• ringen

    Oklara Cellförändringar

    Har fått reda på att jag har oklara cellförändringar...inte alls kul.De tror att det är starka förändringar. Har varit tillbaks och tagit vävnadsprov och ett cellprov till. Så nu väntar jag svar på de proverna. Jag mår så dåligt, jag är så rädd att det är något farligt. Jag har läst de olika inläggen här, det känns genast bättre när man inser att det är fler som har haft det. Men var/är det någon annan som var så rädd. Eller överreagerar jag bara? Vore kul att komma i kontakt med fler som varit/är i samma situation.

    Från en som inte mår så bra just nu....

  • Svar på tråden Oklara Cellförändringar
  • AnnaZ

    Ringen: Om de har tagit en biopsi så VET de om det är cancer eller inte. Men cellförändringar i sig är INTE cancer.
    Skalan går så här:
    Cin1 - lätta
    Cin2 - medel
    Cin3 - svåra cellförändringar

    Citat från www.infomedica.se (bra svensk _kontrollerad_ sajt om sjukdomar:

    "Cellförändringar är inte en sjukdom i sig, men kan vara ett förstadium till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar läker av sig själva, eller hejdas så att de inte utvecklas till cancer. Det tar lång tid innan cellförändringar utvecklas till livmoderhalscancer, vanligen tio till femton år. "

    Jag hade Cin3, och fick behandlig med laser. 3 månader efter såg allting perfekt ut och biopsin visade att jag inte längre hade några cellförändringar.

  • Meddelande borttaget
  • ringen

    Hej igen,

    Har nu tagit tag i julklapparna. Livet går ju som sagt vidare...trots cellförändringar
    Vilket är det som är biopsi, är det cellprovet eller vävnadsprovet??
    Fick ni reda på att ni hade starka med en gång? Jag fattar inte hur man kan ha "oklara förändringar" antingen är det väl något eller inte...
    Måste bara säga att jag tycker att det här forumet eller vad man nu säger är jätte bra!! Man får svar på många frågor.

    //

  • Skånetjej

    Ja, jag fick också ganska dålig information av den första läkaren. Den andra gången fick jag en läkare som tog sig tid och svarade på mina frågor. Det är inte alltid så att cellförändringar beror på virus, men det är vanligt att grad 3 gör det. På mig fick de inte riktigt bort allt, men det är inte vanligt. Cancer är en form av cellförändringar. Det som avgör vilken grad av cellförändringar man har är hur djupt i slemhinnan de går. Tredje gradens cellförändringar går genom hela slemhinnan. Först när/om cellförändringarna drabbar själva vävnaden under slemhinnan talar man om cancer. Det enda som kommer att påverka din förmåga att få barn (förutom andra möjliga orsaker som man ju riskerar ändå) är om du måste operera bort livmodern... Du behöver inte vara orolig. Det troligaste är att du blir opererad en gång och sedan är det borta.
    Stor tröstkram och mycket pepping. Det ordnar sig!

  • Santa Fe

    fru.nic

    Tack för ditt svar.
    Förstår att du i ett skede kände dig liten och rädd. Men nu är du frisk och värdesätter säkert livet än mer!
    Du låter väldigt lugn och stark.

    Själv har jag inget magont, inga smärtor och absolut inte ont nånstans. Men däremot har jag stundtals blod i samband med toalettbesök. Tror det är hemorrojder, men man blir ju lite rädd för det känns liksom inte naturligt, det ska liksom inte komma blod i samband med det "stora" toabesöket...Men har förstått det är rätt vanligt.

    Sorry jag lånade tråden lite och avvek från ämnet cellförändringar.

  • ringen

    Lady Milton:

    Visade dina oklara förändringar sig vara starka eller??

    Skånetjej:

    Vad jobbigt att genomgå 2 operationer!! Det måste varit tufft att vänta på svaren
    Det är det värsta, den här väntan....

    Ninonica:

    Lycka till på torsdag!!

  • AnnaZ

    santa fe, jag har/har haft samma problem som du. Så gick jag till slut till doktorn som undersökte och sa att det var en rest av en hemorrojd. Så att det nästan helt säkert berodde på det. Inte så kul, men tusen gånger bättre än cancer. Ska du försöka göra nåt åt det? Kanske borde fråga på familjeliv, jag har förstått att det är rätt vanligt att man får det i samband med graviditet...nån som vet?

  • AnnaZ

    hittade på nätet att grupperna biopsin (=man tar en liten bit från livmodertappen) delas in i är förutom ovan nämnda:
    oklara förändringar
    svårbedömda förändringar

    så det kanske i ditt fall inte ens är ett förstadium till cancer utan nån helt annan (naturlig) förändring. Jag tycker du ska fråga läkaren igen, jag ringde säkert 5 gånger till olika läkare för jag fick så luddiga svar :-/. Ett tips är att skriva ner frågorna innan, annars blir det lätt att man glömmer bort dem.

  • Santa Fe

    AnnaZ

    skönt höra fler har såna "problem". Jo, jag har tänkt göra lite som du gjort, dvs kolla upp det. Har haft besvär (inte jämt men nu och då) under kanske drygt 1 år. Har också förstått det kan vara vanligt i samband med graviditet, men jag varken är eller har nånsin varit gravid så inte aktuellt i mitt fall.
    En fråga bara, när du kollade upp och gick till läkaren, vände du dig till vårdcentralen och var det "bara" en allmän läkare där som undersökte eller??

  • Skånetjej

    Just det, ringen! Det kanske inte ens är "riktiga" cellförändringar. Du kanske bara har en liten bassilusk som sitter och gör cellprovet lite mysko! Ta inte ut något i förskott innan du har fått reda på vad det är för något. Och var glad över att vi lever idag och inte för 100 år sedan då man inte kunde något om sånt här! Kanske får man reda på lite för mycket ibland bara...

Svar på tråden Oklara Cellförändringar