• fru AM

    Välkomna till Tivoli Empatia!

    _koko_ skrev 2010-12-07 09:30:02 följande:
    lappis - Det lät ju fantastiskt gott!!! Annars undrar jag hur man orkar med efterrätt på julafton? Vi äter så vi nästan spricker på eftermiddagen, och efter det går det bara ner mandariner och möjligen någon julgodis eller pepparkaka. Och just det, piggis - Vilken tajming att det frågades om bröllop här!! Stort grattis igen! (jag och sambon träffades på jobbet för snart 10 år sedan)
    Men det är precis därför jag vill göra "små godbitar". Jag brukar bli rätt trött på knäck och godis ...

    Min bror tycker att prinsesstårta är enda sättet att avsluta julafton med ... men han firar inte med oss i år.

  • fru AM

    Lappis: dina fondanter gör alltid succé! Senast i lördags. Med en kula hallonsorbet på!

  • fru AM

    Men inte tror ni väl att MITT medeltidsbröllop hade blivit ... SÅDÄR!? :-O *djupt chockad*


     


  • fru AM

    Angående "mitt" bröllop som jag helt surrealistiskt nu försvarar :


    Vi kom ju inte  så långt i planerna - men det var väl mest själva rekvisitan som skulle vara "medeltida" - eller kanske mer "stormaktstida?". Fast eldslukare, dansande björnar, blomsterklädd barnakör, narrar ville jag nog också ha - som någon typ av pausunderhållning. Och helstekta vildsvin OCH vanlig festmat såklart. Och vanliga festkläder på gästerna! Bevare mig väl för Tokerutklädda marsalker!


     


    Det viktigaste minns jag i alla fall var sammetsgardinerna och de stora stearinljusen som skulle fladdra.  Och att det skulle åska utanför. Himla lätt att beställa!!!

  • fru AM

    Cicci: jag äter gärna fondanter hur ofta som helst (mumsade i mig två i lördags)


     


    Och tack för komplimangen!

  • fru AM

    Jag måste väl bara avsluta medeltidsbröllopsharangen med att: Jag är himla glad att jag inte genomförde det där - bröllopet alltså!


    Jag är så glad för att det blev just MIN MAN just nu och igen annan som jag skred uppför altargången tillsammans med. (Himla skönt att det inte är krav på brudöverlämning - det hade känts lite ensamt då min pappa är stendöd)

  • fru AM

    Förstår ni vilken Bridezilla jag hade blivit med den där åskan ... Andra nöjer sig om det är "OK väder och inte regnar". Jag hade skällt ut allt och alla om det inte blixtrade under HELA middagen ... Mitt eget lilla åskväder i och för sig ...

  • fru AM

    Oupsie: Boobs grejor är bra - KÖP!


    Cicci: Bra shoppat! Jag och maken shoppade loss på lunchen också - lampor och en klänning till Livia.


    Muggles: väldigt ospecificerade cravings blir en väldigt ospecificerad gissning ... Jag tror pojkar - eller flickor!


     


    Tack för alla dessert/gottistips! Nene - hittade ett recept på Nötpaj m pepparkak. Låter gott. Och jag råkade häromdagen köpa en jättestorburk pepparkakor som vid hemkomst visade sig vara i smulor ... Orka gå tillbaka - men jag kan ju baka något med smulorna tänkte jag!


    Nötpaj med pepparkaka 12 - 16


    Ingredienser Pajdeg:
    4-5 pepparkakor, ca 30 g, stötta 
    3 dl vetemjöl 
    125 g margarin eller smör 
    2 msk vatten 

    Fyllning:
    4 dl blandade nötkärnor, t ex hassel-, val- och pinjenötter 
    1 ½ dl strösocker 
    1 1½ dl ljus sirap eller honung 
    50 g margarin eller smör 
    4 ägg
    Ugn 175º.

    Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en bakform med löstagbar kant ca 26 centimeter i diameter, så att degen går upp en bit på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 minuter.

    Bred ut nötterna i en långpanna, lägg hasselnötterna för sig. Rosta i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Gnugga bort en del av skalet på hasselnötterna med hushållspapper. Lägg nötterna i pajskalet.

    Blanda socker, sirap och fett i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa äggen lätt i en skål, vispa ner dem i den varma sockersmeten och häll den över nötterna.

    Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen precis har stannat i mitten, 30 - 35 minuter.

    Låt pajen kallna helt till nästa dag. Servera pajen i tunna skivor med frukt, till exempel färska fikon, vindruvor eller ananas och eventuellt en kula sorbet eller glass.
  • fru AM

    VILA och ÄTA GRÖT/PASTA är det som gäller, Snaily! Ladda för upploppet!

Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!