Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

     


    MrsT2011 skrev 2010-09-29 16:18:30 följande:
    Är inte det där med kyssen en anglosaxisk tradition? Så som man ser i filmer där de säger "you may nooow kiss the bride...".Var på ett (helsvenskt) bröllop förra året där flera av gästerna var besvikna på att det inte blev någon kyss i kyrkan, är folk så matade med detta moment via TV:n? Jag vill hellre kyssa min man ute på kyrktrappan där det är mer avslappnat och lättare för alla att ta bra bilder. Men gästernas eventuella besvikelse gör att jag tvekar... Vad tycker ni?

    Den svenska traditionen är att kyssen äger rum på kyrktrappan - och den traditionen tycker jag är bra. Jag uppmanar alltså aldrig brudpar att kyssas i kyrkan. Om de ändå gör det så är det självklart helt okay, men jag tycker inte att det behövs något prästerligt påbud för en sådan sak...

  • Kjell Präst

     


    Houdini skrev 2010-10-01 16:33:59 följande:
    Vi ska gifta oss i kyrkan den 11 december och sitter nu och funderar på Psalmer och vi hittade tre som vi skulle kunna tänka oss.Vad säger ni präster om dessa Bered en väg för herren. Det är en ros utsprungen. Och Gud välsigna dessa hjärtan..Vi har en antik psalmbok så därför skrev jag inga nummer för dom stämmer väl ändå inte eller?

    Om psalmboken är tryckt före 1986 så stämmer inte numren. Den sista psalmen du nämner känner jag inte till - de andra två passar perfekt för en decembervigsel.

  • Kjell Präst

     


    Vit snö skrev 2010-10-01 16:57:10 följande:
    Ska göra egna vigselprogram. Vi ska ha dop samtidigt som vi gifter oss. Hur brukar den traditionella ordningen se ut då? Antal psalmer? Vi vill även ha en solist med, hur många sånger får plats? När lämpar de sig i ordningen? Tack på förhand för svar!

    Man kan göra olika, när jag har haft kombinerade dop/vigslar så har vi börjat med vigseln och därefter tagit dopet. Vi har haft tre psalmer, en vigselpsalm, en mer "allmän" psalm och en doppsalm. Det går bra att bara ha två psalmer om man vill. Ett par - tre sångsolon får säkert plats. Har man två kan det väl vara lämpligt att ta ett i början och ett i slutet - men här vill säkerligen er präst ha ett ord med i laget.

  • Kjell Präst

     


    MrsT2011 skrev 2010-10-06 10:35:07 följande:
    En fråga angående ingångs- och utgångsmusik: Vi funderar på att hyra in en säckpipa som spelar när vi går ut samt vid fördrinken utanför festlokalen. Brukar detta vara OK med kyrkans personal? Känner organisten sig "överkörd" om bara ingångsmusiken är på orgel? Vi vill inte ha säckpipa när vi går in då jag misstänker att gästerna kommer att tissla och tassla om denna överraskning hela vigseln igenom i så fall.

    Det är säkert inga bekymmer, organisten brukar inte sörja över att få ett stycke mindre att öva in

  • Kjell Präst

     


    ordinaryisle skrev 2010-10-06 11:21:51 följande:
    Hej!Jag undrar två saker. Vi komemr att gifta oss utomhus och vill ha en präst från en annan församling än vår, kan man få det? Kostar det extra i sådana fall och hur mycket? Sedan undrar jag om man alltid har psalmer med trots att man är utomhus och kanske utan msuik och liknande?

    Det är upp till den enskilde/a prästen om han/hon vill ställa upp på en utomhusvigsel. Säger han/hon ja så går det bra. Ersättning kan bli aktuell, för förberedelsearbetet, inte för själva vigseln som prästen inte får "sälja".
    I vigselordningen ingår två psalmer. Hade jag varit er vigselpräst hade jag definitivt haft med dessa psalmer även om det varit en utomhusvigsel. Det går ju att sjunga utan musik också.

  • Kjell Präst

     


    cecilia o christoffer skrev 2010-10-14 14:24:50 följande:
    Jag undrar om det är smaklöst att gifta sig, och således be en präst viga en på påskafton eftersom det är dagen efter Jesus död?

    Jag skulle inte ställa upp och viga ett par på påskafton. På påskafton har kyrkan sorg, eftersom - som du skriver - Jesus är död. Jag tror att många präster och församlingar resonerar som jag, och att det är ovanligt med vigslar på påskafton. På påskdagen däremot, skulle jag kunna tänka mig en vigsel.

  • Kjell Präst

     


    chex skrev 2010-10-18 03:28:36 följande:
    Hej, hur far man tag i en vigsel förrättare i Göteborg? hur vanligt är det att vigselförrättaren kan säga en del av löftena pa engelska?min man förstar inte svenska.tack

    Man ringer församlingen där man ska gifta sig. Det är nog ganska vanligt att prästen kan säga en del av löftena på engelska, det finns en särskild handbok där vigseln står på andra språk, exempelvis engelska.

Svar på tråden Fråga prästerna 13