• M.G

    Bantningshysteri och mirakelkurer

    Så länge vi inte äter det som kommit på senare år kommer man nog långt.

    Stenålderskost på modernt vis skulle man kunna säga.

  • M.G

    pickolina - Jo, jag tror det är du som tolkat det så. Naturligtvis är motionen viktig och hjälper till med vikten, men utan att äta rätt kost tror jag det är svårt.

    Självklart tror jag man kan äta någon onyttighet ibland utan att gå upp i vikt, om kosten är bra för övrigt.

    Soofia - Äter ni mycket pasta, bröd, ris, ketchup, sylt, oboy och sådant i Frankrike också?

  • M.G

    Ja, svenskar äter/dricker mycket oboy, ketchup, sylt osv. Annars skulle vi inte heller ha så stort sötsug. Det är väl knappast många som kan säga att de inte har det. Vi äter 45kg socker per person och år så någonstans kommer det ju ifrån.

    Jag har jobbat i matbespisningar i olika skolor i några år så jag vet med all säkerhet att barnen gör det. Dom har ketchup till betydligt fler rätter än man själv hade när man var liten. Sylt äter dom massor av när det är sådan mat, till mellis är det ofta kaviar och vitt bröd och jag tror att dom får marmelad också. Oboy får dom tack och lov inte i skolan längre men vanliga flingor med en massa socker serveras det.
    Många familjer tror jag också dricker läsk till middag på vardagen.

    Jag vet flera barn som tränar olika sporter och ändå är väldigt tjocka.

    Undra om någon i en så´n här tråd skulle säga 'Ja, jag äter jätte mycket ketchup och sylt och jag dricker oboy varje dag'. Det tror jag inte.

    Jag åt enligt Fedon Lindbergs metod (Medelhavskost) och jag förlorade inte muskler. Vi mätade kroppsfett, muskler osv. eftersom, för att se så vi inte gjorde det.

  • M.G

    Jag tror att dom som överkonsumerar kanske har svårare att tala om det än dom som äter det någon gång!?

    Förr åt vi bättre mat, dvs gjorde maten av råvaror, godis och läsk bara på helgen, men tyvärr är det inte så längre för väldigt många.

  • M.G

    Buslinna - Jo det menar jag.
    Jag gick ner ca 5kg. Det var för ca 2år sedan och jag står fortfarande kvar på samma vikt.
    Tycker Fedon har bland dom hälsosammaste och bästa råden om hur man ska gå ner i vikt och dessutom få en bra hälsa.

    Här är hans hemsida om någon är intresserad: www.fedon.se/

    Tyvärr Buslinna tror jag inte alls skolorna serverar speciellt annorlunda mat än många hem. Nog äter dom allra flesta mycket av korv, pannkaka och våfflor (utan grovt mjöl), fiskpinnar, köpta köttbullar, köpt pytt i panna, köpta potatisbullar osv.

    Jag såg en lista på vilken rätt som man åt oftast i en familj och det var korv och makaroner som låg på första plats!

  • M.G

    Buslinna - Var har du fått ifrån att fördelningen var samma före och efter? Har jag sagt det?

    Jag känner hur många som helst som äter den maten. Hur äter folk som du känner?

    Skulle inte folk handla sådan mat tror jag inte heller det skulle säljas. Dom skulle ju få slänga oändliga mängder.
    Någon måste ju köpa det.

  • M.G

    Buslinna - Ja, det gjorde det.

    Jag hoppas att du har rätt i att de flesta inte äter korv och makaroner och så´nt, men tyvärr tror jag inte det stämmer.
    Många jobbar dessutom heltid och hinner/orkar inte laga mat som tar tid, då är det enkelt att köpa sådan mat.

    Hittade lite info från Livsmedelsverket.

    Vanligt med dåliga matvanor

    Livsmedelsverket är inte nöjt med det resultat som framkom ur en undersökning kring svenskars kostvanor. 1 000 personer mellan 16 och 80 år fick svara på frågor kring mathållningen. Mindre än tio procent äter tillräckligt med frukt och grönsaker och bara en av tio äter fisk minst tre gånger i veckan. Men choklad och godis äter vi i genomsnitt ett par gånger i veckan och lika ofta kaffebröd och tårta. Kvinnors vanor är genomgående mer hälsosamma än mäns, men nutritionisterna på Livsmedelsverket ger inte kvinnors kosthållning godkänt. En undersökning från EU som presenterades tidigare i veckan visade dock att fyra av tio svenskar anser sig under det senaste året ha ändrat sina matvanor i sundare riktning.

    Källa: Svenska Dagbladets nätupplaga, 061117, © Netdoktor.se, Eric Telander

    Då vet man ju inte heller hur dom åt före dom började med sundare kost, vad dom anser är sund mat.

  • M.G

    pickolina - Jag tror att den största orsaken till att det är så mycket tjocka barn beror på att dom får dricka läsk i tid och otid, äta godis och fika flera gånger i veckan. Alla sockerprodukter man använder till maten gör det naturligtvis ännu värre.
    Dessutom så får dom inte mycket näring i den sortens mat som jag tror många äter. När jag var yngre åt jag också mycket halvfabrikat men jag var då supersmal, det är först sedan jag blev äldre som jag har svårare att hålla vikten (tills jag började med Medelhavskosten)

  • M.G

    pickolina - Det var en intressant fråga. Jag vet inte men jag kan tänka mig att det är så eftersom det varit så´n 'fetthysteri'.

    Fedon Lindberg har en massa bra recept, även en massa goda recept på efterrätter :)
    Jag gick en kurs där kursledaren hade utbildat sig hos Fedon i Norge och då fick vi en massa bra material och bl.a 3 receptfoldrar med mycket goda recept.
    Undra om han inte har lite recept på sin hemsida också!?

    Han har även givit ut kok-böcker: Naturligt slank : Fedons GI-kokbok och Fedons grekiska.

  • M.G

    pickolina - Nej, jag har inte sagt att Medelhavskosten inte innehåller pasta, ris, bröd osv.
    Enligt Fedon Lindberg äter man bara en liten mängd av det varje dag och inte till alla måltider om jag inte minns helt fel.
    Här i Sverige äter nog tvärtom, att man tar mer av pastan och mindre av det andra.

    Vanligt ris och vanlig pasta tror jag personligen inte är så bra mat.

    Personligen så äter jag aldrig vanlig pasta (äter det inte varje dag) eller ris utan dinkelpasta och quinoa eller såris i stället för ris. Om jag äter bröd, vilket jag nästan aldrig gör äter jag ett bröd utan jäst och vetemjöl.

    Det jag äter liknar vädldigt mycket Medelhavskost, men jag följer det inte till 100%. Jag äter lite som jag känner

  • M.G

    Jag menar att man i Sverige äter mer pasta och mindre av köttet eller vad man har till.

Svar på tråden Bantningshysteri och mirakelkurer