• Nienna

    Snart fruar! Sommarbröllop 2008 spurtar mot målet.

    Platttyska? Mitt efternamn är tyskt, bytte till mig det (mammas) från ett norskt (pappas).

  • Nienna

    God morgon! Idag skiner solen, fast det ser lite mulet ut söderöver.

    Pumpkin - Jag har också reagerat över sydsvenskarnas -len, eller ännu värre -elen (nyckelen). Måste erkänna att jag inte är så förtjust i Skånskan, men samtidigt tycker jag att det är jätteroligt med dialekter, hur roligt hade det varit om alla pratat "rikssvenska" liksom... Och rikssvenska förresten, de som påstår att de pratar det kan ju inte ens säga ä och ö. Fast det är det inte många som kan, här uppe är det ju många som säger u istället för ö, t.ex. Ustersund, jag blir tokig!

  • Nienna

    Pumpkin - Ja, men så säger de ju här också. Nåt jag blir helt tokig på är när de säger jumpa, det heter inte så! Ska man förkorta gymnastik förkortar man det väl jympa!? Det heter inte gumnastik!

    Sen är ju Medelpaddorna ganska roliga med sina lååånga ö:n, "Ska vi dricka öööl i Stöööde, de låter lite som när man säger "ööh"

  • Nienna

    Själv gillar jag den ångermanländska jag är uppväxt med, sen jamskan och så gotländskan. Värmländska kan vara ganska rolig, men ibland fattar man inte mycket.

  • Nienna
    Anettan73 skrev 2008-05-21 10:29:23 följande:
    Jumpa var det några i min klass som med sade... Och i stället för med sade dom mä...
    Ja, ska du hänga mä eller?! Det har jag alltid sagt, men sambon och ungarna säger meee. Ska du meee? Som nån jäkla stockholms-wannabe!
  • Nienna

    Anja 19 juli 2008 skrev 2008-05-21 10:30:29 följande:


    Men Niennahur orkar du irritera dig på sånt. Är ju så himla härligt att vi har så många mysiga dialekter i Sverige. Alla har ju sin charm. Jag tycker verkligen det är jättehärligt. Du verkar lite arg (eller så är det bara dina uttryck om att du blir tokig som får det att låta så).
    Jadu, nåt måste man ju ha att reta upp sig på och jag är en liten språkpolis, så jag stör mig jätteofta på hur folk pratar och skriver. Men det får man ju inte göra på såna här forum, så jag sitter ofta och biter mig i läppen här hemma! Nåt av det värsta jag vet är folk som inte kan skilja på de och dem. "Nu kom dem hem och dem hade med sig saker som dem skulle ge till dem".
  • Nienna

    Anja 19 juli 2008 skrev 2008-05-21 10:36:59 följande:


    Jo men Nienna sånt stör jag också mig på NÅT ENORMT... Alltså grammatiska fel, men dialektala variationer tycker jag enbart är roliga och spännande jag är ju en språkpolis av stora mått själv
    Jo, men jag har sett en tendens var man ofta kommer ifrån när man avänder sig av de och dem fel, så jag anser att det är dialektalt.
  • Nienna

    Anja 19 juli 2008 skrev 2008-05-21 10:43:15 följande:


    Niennahmmm jag tror att vi i Sverige överhuvudtaget är urusla på att använda de och dem rätt. Tror inte att det spelar någon roll var man är ifrån. Jag tror inte att det är dialektalt faktiskt.
    Nä, visst är det så. Men på alla forum jag hängt på genom åren så är det oftast folk från en viss landsända som använder de och dem fel.

    Jag skyller i alla fall allt på skolan, de har blivit för slappa, det behövs mer disciplin. Nuförtiden har ju ungarna ingen respekt för lärarna, det är stökigt på lektionerna och de lär sig inte lika mycket som förut. Jag jämför bara med när jag gick i skolan, vi skulle aldrig vågat skolka eller kalla lärarna för de saker de blir kallade av elever idag... Skrämmande!
  • Nienna

    Nä, precis. Det ska inte bli som på 50-talet med smäll på fingrarna och sitta i skamvrån, men nånting måste de ju göra.

    Jag är glad att mina barn går på en så liten skola, lärarna har större koll och kan agera snabbare om det händer något. Det var rätt stökigt i början av terminen och då kallade de genast till föräldramöte och vi bestämde tillsammans några olika åtgärder, sen fick barnen skriva på ett kontrakt och om de kan hålla det och sköta sig ska de få en belöning i slutet av skolåret.

    Det kan jag iofs tycka är dumt, det ska inte behövas belöningar för att barnen ska sköta sig, men om det inte funkar på nåt annat sätt så... Det är ingen "stor" belöning heller, barnen fick välja själva och Ellas klass (F-3) ville komma hem till fröken och hoppa i höet och kolla på kossorna.

Svar på tråden Snart fruar! Sommarbröllop 2008 spurtar mot målet.