Näringsvärden i livsmedel, hur höga skall de vara?
Just när det gäller bröd så är det enklast att kolla på innehållsförteckningen i stället för på näringsdeklarationen. Ingredienserna anges alltid i fallande ordning, dvs det som det finns mest av står först, det som finns näst mest av kommer sen osv. Om man vill ha ett bröd utan socker så ska man se läsa sig till ifall "socker" står före eller efter "jäst" på ingredienslistan. Om det finns mindre socker än jäst (alltså om "socker" kommer efter "jäst" så innehåller det färdiga brödet inget socker, eftersom den lilla sockermängden förbrukas under jäsningen. Vidare är brödet nyttigare ju mer fullkorn det innehåller, så se till att det nnehåller en stor andel fullkornsmjöl och gärna med hela korn. Det kan tex stå så här: "Ingredienser: vatten, grovt rågmjöl, surdeg, vetemjöl, rågkärnor, jäst, socker, salt". Då har du ett nyttigt (= fiberrikt, osötat) bröd med lågt GI.
Vad det gäller andra livsmedel så håll samma princip: stirra dig inte blind på kalorier och fett utan läs hellre ingredienslistan och undvik livsmedel med tillsatt socker, vitt mjöl, snabba kolhydrater (läs på om vad GI innebär, kort sagt) och omättat fett.