Vi tog färjan till Rostock och körde sen ner till Nürnberg första dagen, där vi bara övernattade och sen for vidare till Salzburg. Vi hade verkligen tur med vädret där; sol och klarblå himmel och när vi körde därifrån började det spöregna. Timing! Salzburg är en jättemysig stad, och en kväll åt vi en väldigt god middag på Moderna muséets restaurang, som ligger på toppen av ett av bergen som omgärdar centrala Salzburg. http://m32.at/ Fantastisk utsikt över stan får man på köpet.
Nästa anhalt var Moscenicka Draga i Kroatien, nära Rijeka, på den östra sidan av Istrien. Där bodde vi i lägenhet en vecka, och var huvudsakligen inriktade på sol och bad. En dag var det lite sämre väder, så då åkte vi till Pula, men annars höll vi oss i "hembyn". Det var en liten mysig by; där fanns en väldigt bra mataffär och typ 6-7 olika restauranger. Lunchen lagade vi själva; mestadels olika sorters kallskuret och ost (båda delarna är de väldigt bra på i Kroatien) med grönsaker och så färsk frukt till efterrätt. Enkelt och gott. Maten i Kroatien var vällagad men enkel. Ganska mycket grillat kött och fisk, vilket är gott, men det blir lite enahanda efter ett tag, när det inte finns någon större variation i tillbehören. Pasta fanns det också en del, men eftersom vi skulle till Italien sen ville vi "spara" det. Som sammanfattning var Kroatien helt OK, men jag tror inte att vi kommer att återvända dit de närmaste åren.
Efter Kroatien styrde vi kosan mot Verona och det som skulle visa sig bli resans höjdpunkt; Agriturismo San Mattia på kullen ovanför Verona. http://www.agriturismosanmattia.it/eng/index.php Vilket ställe, alltså! Jag skulle kunna bo där i flera veckor och bara äta den fantastiska maten, dricka det goda vinet, läsa en bra bok och njuta av utsikten över Verona. Det är verkligen precis så fantastiskt som bilderna på hemsidan visar. Vi bodde där två nätter och den första kvällen visade det sig att de hade vinprovning, så för 20€ per vuxen fick vi fri tillgång till ett mousserande, ett vitt och ett rött vin, plus en alldeles fantastisk italiensk buffé. Det fanns gott om lokala italienska gäster där; typ kompisar till de som driver agriturismon, så det kändes som att vi hamnat mitt i ett italienskt kalas. Dagen efter for vi på vingårdstur för att provsmaka och köpa lite av vad Valpolicella hade att erbjuda och det blev några flaskor Amarone (förstås ) och ett antal Ripasso också. Corte Aleardi (http://www.cortealeardi.com/sito_eng.swf) blev vår favorit. (Det slank faktiskt ner ett glas Ripasso därifrån igår, för vi firade 10-årig förlovningsdag och till middag blev det hjortfärsbiffar med stekta kantareller serverade på mitt surdegsbröd och så en sallad till. Guldkant på vardagen var det. ) Vi var på ett par andra vingårdar också, bl a Serego Alighieri (släkting i rakt nedstigande led till Dante, den berömde medeltide italienske författaren) http://www.seregoalighieri.it/ing/index.html som även för viner från Masi, utöver sitt eget sortiment. Vid lunchtid for vi till byn Garda vid Gardasjön, och sen badade vi si sjön på eftermiddagen. Jättemysig liten stad och fantastiska vyer runt sjön.
På kvällen åt vi på San Mattia. De har ingen a la carte-servering, utan de har en "kvällens meny", och så är det take it or leave it som gäller, men om maten alltid är lika god som när vi var där är det inget att tveka om. Det blev till slut en femrättersmeny vi blev serverade; först ett glas mousserande med lite salta snacks, sen italienska delikatesser med en sallad, därefter en fantastiskt god risotto med rosmarin, sedan en fin pasta med kaninkött, till huvudrätt serverades rostbiff med den godaste rosmarinpotatis jag någonsin ätit, och till efterrätt fick vi tre små smakprover; pannacotta, biscotti och en krämig kaka. Till detta drack vi en flaska rött vin från San Mattias egen produktion, och så avslutade vi det hela med varsin limoncello. Detta kalas gick på löjliga 58€ för två personer! (Fast med tanke på midjemåttet hade vi inte haft "råd" att äta där varje dag. ) Det var verkligen en helt underbar kväll, och eftersom man satt på terrassen i husets trädgård kunde barnen springa runt och leka medan vi njöt av maten. Toppen för alla.
Från Verona var det dags att åka till Pietra Ligure på italienska rivieran. Där hade vi hyrt en lägenhet av Sembo. Den låg jättebra; bara 5 minuters promenad ifrån stranden och var praktisk, funktionell och fräsch. Även i Pietra Ligure blev det mest sol och bad, även om vi åkte iväg till en annan liten stad för att gå på en marknad och sådär. Vi åt förstås pasta med pesto - det måste man i Ligurien, och det var jättegott, och det mesta övriga vi åt också, men inget var i klass med det vi åt på San Mattia. Däremot låg det ett fint bageri tvärs över gatan från hotellet, och där inköptes focaccia, olika sorters framför allt ljust bröd, men även något lite mörkare, grissini och diverse söta bakverk. Jösses, snålvattnet rinner till bara jag tänker på det!
Sista anhalten på vår resa var Kaysersberg i Alsace, längs vinrutten i regionen. Vi bodde på ett litet mysigt landsortshotell, http://www.hotel-constantin.com/accueilang.htm, och de hade en ovanligt bra frukost för att vara i Frankrike. Nybakade frasiga fina baguetter och croissanter, skinka, ost och marmelader. Vi gjorde ett par vingårdsbesök i Alsace, men det huvudsakliga inköpet gjordes på ett vinkooperativ http://www.20dalsace.com/pages/cchunawihr.htm. Där hade de väldigt många goda viner, till väldigt vettiga priser - runt 6-7 €/flaska för Riesling och Pinot Gris. En dag spenderade vi i Strasbourg - lite sightseeing och lite shopping. Vi var där precis när det var slutrea, så jag fyndade bl a en klänning och en kofta för 20€ styck; typ 70% rabatt. Fin stad och väl värd ett besök, även om Verona är vackrare.
Efter Alsace väntade en dag i bilen; 115 mil klämde vi på ca 15 h, inklusive ca 2 h bilkö, så det gick otroligt bra. Vi är verkligen glada att vi kom iväg på den här resan, och har allvarliga planer på något liknande nästa år, fast då blir det inte Kroatien utan förmodligen en sväng över till franska rivieran istället. Att kunna vara iväg så pass länge som 3-4 veckor är helt underbart och man blir helt avkopplad och avstressad. Underbara minnen att tänka tillbaka på!