• ina78

    Oklara Cellförändringar

    Hejsan! Ursäkta om jag lägger mig i, men det är så att jag är biomedicinsk analytiker och jobbar på ett patologlab. (där läkare svarar på vävnadsprover). Vill bara säga att förändringar KAN (gör det i många fall) gå tillbaka av sig själva och att man ibland inte behöver operera alls. Att göra en konisering botar de flesta och det kommer in YTTERST få fall där man behövt operera bort hela livmodern pga cancer.
    Det är inte kul att få besked om att man har förändringar men det behöver INTE alls betyda att man får cancer.

  • ina78

    Ringen: Om förändringarna beror på inflammationen så försvinner de givetvis när den har "läkt ut", men förändringar kan bero på många orsaker. Detjag vet är att provet blir mer svårbedömt om man tex har en pågående inflammation eller en svampinfektion. Bedömbarheten av provet kan också bero på hanteringen av själva provet; provtagning, fixering osv...
    En sak tycker jag i alla fall, även om det är svårt att tycka själv när man är mitt uppe i det och det är; Var glad att du gick på kontrollen! Nu är du ju inne i "systemet" och blir kollad. Förändringar är inte obotbara!!!! Tänk om du skippat kontollen och gått med ev förändringar i flera år, då KANSKE de hade blivit cancer och obotbart!

Svar på tråden Oklara Cellförändringar