• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • Ninnnis

    "Tunnare hud" tycker jag var en mycket bättre beskrivning än "svagt psyke". Det är ju precis det det handlar om.

    Blommis, du brukar ju säga att du har "hjärtat utanpå kragen", det är också en träffande beskrivning.

  • Soldemor

    *ställer in hemmagjorda köttbullar, tre sorters sill, skinka med supergod griljering, två soerters korvar och en Jansson som går utanpå det mesta. Därtill en stark specialglögg och risgrynsgröt med saftsås*

    *mätt och på väg in i paltkoma*

  • passionsblomman

    Ja, det där med att "leva med tunn hud" är ett uttryck jag haft med mig sedan jag var 21, då jag stötte på det första gången. Det träffade rakt in i själen den gången.
    Det var när en lärare talade om att många av våra stora konstnärer och författare passar in på den beskrivningen och att det inte är ovanligt med perioder av "sinnessjukdom" när man tittar i deras livsbeskrivningar.

    Läraren i fråga var själv både lärare och präst och beskrev sitt eget liv som att där fanns en självklar melankoli i hans värls som han insåg att ine alla hade. Han var en av dem som drabbades hårt av årstidsbundna depressioner och verkligen hade fått anpassa sitt liv efter dem.

    Faktum är att det egentligen är så att många av de människor jag VERKLIGEN respekterar och ser upp till, har erfarenhet av att det där mörkret någon gång.
    eller mörker och mörker, det kan nästan istället vara så att jag själv behöver mörker, för att ljuset är för skarpt och jag är så hudlös och trasig att jag inte klarar omvärldens lysrör och inte heller alla ljud som är överallt.
    Ett mycket påtagligt behov av att få plats att gå undan och att kraften inte räcker till att hålla alla bollarna i luften.

    Jag är egentligen väldigt medveten om vilken typ av människa jag är. Och jag hör väl till den som många skulle beskriva som både överkänslig och överanalyserande.
    Bara det att jag tycker att varför är det sä självklart att det ska vara "över" framför? Isåfall kanske det ska stå "Under" framför "alla andras"? Jag tycker på allvar att jävligt många inte verkar tänka, reflektera eller analysera över huvudtaget och visar känslighet i samma utsträckning som en bulldozer ungefär.

    Man kan ju också se det som att har man "tunn hud" så har man mer direktkontakt med det som är där under, vilket ju kan vara både bra och smärtsamt. Medan den stackare som har tjock hud måste missa många upplevelser där känseln spelar roll.
    Samtidigt som den är lite mer skyddad i vissa lägen.

    Visst kan det hända att man ibland tänker ett varv för mycket och kanske lägger man ibland större vikt vid vad folk säger än de gjorde själva, men jag hoppas att de positiva delarna av att vara lyhörd och ha god pejling på vad andra säger och menar oftast överväger i mitt liv. Och förresten så brukar det rätt ofta pricka ganska rätt, det där jag tänkt. Så det så.
     
    Jag vet att jag tex är en av dem som inte klarar när stämningen i en grupp blir kass-och det är så gott som alltid jag som blåser i visselpipan"hallå, så här kan vi ju inte ha det", men det brukar faktiskt visa sig att problemen är på riktigt, inte bara av känsliga mig upplevda, och även om det ofta är obekvämt och jobbigt när saker ska upp på bordet, så tror jag verkligen inte på att sopa skit under mattan.

    Hur som helst, så har det definitivt ett pris att våga leva utan så mycket murar och skyddsbarriärer i livet. Och i de fall man byggt sitt skydd och det rivs ner så är det heller inte så kul. I båda fallen kan man lätt bli sittande i resterna av översvämningen och behöva samla sig lite inför "jaha, och vad gör jag nu?"

  • Soldemor

    Jag hade en period i mitt liv, där huden verkligen var så tunn att den var på bristningsgränsen. För att orka överleva då, fick jag liksom bygga upp ett skyddslager inifrån. Det låter konstigt, men det blev min överlevnadsstrategi då. Nu förstår jag inte hur jag gjorde och hur jag orkade. Det finns de som tycker att jag som kvinna borde vara mer känslosam, men mitt inre skydd träder fortfarande i bruk då och då för att skydda mig.
    Att ha tunn och skör mental hud är inget konstigt, det är nog många fler än vad man tror som har det, men som arbetar hårt för att dölja det, just för rädsla av omgivningens dömande attityder. Tror också, att det är viktigt att hitta sin egen strategi för läkning, att hitta vad som fungerar bäst på en själv.
    Oavsett så är du en kvinna jag beundrar mycket, Blommis, en superkvinna, så det så!

  • dfk

    Blomman, visst är det så, att allt har ett pris och att man sitter där och undrar över vad händer nu? el vad gör jag nu? Du beskriver det väldigt bra med att leva med tunn hud. Nä den där skiten under mattan kommer ju alltid fram, förr eller senare...
    Jag är själv väldigt känslig för stämningar. Man kan verkligen känna en kyla på en arbetsplats eller att det är en dämpad stämning i en grupp. Sedan finns det många som bara "ångar" på och som inte ens märker det.

    Daa, kram tebax

    Flamman, Du tänker så klokt. Det är huvudsaken att du och dina nära o kära vet  vem du är och vad du inte skulle finna dig i.

  • Villemoa

    Här har vi näsan strax ovanför vattenytan så jag hinner inte kommentera. Kramar till alla men några extra stora till Blommis & Flamman!!!

  • dfk

    Solde, ja, man har olika överlevnadsstrategier för att skydda sig.
    Det kan vara ett sätt att orka just nu, då man går in i sin bubbla.

  • Norrskensflamman

    Här har ni en till med tunn hud, eller känslorna utanpå kroppen. Jag är känslig. Känslosam. Har svårt ibland att bara släppa det där någon sa eller gjorde och bara vifta bort det. För vad VAR det egentligen som fick personen ifråga att göra si eller så. Något ligger ju bakom det... osv osv. Det är väldigt lätt att såra mig, jag är sårbar som fan. Men jag är också en överlevare. Jag har en förmåga att resa mig upp igen, om och om igen.
    Jag har valt att se min känslighet som en tillgång.
    Precis som du Blomman och DFk är jag jättekänslig för stämningar. På jobbet är det jag som mår dåligt när någon är dum mot någon annan. Jag mår så fruktansvärt illa när folk är dumma med varann. Det gör ont i hela mig. Kanske för att jag själv var utsatt för mobbing under uppväxten.
    Aldrig att jag vill bli en hårdhudad, känslokall, bulldozer!! Men det är jävligt jobbigt att jämt analysera och känna så mycket. Det krävs en enorm kraft och viljestyrka att ta sig ur de där mörka hålen och mörka tankarna.
    Mobbing under uppväxten, destruktivt beteende i tonåren och ett förhållande med en missbrukare som misshandlade mig. Allt detta innan jag fyllt 20. Det är klart man har varit och vänt och grävt och våndats nere i de mörkaste platserna av sitt innersta några varv. Sen en skilsmässa i 30-årsåldern. Inte heller okomplicerat. Ja, alla har vi en ryggsäck som vi bär. Men min terapi är att prata, prata, prata. Och tillåta mig själv att KÄNNA smärta och sorg likväl som glädje och lycka.

    Blomman; här har du en hand att hålla i på din väg upp ur mörkret och ut i det mjuka, milda gryningsljuset, som du vet väntar någonstans där framme på dig.

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård