• Tinga

    Välkomna till Tivoli Empatia!

    Kängu - japp, Boktjuven läste vi tidigare i år. Men den där En dag verkar ju väldigt bra också. Perfekt; nu har jag en lång lista att välja ifrån, så någon bok ska vi nog lyckas hitta som ingen av oss har läst.

    Usch, imorgon bitti ska jag göra något jobbigt. Min mormor är väldigt, väldigt dålig och ligger på sjukhus med bl a lunginflammation, blodförgiftning och svår KOL, så läkarna tror att hon inte har så många dagar kvar att leva. Usch, jag avskyr sjukhus och jag avskyr att se mormor så sjuk och eländig, men känner att jag ändå vill göra ett besök där.

    Sov gott, alla!

  • Tinga

    Sweet - gratulerar! Jag är säker på att det där berömmet har du förtjänat hundra gånger om! Kul att dina ansträngningar redan betalar sig, och hoppas att det gör dig het på arbetsmarknaden också. Kram!

  • Tinga

    AM – jag tycker inte alls att det är orimligt att din man tar morgonståhejet, eftersom du får göra det på eftermiddagen. Hos oss går både maken och jag upp vid 6-tiden, och gör oss iordning och äter frukost tillsammans. Då får man tidningsläsning i lugn och ro, på bekostnad av sömn förstås, men det tycker vi att det är värt. Den som sen ska hämta på eftermiddagen sticker till jobbet vid 7, medan den andre/a väcker barnen, ger dem frukost, klär dem och lämnar på dagis vid 8. Sen hämtas de på dagis vid 15 av den som började jobba tidigt, och då får man fixa middagen till barnen. Den som lämnade på morgonen jobbar till 16.30-17-tiden.

    För oss funkar det otroligt bra att göra så här. Vi skiftas om helt – varannan dag lämnar man och varannan hämtar man. Sen jämkar vi förstås beroende på jobbmöten, resor och liknande, men vi har båda inställningen att det här är helt gemensamt ansvar, och vi gör vad vi kan för att underlätta för varandra. Jag tycker att du ska påpeka det orimliga i att du ska fixa allt både morgon och kväll; det borde din man också inse om han får det presenterat för sig. Han kanske kör lite strutsbeteende nu, och låtsas att han inte ser, för att det är bekvämt för honom? Hoppas att ni kan ha ett bra samtal. Kram!

    BS – vad bra att det löste sig med skidbrallorna.

    Ore – bra rutet gentemot din man. Tycker att du har all rätt i världen att kräva din tid nu, om du har uppfyllt din del av avtalet under förra året. Allting kan inte mätas i pengar och att tjäna till familjens uppehälle; har man så man klarar sig har man ju rätt att prioritera annat också. Om han vill använda sin egentid till att jobba är det ju OK, men han kan ju inte använda din egentid till sitt jobb.

    Muggles – jätteskönt att höra att OP gick bra, utifrån ett rent OP-perspektiv; hoppas nu bara att det betyder att det gick bra för Ada och Beda också. Men vad hemskt att behöva vänta tills imorgon på UL. Många kramar och tankar till er!

  • Tinga

    Imorse var jag och hälsade på min mormor tillsammans med min bror. Det var jätteskönt att gå dit båda två tillsammans, och vi grät och tröstade varandra omvartannat, samtidigt som vi pratade om och med mormor. Hon sov väldigt gott och lugnt när vi var där, och sköterskan sade att hon hade haft en lugn natt. Vi satt där i ungefär en timme och det kändes skönt, samtidigt som det var jobbigt.

    Tidigt ikväll fick jag ett sms från mamma där hon skrev att de var på väg in till sjukhuset för att de ringt och sagt att mormor blivit sämre. Mamma ringde för en timme sen, och berättade att mormor gått bort. Hon hade inte varit vaken på hela dagen och dog lugnt och rofyllt i sömnen. Mamma och morfar hann inte dit, men de var där igårkväll och mamma var där vid lunchtid idag också.

    Det känns förstås sorgligt just nu, när hon precis dött, men egentligen var det det bästa. Hon var 86 år, så hon var ju gammal, hade svår KOL, lunginflammation, fick ett par hjärninfarkter de senaste dagarna och hade aldrig kunnat flytta tillbaka till sin och morfars servicelägenhet igen. Jag är tacksam för att hon slapp bli ett kolli på långvården; nu levde hon ett bra liv ända in i det sista och hon och morfar fick bo tillsammans hela tiden.

    Ursäkta min utläggning, men det var skönt att skriva av sig lite.

  • Tinga

    Koko & Klockis - tack! Även om det var väntat, och skönt på sätt och vis, blir man ju ändå lite ledsen precis när det händer.

    Angående Snigeln förresten - sist hon var inne skrev hon väl att hennes syster skulle komma på besök, och jag antar att hon stannar några dagar, eftersom det är en bit att åka, så Snigeln har kanske bara inte haft tid att hänga här? Kram till dig i vilket fall, Snigeln!

  • Tinga

    Muggles - åh vad det är underbart att Ada & Beda mår bra! Tänk att du faktiskt verkar vara en turgumma den här gången. (Åtminstone så här långt - *peppar, peppar*) Kram!

    Snaily - kul att du kom in och sa hej. Du får gärna säga bara pip när du är inne och läser, så att vi får veta att du är OK. Man måste inte alltid kommentera en massa om det andra skriver. Kramar!

    Koko - usch, cancer är verkligen en otrevlig sjukdom, och särskilt när den drabbar folk som inte är "gamla nog" att dö.

    Klockarbol - om det nu är så att slutresultatet blir en separation tror jag att det ändå kan vara bra att gå till en familjerådgivare, för att kanske avsluta på ett så smidigt och lite otrevligt sätt som möjligt. Bitterhet är ju något som drabbar en själv hårdast, så jag hoppas för din egen skull att du kan hålla det så långt ifrån dig som möjligt. Kram!

    Snorkis - usch vad jobbigt med känslan du bär på. Men om det nu är svårt att höra hjärtljud före RUL är det kanske lika bra att försöka få ett extra UL så fort som möjligt, för att kunna få ett svar att lita på? Kram!

    FruLlan - jag beklagar verkligen det som drabbat er; fy så hemskt och ledsamt. Nä, det verkar tyvärr vara så att det inte finns någon begränsning i tillgången på tårar; här har det också "konsumerats" många sådana, så jag har dragit mitt strå till stacken för att tömma pölen. Mina varmaste kramar!

    Snorkis & AM - vilka snygga datorväskor ni länkat till! Jag har sparat ner dem och ska spana lite närmare på dem i helgen, när jag har lite mer tid. Jag behöver verkligen uppdatera mig på datorväskfronten, så det var bra med en spark i ändan i form av lite länktips. Jag är också helt inne på att väskor antingen ska vara äkta, eller "se ut som sig själva", dvs inga kopior. Men jag är allergisk mot konstläder i väskor; tyg går bra, men inte konstläder. *ryyys*

    Tack för alla mormorsympatier! Ja, det kändes jättebra att det blev ett besök hos mormor igår, och att jag fick se henne vila så lugnt. Personalen bekräftade också att hon kvällen innan varit så pass klar att hon kunnat tala om att hon inte hade ont någonstans (hon fick morfin), och det känns skönt att veta. Att efter en dryg vecka på sjukhus få somna in i sömnen känns som ett bra avslut på livet; hoppas verkligen att inga av mina närstående blir "grönsaker" på långvården. Då är de ju varken till glädje för sig själva eller omgivningen. Värst är det för morfar som är väldigt glöms, så han får ju dödsbeskedet flera gånger om dagen när han undrar var mormor är. Varje gång krossas hans hjärta.

  • Tinga

    Hej tråden! När jag äntligen lyckats läsa ikapp 60 sidor har förstås ni alla loggat ut, men jag bidrar med lite kommentarer iallafall. Har jättemycket på jobbet (som vanligt), så att hänga här är inte att tänka på. Hemma är det full fart också, och jag vill ju hinna umgås en del med Piff & Puff också. Ikväll har maken kollat på handboll, så då kunde jag roa mig här. En del kvällar har vi annars den senaste tiden ägnat åt serien Band of Brothers, som vi fick på DVD i julklapp. Mycket bra, och rekommenderas om man är lite intresserad av andra världskriget.

    FruLlan – jag kan bara säga precis som till Snorkis att jag också bdåe känt och känner mig avundsjuk på andras graviditeter, och då fick jag ju ändå behålla mina barn, så jag förstår att det är tufft för dig att träffa andra gravida. Jag tycker själv fortfarande, nästan tre år efteråt, att det är jobbigt med gravida lyckliga blivande mammor. All världens kramar till dig!

    Hattis – åh vad kul med ett plus! Hoppas intensivt att det är av en bestående sort. Kram!

    Muggles – intressant att höra lite mer om TTS, även om jag förstås önskar att ni aldrig hade behövt bekanta er med det. I allmänhet inom neonatalvård räknas man som ”mycket för tidigt född” om man föds före 28+0. Skönt att höra att allting är perfekt just nu; ni får försöka glädja er åt det och ta en dag i taget. Kram!

    När det gäller för tidigt födda barn kan man inte automatiskt säga att det är sämre att vara född i v.25 än v. 27, för det beror så otroligt mycket på vad som händer. En kollega fick sin son 23+0 och han är hur frisk och fin som helst (7 år idag), medan det finns barn som föds i 28+0 som får hjärnskador och bestående men. Vi har ju fått en del problem, men de är ju av övergående art åtminstone. Flera av de barnen som vi var på neo samtidigt med föddes tidigare än Piff & Puff men har ändå inte fått matproblem, så det finns inga givna vägar. I Lund räddar de förresten aldrig barn före 23+0, för här tycker de att lungvävnaden är för dålig innan dess, för att barnet ska kunna få ett vettigt liv. Piff & Puff, som alltså är födda 27+0, kommer att ha tillräckligt bra lungkapacitet för att kunna jogga en mil, spela fotboll med kompisarna, osv, så även om de inte har förutsättningar att bli elitidrottare har de alla förutsättningar för att få ett normalt liv, vad gäller fysisk funktion.

    Piggelin – skoj med alla bröllopsförberedelser! Efteråt får du berätta ”allt”. Vad omtänksamt av din syster och svåger att fixa en heldag för er.

    BS – jösses, vilken svärfamilj du har!

    Izzie – stort grattis till plusset! Hoppas att det kommit för att stanna den här gången.

    Vänner – haha, vilken blöjstory från BB!

    Snorkis – jösses, vilken korkad kvinna din kusins fru är! Kram!

    Snigeln – du tror inte att ett jobb typ serviceingenjör skulle kunna passa din man? De serviceingenjörer som jobbar på samma företag som jag har en väldig blandning av praktiskt och teoretiskt arbete, så det känns som något som kanske skulle kunna passa din man. Han har ju uppenbarligen en ”teoretisk” ådra också, eftersom han tagit sig igenom en civilingenjörsutbildning.

    Nenne – flyttplaner?!? Nu vaknade nyfikenheten!

    September – skönt med ett tickande hjärta. En liten milstolpe åtminstone, även om det är lång väg kvar. Kram!

    PB – härligt med bra team-träff!

    Oupsie – kramar i mängd! Usch, vad tungt och jobbigt det låter med alla svarta tankar. Men du, men kan inte vara en dålig mamma innan ens barn fötts, och det ska mycket till för att man ska bedömas som det sen också. Hoppas att du kan skala av dig dina egna krav på dig själv, för inget blir ju heller gjort för att du anklagar dig själv. (Lätt att säga, svårt att göra – jag vet.)

    Fru E – dina tårtor är både vackra och goda.

  • Tinga

    Lappis - tjoho! Härligt med lite spurtande i kön! Hoppas att detta bara är början på en bra trend.

  • Tinga

    Parnassia & Snigeln - härligt med sovande barn! Hoppas att det är deras nyårslöften (att sova gott och länge) som infrias nu och att de är duktiga på att hålla dem. Det är uppmuntrande att ha varit med om något bra åtminstone en gång, för då vet man att de kan iallafall. Hoppas att de förstår att upprepa bedrifterna.

    Kräksjuka har vi haft permanent här i 2.5 år nu, iallafall på Piff & Puff. Pratade med mamma tidigare ikväll, som i princip varje gång vi pratar i telefon (vilket är minst en, ofta två och ibland flera gånger i veckan) undrar hur det går med Piff & Puffs ätande. Jag vet ju att det är av omtänksamhet, men ibland blir det lite tjatigt, för här händer ju inga under över en natt direkt. När det gäller kräkningar så har vi minst en minst varannan dag här, och när det var som värst kunde det kräkas upp till 15 gånger om dagen, och då pratar vi inga småskvättar utan rejäla magtömningar. Undrar hur många kubikmeter kräk maken och jag torkat upp vid det här laget?!? *bläh*


    Kängu - hoppas att du klarar dig! Kul att höra att du trivs på jobbet, förresten.

  • Tinga

    Oupsie - jobbiga samtal är ju ofta bra samtal, så jag hoppas att ni kan ha något gott ut av det sen, att ni gick igenom det jobbiga nu. Kram!

Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!