Inte min tur än:
Nu läste jag det!
"Surheten (vinäger sänker t.ex. en hel måltids GI-värde)
Koncentrationen av Kolhydrater (vindruvor/russin)
Högt innehåll av fett och protein sänker GI
Innehållet av vattenlösliga fibrer = långsammare matsäckstömning
Hela korn ger lågt GI
Tillagningen - exempelvis kokt potatis har lägre GI än potatismos i och med att vi "hjälpt" matsäcken med bearbetningen genom att mosa potatisen"
Det är därför jag tycker att man ska använda sunt förnuft tillsammans med GI! För själva GI metoden säger ingenting om hur mkt energi du får i dig och till syvende och sist så är dte så att om du äter mer än du får i dig så ökar du i vikt även om fettet är av nyttig sort )
Jag räknar som sagt points men maten jag äter är av lågt GI, och så äter jag mycket protein från fisk, kyckling och bönor. Kolhydraterna är långsamma (rågbröd, råggröt, bran flakes, pasta och ris, kokt potatis) och fettet är av omättad sort, alltså olivolja och rapsolja. Jag äter inget vitt bröd längre och avhåller mig just nu från allt sött.