Tortilla pizzan
1 medelstort Santa Maria Tortilla bröd per portion
2 msk av tomatsås, se nedan
1 burk skivade champinjoner
2 msk riven Slanke Danica 10% ost
Tomatsås
1 burk krossade tomater smaksatt med vitlök, oregano, örter eller chili
1 tsk strösocker
1 tsk olivolja
Salt och peppar
Häll tomatkrosset i kastrull, värm och tillsätt socker, olivolja och kryddor. Låt koka ihop.
Bre tomatsåsen på tortillabrödet, bred ut osten och toppa med champinjonerna. In i c;a 250 graders ugn tills det luktar pizza i köket.
Kan självklart bli till vad som helst, gillar du räkor, skinka, oxfilé, b-sås, lök eller ja vad som helst, så lägg på det.
************
POTATISSALLAD 2 personer
6 points/portion
6 kokta kalla potatisar
2 dl matlagningsyoghurt (max 8 %)
2 msk lättmajonnäs
1 röd lök
1 äpple
2 msk hackad dill
Salt & svartpeppar (efter behov)
Tärna potatisen, skala och finhacka rödlöken.
Skala äpplet och skär i tärningar.
Blanda ihop majonnäsen och matlagningsyoghurten.
Krydda med svartpeppar och salt.
Häll i potatis, rödlök, dill och äpple
*********************
Souvlaki med fetaostsallad
4 portioner
500 g lamm- eller nötkött
Salt och peppar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
Saft från 1/2 citron
1 dl finhackad bladpersilja
1/2 finhackad rödlök
fetaostsallad:
1 påse blandad sallad
1 gurka i skivor
4 tomater i klyftor
1 rödlök i tunna skivor
100 g smulad fetaost
Färsk oregano
Souvlaki: Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en plastpåse tillsammans med pressad vitlök, olja och citron. Låt köttet marineras i minst 2 timmar. Trä upp köttet på grillpinnar. Grilla eller stek i ugn i 275 grader, cirka 5 minuter per sida. Strö på persilja och rödlök.
Sallad: Blanda i sallad, gurka, tomater, paprika och rödlök. Bred ut salladen på ett fat. Smula över fetaosten och strö på oregano
***********
VV?s Tortillalasagne per portion 7 po
För 4 portioner
ingredienser
6 tortillabröd à 40 g
4 kycklingfiléer à 125 g
2 paprikor
15 champinjoner (ca 200 g)
1 gul lök
1 tsk flytande margarin
1 msk vetemjöl
1 dl lättmjölk
1 dl riven ost (max 17%)
1 påse tacokrydda
11/2 dl tacosås
Vitkålsallad:
4 dl vitkål
2 dl ruccolasallad
2 dl isbergssallad
1 nypa socker
2 tsk vinäger
1 msk vatten
salt och citronpeppar
Dela kyckling, paprika, champinjoner och lök. Bryn i margarinet. Strö över tacokrydda och vetemjöl. Häll i lättmjölk och tacosås. Låt koka ihop några minuter. Varva kycklingblandningen, ost och tortillabröd i en lasagneform. Grädda i ugn, 200° ca 20 min. Strimla vitkål och sallad. Krydda efter smak med salt, peppar, socker och droppa över vinäger och vatten.
**************
Lax mde dragon- och yoghurtdressing (2 pers)
1 tsk Olivolja
2 skivor Lök
2 Laxfil'eer utan skinn, 120gr vardera
2 skivor citron
2 kvistar färsk dragon
salt, peppar
dressing:
1 dl lättyoghurt
½ tsk citronsaft
1 msk Finhackad dragon
Tillbehör:
Sallad på tex rosensallad, skivad paprika, gurka, rädisor och bladselleri.
Pensla en bit aluminiumfolie med olja och lägg på lökringarna. Lägg på laxen, salta och peppra och lägg citronskivan och dragonkvistar ovanpå. Gör ett paket och sätt in på en eldfast fat i 200grader i ugnen 12-15min. Ta sedan ut det ur ugnen och svalna. Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av lite saften från laxen när du öppnar paketet. Servera med sallad
***********
Stekt kyckling
1 kycklingfile
salt och peppar
Tillbehör:
Kokta morötter, potatis och blomkål eller broccoli
1 dl philadelphia light
1 tsk dijonsenap
1 msk gräslök
Krydda kycklingbröstet med salt och grovmalen peppar och stek det 6-7min. vå var sida. Ät rikligt med lättkokta grönsaker tillsammans med en kall dressing som gjorts på philadelphiaost, senap och gräslök
*****************************************
Köttgryta (2 pers)
1 purjolök
1-2 morötter
3 dl nötkött i tärningar
1 tsk olja
3 ½ dl grönsaks- eller köttbuljong
2 tsk vinäger
2 dl champinjoner
1 tsk blandade örtkryddor, torkade el färsk
salt, peppar.
skär purjolöken och morötter i ganska tjocka skivor. Bryn köttet i oljan och tillsätt de skivade grönsakerna. Låt allt fräsa en liten stund. Tillsätt buljong och vinäger och låt det koka upp. Stora champinjoner delas, mindre kan användas hela. Krydda med örtkryddor. Låt grytan puttra i ca 45min tills köttet är mört och grönsakerna mjuka. Smaka av med salt och peppar.
*****************************