Man kan väl i princip spara in/dra ner på allt, fast på olika sätt. Det mesta går att göra själv eller få hjälp med från släkt och vänner. Det beror bara på vilken ambitionsninvå man har och hur mycket jobb man är beredd att lägga ner på det hela.
En stor del av vår budget gick till maten, eftersom vi hade catering. Maten går garanterat att fixa mycket billigare om man lagar själv. Jag har t.ex. varit på ett bröllop där de hade en "framdukad buffé", dvs man har en liten buffé så att folk får plocka maten själva, men i stället för att ha ett buffébord där alla hämtar ställer man fat och skålar med mat på borden. Det fanns ett fat av varje rätt på fyra personer. Lite trångt på borden kanske, men mycket lättare att servera än "trerätters", och man slipper springet till buffébordet.
Det är även lätt att baka tårtan själv om man väljer en tårta som går att frysa. Baka en våning i taget och frys in dem, så kan man börja långt i förväg. Välj en glasyr/dekor som håller över natten, så kan tårtorna tinas och dekoreras dagen innan bröllopet. Om man inte råkar ha olika stora tårtformar (för att få den klassiska bröllopstårtan) kan man göra flera lika stora tårtor och ställa dem på en "trappa" i stället.
Alkoholhaltig dryck är väl det som är svårast att få billigt om man inte åker utomlands och handlar. Lådvin är billigare än flaska, och om man inte tycker att det är snyggt att hälla från kranen kan man hälla över vinet i karaffer före serveringen.
Lokal måste man ju ha, och det kan kosta några slantar. Vi hyrde en byggdegård för 3500 kr. Då hade vi den från freda förmiddag till söndag eftermiddag. Porslin för 100 personer ingick, det fanns gott om serveringsfat och köket var bl.a. utrustat med en "industridiskmaskin" som diskar på tre minuter. En sån lokal är definitivt värd sitt pris om man ska fixa maten själv!
Serveringspersonal kan man hyra in, men det är billigare att be släktingar/kompisar att hjälpa till. Se bara till att förbereda allt, så att de har allt de behöver och så att de vet vad de ska göra.