• ringen

    Oklara Cellförändringar

    Har fått reda på att jag har oklara cellförändringar...inte alls kul.De tror att det är starka förändringar. Har varit tillbaks och tagit vävnadsprov och ett cellprov till. Så nu väntar jag svar på de proverna. Jag mår så dåligt, jag är så rädd att det är något farligt. Jag har läst de olika inläggen här, det känns genast bättre när man inser att det är fler som har haft det. Men var/är det någon annan som var så rädd. Eller överreagerar jag bara? Vore kul att komma i kontakt med fler som varit/är i samma situation.

    Från en som inte mår så bra just nu....

  • Svar på tråden Oklara Cellförändringar
  • Meddelande borttaget
  • ringen

    Det var "ringen" igen....
    Det var inte många svar jag fick. Kul att det var någon som svarade, tack fru.nic. Jag vädjar en gång till... Är det någon som varit i samma situation som jag, eller som vet något om cellförändringar(på livmodertappen)

  • Lady Milton

    ringen! Jag har också haft oklara cellförändringar...
    Efter att jag fått det beskedet så fick jag komma på ett besök till där de tog ett vävnadsprov. De kom fram till att det var bäst att göra en konisering för att med säkerhet få bort alla cellförändringar. De s a s tar bort yttersta skiktet på livmodertappen...detta kan ske under lokalbedövning men jag blev sövd pga av att de samtidigt opererade bort myom (muskelknutor) som jag hade i livmodern.

    Vråga gärna om det är ngt du undrar över, så ska jag försöka svara!

  • ringen

    Lady Milton!

    Tack för ditt svar! Så du har också haft det, vad roligt för dig
    Vad visade det andrs provet(vävnadsprovet) sen då?? Det finns ju visst lätta/måttliga/starka. Var det länge sedan du hade det?? Hur var operationen.
    En massa frågor men man är ju så rädd att det ska var något farligt. Var du lika rädd??
    Tack igen...!!!

  • AnnaZ

    Här är en till...kopierar det jag skrivit i ett annat inlägg:
    Jag hade 3:e gradens (finns 1,2 3, där 3 är värst).
    "Ville bara tala om att jag tog bort cellförändringar när jag var i Australien. 2 lokalbedövningssprutor som stack lite, 5 minuter laser, sen var allt borta (har varit på efterkoll och allt är ok). Det kändes inget alls, möjligtvis sved det till lite ibland, men då flyttade läkaren bara lasern lite. Inget ont efteråt, men de såg ändå till att jag satt en halvtimme och väntade medan jag fick en kopp the, och sen såg de till att jag hade sällskap hem. Inget ont efteråt och en pytteblödning när skorpan lossnade...så jag skulle absolut rekommendera lokalbedövning och laser om man får välja. Ibland så går ju inte det.."

    jag var oxo orolig först, i Sverige är de lite dåliga på att informera om att det inte är så farligt! Du får gärna fråga om det är nåt du undrar, jag läste igenom ALLT när jag själv fick det..

    Här är länken till ännu en tråd om detta
    www.brollopstorget.se/Forum-2-16/m439924-1.html

  • Skånetjej

    ringen: Jag har haft grava cellförändringar - d.v.s. den 3e graden. Jag var helt knäckt av oro! De tog bort dem med s.k. leep-konisering vilket var ganska besvärligt. Inte själva operationen, men efteråt. Det blödde ganska mycket och länge efteråt. Nu blir jag kallad var tredje månad på nya cellprov. Det visade sig sedan att jag hade förändringar (de var s.k. oklara förändringar) kvar som de inte lyckats ta bort och därefter har jag gjort en "leep" till. Nu är jag inte lika orolig längre. Jag ska tillbaka om ca 1 månad för att kontrollera om allt är borta nu. Jag ser det som så, att man nu har mig under så pass bra uppsikt så att man ganska snabbt hade sett om det hänt något. Därför kommer jag ju INTE att dö av just livmodertappscancer. Jag tror det är helt normalt att vara rädd. Jag var hysteriskt livrädd, men efter ett tag lär man sig leva med det. Det värsta kan ju drabba vem som helst...

  • ringen

    Tack för alla svar!!

    Är det vanligt att man inte får bort allt vid första operationen??
    Vad har läkarna sagt till er, tycker ni att ni har fått bra information?? Jag tycker att de är så flummiga..som att ja det kan ju vara cancer men det är ju inte så troligt bla bla bla...inte lustigt att man blir rädd. Men cellförändringar är väl inte cancer??
    Är det någon som har skaffat barn efter att ha opererats? De säger ju att det inte ska ha någon betydelse men man är ju ändå rädd att det ska påverka när det är där nere och grejar.... Och vad skulle hända om man skulle vara eller bli gravid mitt i hela cirkusen??

    Tack igen, det lugnar verkligen att få prata med andra som har haft/har samma problem!!

  • Santa Fe

    fru.nic

    Får jag vara så personlig och fråga hur det kom sig att läkarna hittade tumörer i tjocktarmen. Hade du ont nånstans och sökte därför läkare och så upptäcktes det av en slump eller?
    Ledsen om jag frågar personligt men jag har en del jag grubblat på och oroat mig för som rör de kroppsdelar du haft problem med. Därför min frågvishet...

  • ninonica

    Jag har också tagit bort svåra cellförändringar på livmodertappen. Ska på min andra efterkontroll på torsdag, det är 1½ år sedan jag tog bort dem. Första kontrollen visade att allt var bra.

    Cellförändringar uppkommer av ett virus som är sexuellt överförbart, liknande kondylomviruset. De flesta klarar av detta virus, men vissa utvecklar cellförändringar. Dessa kan sedan leda till cancer, men gör det bara i 10 % av fallen eller något sånt. Eftersom man inte vet vilka som kan utveckla cancer av dem, så tar man bort cellförändringarna på alla som har svåra cellförändringar. Har man måttliga brukar man kunna få välja att antingen operera bort, eller att gå på täta kontroller. Självklart är man orolig!!! Jag var det fast jag är sjuksköterska och vet att det inte borde vara nån fara.

    Vad jag har hört så är det ganska ovanligt att man inte får bort allt vid första operationen. Min läkare trodde att de hade missat en del, men vid efterkontrollen visade det sig att allt var borta.

    Jag tyckte också att jag hade fått ganska dålig information innan. Det var inte förrän jag var på efterkontroll som jag kom mig för att fråga lite mer.

Svar på tråden Oklara Cellförändringar