inte ut något i förskott. Det är förmodligen inte en hundradel så läskigt som du befarar!

Svar på tråden Oklara Cellförändringar