• Moloko

    Istället för p-piller?

    Hej M:et,

    Ja, det här är en djungel! Jag tål inte p-piller pga en sjukdom. Mamma fick en propp i hjärnan och gjorde henne handikappad vid 29 års ålder (jag var 3 år) så så fort jag kom upp i ålder gick vi till sjukhuset och fick konstaterat att jag hade samma sjukdom.

    De första åren åt jag minipiller vilket var ett litet helvete då man bara hade 4 timmar att ta dem (annars kunde man räkna med en period på 2 veckor där man kunde bli gravid). Inget för mig med teflon-minne

    Därefter testade jag p-spruta, men tro det eller ej, jag blev gravid. Mot alla odds (och mot min vilja!!). Jag var ung och tog beslutet gemensamt med min pojkvän att göra abort (ett beslut jag aldrig ångrat).

    Min läkare föreslog att vi skulle testa p-spiral som tydligen inte innehöll hormoner då det är det som jag kan bli sjuk av. Han var väldigt tydlig med att de INTE rekomenderade kvinnor som inte fött barn att använda detta (man är tydligen för trång) men uppenbarligen var inte p-spruta för mig så jag valde att testa p-spiral, och läkaren höll med.

    Tidigare har jag aldrig lidit av mensmärtor, men efter att spiralen blev insatt och kunde jag gå ner på knä av smärtorna när de satte igång (alltid en dag innan mensen kom). Det var fruktansvärt!!!!

    Jag stod ut i några år då jag annars mådde bra. Men tillsist så beslöt jag mig för att gå tillbaka till p-spruta (Depo-Provera). Visst, jag hade blivit gravid en gång fast jag gick på det, men nu är jag i ett fast förhållande och det skulle inte vara katastrof om jag skulle bli gravid (vilket jag inte blivit).

    En klar fördel med p-spruta är att man slipper mens och flytningar och det där tycker jag är helt underbart!!! Och givetvis inga menssmärtor eller PMS heller. Och min hy har inte heller blivit förändrad vilket den ju kan bli med p-piller. Jag betalar runt 70:- för min spruta och den räcker i 3 månader (kommer dock inte ihåg om jag har något högkostnadskydd som gör att den blir lite billigare för mig)

    Så här i efterhand fick jag höra av en kollega som oxå gått på p-spiral att hon fått besked av sin läkare att man kunde få love-handles av p-spiralen. Något som både hon och jag fått efter det preventinmedlet. Det är först nu som de kommit på att detta är en biverkning.

    Hoppas att jag kunde hjälpa dig något

Svar på tråden Istället för p-piller?