• Jennifer E

    Adoption

    Finns det någon möjlighet att "Välja barn" så att man kan få ett som är så likt en själv som möjligt? Tror inte det men diskuterade detta med några kompisar och vi hade olika åsikter.

    Är det vanligt att adoptera från exempelvis Polen?

  • Svar på tråden Adoption
  • Jennie med ie

    En bra sida där man kan hitta det mesta är nia.se

    Nej man kan inte välja barn. Man kan bara utifrån vissa ramar välja givarland. Vill man öka sannolikheten för ett barn som ser "svenskt" ut, varför man nu tycker det är viktigt, väljer man ju t ex inte Kina före Polen och inte Etiopen före Bulgarien. Men barn ser ju olika ut och de finns mörkhyade barn även i Polen likväl som de finns ljushyade i Colombia t ex.

    Polen är inte ett av de allra vanligaste adoptionsländerna för Sveriges del just nu, men det är inte heller ovanligt.

  • ztar

    Varför vill ni att barnet ska var "så likt er som möjligt"? Blir man inte glad över vilket barn man än får, vare sig det är vitt, svart, gult eller blått??

    De är väl ändå älskvärt hur det än ser ut??

  • <:3 )~~~~

    Nu säger ju inte Jennifer E att hon ska adpotera och vill ha ett barn som är så likt en själv som möjligt..
    Jag tycker inte alls att det är konstigt att man vill ha ett barn som naturligt 'smälter in' i ens familj.
    Man kanske inte orkar med att förklara för alla varför man adopterat och kanske inte vill konfrontera folks fördomar hela tiden.

  • Jennie med ie

    ztar, nu upfattar jag i o f s Jennifers fråga just som en mer teoretisk fråga, inte som att hon själv vill adoptera ett barn som är så likt henne som möjligt.

    Men en del vill ha ett barn som är så likt dem att andra kan tro att det är deras egenfödda. En del tror att det är lättare för barnet att han eller hon tas får egenfött barn, medans de flesta i adoptionsvärlden menar att det inte är så. Kanske t o m tvätom, om adoptionen blir mer uppenbar så slipper barnet välja när h*n vill resp inte vill berätta att h*n är adopterad.

    Sen handlar det nog i en del fall om att man mer egoistiskt liksom vill kunna se sig själv i sitt barn liksom, men det kan ma göra ändå. Barn ärver ofta ens kroppsspråk, gester, tal osv även om de inte ärver hårfärg, ögonfärg och hudfärg.

    Lägger man stor vikt vid att barnet ska se ut som om det vore ens egenfödda blir man med få undantag inte godkänd som adoptivförälder.

  • Lilac

    Man får inte välja ett barn. Man får ofta göra önskemål på barnetsålder och kön, men sällan om barnets hemland. Och vad skulle det vara för fel att ha en liten flicka från Asien eller en liten pojke från Sydamerika? Tycker att alla barn är lika söta och om man nu vill ha barn så gärna, så att man går igenom hela adoptions grejen, så tror jag att de flesta är glada om de överhuvudtaget får ett barn.

  • Jennie med ie

    "Man får inte välja ett barn."
    Korrekt.

    "Man får ofta göra önskemål på barnetsålder och kön"
    Åldern syrs av medgivandeåldern.
    Kön kan man _sällan_ framföra önskemål om.

    "men sällan om barnets hemland."
    Jo. Man skickar sin ansöka till EN viss utlandskontakt i ett visst land. Dock är de få som kan välja helt fritt eftersom olka länder har olika krav på de som ska adoptera. Åldern på barnen från de respektive kontakterna ska också stämma med de medgivandeålder manhar. T ex 0-18 månader, 0 till ej fyllda 3 år osv.

  • Lilac

    Inte var det så för min sambos föräldrar när de skulle adoptera. Fast reglerna kanske har ändrats sedan 70- och 80-talet?

  • Jennifer E

    Jag ska inte adoptera. Inte nu iaf, är rädd för att jag inte kommer att kunna få barn, har bara fått för mig det. I så fall skulle jag välja att adoptera direkt istället för att slita med konstgjord befruktn och sen ev. adoption. Tror jag...

    Det är inte viktigt för MIG att barnet är likt mig. Jag tänkte mer för barnets skull så slipper de en av de saker som kan vara kämpigt när man är adopterad!

    Tack för alla svar!

  • Jennie med ie

    Lilac, så är det i alla fall nu och har varit ett bra tag. Det är en del saker som är förändrade sedan 70- och 80-talen, både vad gäller attityder och inställning och vad gäller regler och rutiner.

Svar på tråden Adoption