• tezen

    Kopparspiral erfarenheter

    Vet att det finns en del trådar i detta ämne redan. Men jag undrar hur ni som har eller har haft kopparspiral upplever/upplevde det? Jag ringde och bokade tid för insättning av kopparspiral och ska få komma i början av juli, har inte fött barn och det lät på barnmorskan som det bara var nackdelar, stor smärta att sätta in den, rikliga blödningar och mellanblödningar. Har ätit p-piller i 11-12 år (trinordiol ca 9 år och yasmin 2-3 år) men slutade nu senast med yasmin för att jag fick återkommande svampinfektioner, var konstant dålig i magen och hade noll sexlust. Jag känner mig livrädd för att sätta in en kopparspiral när det verkar som det bara finns nackdelar. Har ett par kompisar som haft kopparspiral som sagt att de känt spiralen hela tiden, låter ju inte så trevligt. Skulle uppskatta era åsikter om kopparspiral, bra och dåliga, vill inte äta mer hormoner!

  • Svar på tråden Kopparspiral erfarenheter
  • Maria G

    Om den inte fungera ska det givetvis vara!

  • Nennza

    Jag har ätit p-piller i 10 år och kände att nu får det vara nog med hormonerna. Jag förstod väl till slut att det var de som fick mig att må så dåligt och alltid vara på sånt dåligt humör. Jag satte in kopparspiral i februari, har inte fött barn, så jag tyckte det gjorde väldigt ont, jag svimmade dessutom efteråt. Nu känns det däremot bra, humöret är på topp sexlusten har kommit tillbaka. Har fått rikligare mens men jag tar hellre det än att gå omkring och må dåligt.

  • L2K

    Båda gångerna jag har satt in spiral har jag fått rådet att ta en alvedon en timme innan.
    Det känns men det går snabbt över med.

    För mig har båda omgångarna spiral slutat med massor av flytningar och svampinfektioner. Andra gången slutade det med att jag sökte gyn för att bli av med svampen och då blev jag upplyst om att jag antagligen inte tålde kopparen i spiralen. Tyvärr, för jag älskade min spiral.

  • silverdrake

    jag hade kopparspiral förut(har inte fött barn) ..det gjorde skitont att sätta in den..och gjorde ont i en vecka efteråt..sen efter det så hade jag skitont vid varje mens några dagar innan och några dagar efteråt..alltså allt som allt i typ två veckor, varje månad. inte så kul..
    sen till råga på det så kända min partner spiralen vid nästan varje samlag, så att han rispade sig på den typ. inte heller kul...(han kan ibland fortfarande bli rädd när han stoppar in den ;) av minnet bara)

    jag tog iallafall ut den. Nu har jag persona datorn och den funkar JÄTTEBRA..man har koll på sin kropp,vet exakt när man får mens, behöver inte mixtra med den.enda nackdelen är att det är dyrt.

  • mar1lyn

    jag har haft den i 2 års tid o gillar den inte. har inte ont eller så men som sagt, mensen. jag hade ca 4-5 dagars mens innan men nu är det minst det dubbla, runt 10-12 dagar är det vanliga. Ska ta ut o skaffa en hormonspiral istället. Orkar inte med den längre.

    min kille har aldrig känt av den.

  • Rugbytjej

    mar1lyn

    Jag vet vad du menar, brukade också ha mens 4-5 dagar och har nu som du, mellan 10 och 14 dagar. En fråga bara; har du mycket mens under alla dessa dagar? För mig är det så att det småblöder i några dagar, sedan mycket blod i ca 4 dagar och sedan mellan- och småblödningar resterande tiden. Ganska jobbigt men jag tycker ändå att det är värt det. Ser inga andra alternativ för mig så jag försöker att gilla läget

  • Moniquex

    jag har koppar spiral och det funkar bra.. förutom jag blöder mer rikligt

  • *smurfan*

    jag har haft p-stavar i 2år och gick upp 28 kilo... inte klokt men men satte in en spiral för 1½ år sen och har sådan mens värk och en hel del finnar som jag inte har haft tidigare... funderar på att ta ut en men vet inget annat för jag HATAR hormoner och vill inte ha barn vid 21... men alla är ju olika...!

  • Jozzylecter

    Tål absolut inte hormoner (inte mina egna heller ;) ) men barnmorskan vill ändå trycka ner dem i halsen på en, känns det som... :p Att det inte ska finnas ett enkelt alternativ som inte ger tusen biverkningar.

  • tomaten

    Jag har ätit p-piller från 19 till 27 års ålder. Har haft kopparspiral i två år snart och inte fått barn. Det funkar bra! Det gjorde ont att få den insatt men de var jättestöttande på RFSU-kliniken på Drottningholmsvägen i Stockholm dit jag gick. Sen dess har jag inte haft mer än mindre "besvär". Visst jag blöder mer och har ont ont ibland, ibland inte ont alls och känner inte alls, det varierar från månad till månad. Min man kan känna trådarna från spiralen när vi har sex men det är inte obehagligt säger han, det känns däremot.¨

    På det hela funkar det bra, mot p-piller som är döden för sexlivet! Under tiden jag åt p-piller hade jag ingen sexlust (jämfört med nu är det som natt och dag). Jag kände mig avstängd och avtrubbad men det är något som jag förstått i efterhand! Skulle aldrig börjat med piller (jag åt Trinordiol) om jag vetat att det gjort mig till mindre kvinna. Nu känner jag att jag har mens, när jag har pms och att känna sig kvinnlig på det sättet är värt alla besvär!

    Lycka till med kopparspiralen.
    Kram

  • Lilit

    Jag är lite osäker på att man kan få kopparspiral när man inte fött barn?

    Jag har i allafall det sedan ungefär 9 månader. Hörde mycket negativt innan men har blivit sjuk av p-piller och kände mig färdig med hormoner så jag testade.

    Man ligger i en gynstol när de sätter in den. Det tar några minuter - är lite obehagligt - känns lite som om de nyps i slidan och sedan får man lite mensvärk. Jag hade sedan ont i några dagar - typ mensvärk. Jag tycker det är mycket obehagligt med gynbesök men detta var faktiskt inte alls farligt. Gick så snabbt.

    Har fått lite rikligare menstrationer men annars märker jag inte av att jag har den - tycker det är kanon att ha ett p-medel som man inte behöver fundera över och som inte är med hormoner. Kan rekomendera det - och om det inte funkat är det bara att ta ut den.

  • Kickit

    Som jag tidigare har sagt: 22-årig, icke barnföderska, med kopparspiral. Ett år sen jag satte in den och är nu i fullkomlig balans. Fick en liten mer kännbar mensvärk men utöver det: sexlusten är tillbaka, balansen i slemhinnorna är tillbaka, humöret är stabilt, jag har ÄGGLOSSNING!! :) hahaaaa! Alla som kan bör försöka sätta in denna, jag vet att alla inte kan ha den men många kan. Även de som inte fött barn. Kopparspiralen är gratis, själva ingreppet kostar. Man kan ju fråga sig varför barnmorskorna vill att man använder p-piller... partiska?

    Jag tycker du ska testa. Har du tur hör du till majoriteten som kan ha kopparspiral och då ska du skatta dig förbannat lycklig ;)

  • Kickit

    Just det ja. Såhär var det för mig:

    tog 2 ipren, åkte dit, upp i stolen, fick en varm kudde över magen, en gynekolog satte in den och då får man en sorts mensvärk, en annan barnmorska höll min hand. Jag andades lugnt. Väntade någon minut. Sedan rätade hon ut kopparspiralens T-armar, det kändes. Klart.
    Gick på fem minuter.
    Efteråt mensvärk. Fick röra mig försiktigt.
    Lite mens efteråt i några dagar.
    Några mellanblödningar efter vanliga mensen.
    Nu, ett år senare, allt är perfekt, i balans. t o m mitt humör :O

Svar på tråden Kopparspiral erfarenheter