Det här är en jättegod äppelkaka:
Grannykaka
2-3 äpplen Granny Smith eller annan syrlig äppelsort
120 gr smör eller margarin
4 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
1 tsk kanel
1/2 tsk riven muskotnöt
Så här gör du:
Skala och tärna äpplena. Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel och muskot noga. Vänd ner mjölblandningen i smöret/sockret. Lyft ner äppeltärningarna i smeten med en sked. klicka smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och grädda på nedre falsen i 175 grader i ca 50 minuter. Låt kakan kallna och sätta sig, servera med vaniljglass.
Annars är det jättegott med ugnsstekta hela och urgröpta äpplen som man fyller med hackade hasselnötter, socker och smör och med sirap och kanel eller kokos på toppen.