• AnnaZ

    Oklara Cellförändringar

    Här är en till...kopierar det jag skrivit i ett annat inlägg:
    Jag hade 3:e gradens (finns 1,2 3, där 3 är värst).
    "Ville bara tala om att jag tog bort cellförändringar när jag var i Australien. 2 lokalbedövningssprutor som stack lite, 5 minuter laser, sen var allt borta (har varit på efterkoll och allt är ok). Det kändes inget alls, möjligtvis sved det till lite ibland, men då flyttade läkaren bara lasern lite. Inget ont efteråt, men de såg ändå till att jag satt en halvtimme och väntade medan jag fick en kopp the, och sen såg de till att jag hade sällskap hem. Inget ont efteråt och en pytteblödning när skorpan lossnade...så jag skulle absolut rekommendera lokalbedövning och laser om man får välja. Ibland så går ju inte det.."

    jag var oxo orolig först, i Sverige är de lite dåliga på att informera om att det inte är så farligt! Du får gärna fråga om det är nåt du undrar, jag läste igenom ALLT när jag själv fick det..

    Här är länken till ännu en tråd om detta
    www.brollopstorget.se/Forum-2-16/m439924-1.html

  • AnnaZ

    Ringen: Om de har tagit en biopsi så VET de om det är cancer eller inte. Men cellförändringar i sig är INTE cancer.
    Skalan går så här:
    Cin1 - lätta
    Cin2 - medel
    Cin3 - svåra cellförändringar

    Citat från www.infomedica.se (bra svensk _kontrollerad_ sajt om sjukdomar:

    "Cellförändringar är inte en sjukdom i sig, men kan vara ett förstadium till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar läker av sig själva, eller hejdas så att de inte utvecklas till cancer. Det tar lång tid innan cellförändringar utvecklas till livmoderhalscancer, vanligen tio till femton år. "

    Jag hade Cin3, och fick behandlig med laser. 3 månader efter såg allting perfekt ut och biopsin visade att jag inte längre hade några cellförändringar.

  • AnnaZ

    santa fe, jag har/har haft samma problem som du. Så gick jag till slut till doktorn som undersökte och sa att det var en rest av en hemorrojd. Så att det nästan helt säkert berodde på det. Inte så kul, men tusen gånger bättre än cancer. Ska du försöka göra nåt åt det? Kanske borde fråga på familjeliv, jag har förstått att det är rätt vanligt att man får det i samband med graviditet...nån som vet?

  • AnnaZ

    hittade på nätet att grupperna biopsin (=man tar en liten bit från livmodertappen) delas in i är förutom ovan nämnda:
    oklara förändringar
    svårbedömda förändringar

    så det kanske i ditt fall inte ens är ett förstadium till cancer utan nån helt annan (naturlig) förändring. Jag tycker du ska fråga läkaren igen, jag ringde säkert 5 gånger till olika läkare för jag fick så luddiga svar :-/. Ett tips är att skriva ner frågorna innan, annars blir det lätt att man glömmer bort dem.

  • AnnaZ

    santa fe, jag gick bara till vanliga vårdcentralen och min husläkare

Svar på tråden Oklara Cellförändringar