• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • Ninnnis

     


    passionsblomman skrev 2010-12-08 15:23:37 följande:
    Jag är egentligen väldigt medveten om vilken typ av människa jag är. Och jag hör väl till den som många skulle beskriva som både överkänslig och överanalyserande. Bara det att jag tycker att varför är det sä självklart att det ska vara "över" framför? Isåfall kanske det ska stå "Under" framför "alla andras"? Jag tycker på allvar att jävligt många inte verkar tänka, reflektera eller analysera över huvudtaget och visar känslighet i samma utsträckning som en bulldozer ungefär.

    Så himla klokt! Vem bestämmer vad som är normen och vad som är "över"?

  • passionsblomman

    Precis som Heloise så gillar jag Karin Boye
    I synner het den sista versen.


    Jag vill möta...Rustad, rak och pansarsluten gick jag fram -- men av skräck var brynjan gjuten och av skam. Jag vill kasta mina vapen, svärd och sköld. All den hårda fiendskapen var min köld. Jag har sett de torra fröna gro till slut. Jag har sett det ljusa gröna vecklas ut. Mäktigt är det späda livet mer än järn, fram ur jordens hjärta drivet utan värn. Våren gryr i vinterns trakter, där jag frös. Jag vill möta livets makter vapenlös.

     

  • Ninnnis

     


    Norrskensflamman skrev 2010-12-08 16:10:59 följande:
    Blomman; här har du en hand att hålla i på din väg upp ur mörkret och ut i det mjuka, milda gryningsljuset, som du vet väntar någonstans där framme på dig. ♥

    Jag håller också gärna handen med er båda, hela långa vägen upp.

  • passionsblomman

    Att Karin Boye, Ted Gärdestad och andra med träffande förmåga, faktiskt hör till dem som tog livet av sig väljer jag just nu att ignorera...

  • Norrskensflamman

     


    Ninnnis skrev 2010-12-08 16:20:24 följande:
      Så himla klokt! Vem bestämmer vad som är normen och vad som är "över"?

    Ja, det var väldigt klokt och intressant! Det finns såklart ingen klar gräns.
    Jag känner själv, jag personligen alltså, för egen del att JAG "över"analyserar när jag vänder och vrider ord o handlingar hos någon så länge och så ingående att det blir alldeles för jobbigt för mig själv. Och jobbigt för den vars ord/handling  jag analyserar hela tiden. När personen tillslut inte vågar säga eller göra något med risk för att få sig själv och sina handlingar och ord dissikerade av mig i molekyler. Då det suger så mycket energi av mig att jag börjar må riktigt dåligt. När jag inte kan bara släppa fokuset på det och låta vissa av frågetecknen bara vara. DÅ känner JAG att JAG är lite "över" överhuvudtaget liksom... Om ni fattar.
    Jag jobbar på detta ska ni veta och det har blivit lättare för mig att flytta fokus från det dåliga jag läser in hos andra. Men det är inte alltid det går. Och jag hoppas och tror att jag själv inte upplevs som en bulldozer för att jag inte längre väger varendaste litet ord på guldvåg, jag tillåter mig själv, precis som alla andra gör, att ibland bara låta tanken få ett spontant uttryck, vare sig den är rätt eller fel. Förut trodde jag att alla utom jag fick säga och tycka till. Jag fick bara tycka något om det var "rätt"... Men jag försöker i alla fall att inte såra någon, så långt det är möjligt.

  • Klockarbol

    *smyger förbi*


    passionsblomman skrev 2010-12-08 16:22:28 följande:
    Att Karin Boye, Ted Gärdestad och andra med träffande förmåga, faktiskt hör till dem som tog livet av sig väljer jag just nu att ignorera...

    Det kan ju också vara så att vi andra har förmånen att ha dom och deras ord och därför orkar fortsätta?

    Så tror jag att det är.

  • Fru sy

    Jag vet inte alls vad jag skall skriva till er som mår så dåligt idag... så jag gör som jag brukar och skickar över ett helt gäng kramar till er.

    Sen kan jag säga att även jag känner igen mig mkt i det ni skriver om att ha tunn hud. Jag tar väldigt lätt åt mig av vad folk säger och analyserar allting väldigt mkt, men det har ni kanske märkt?!?

  • Fru sy

     


    Norrskensflamman skrev 2010-12-08 16:10:59 följande:
    Här har ni en till med tunn hud, eller känslorna utanpå kroppen. Jag är känslig. Känslosam. Har svårt ibland att bara släppa det där någon sa eller gjorde och bara vifta bort det. För vad VAR det egentligen som fick personen ifråga att göra si eller så. Något ligger ju bakom det... osv osv. Det är väldigt lätt att såra mig, jag är sårbar som fan. Men jag är också en överlevare. Jag har en förmåga att resa mig upp igen, om och om igen.Jag har valt att se min känslighet som en tillgång. Precis som du Blomman och DFk är jag jättekänslig för stämningar. På jobbet är det jag som mår dåligt när någon är dum mot någon annan. Jag mår så fruktansvärt illa när folk är dumma med varann. Det gör ont i hela mig. Kanske för att jag själv var utsatt för mobbing under uppväxten.Aldrig att jag vill bli en hårdhudad, känslokall, bulldozer!! Men det är jävligt jobbigt att jämt analysera och känna så mycket. Det krävs en enorm kraft och viljestyrka att ta sig ur de där mörka hålen och mörka tankarna. Mobbing under uppväxten, destruktivt beteende i tonåren och ett förhållande med en missbrukare som misshandlade mig. Allt detta innan jag fyllt 20. Det är klart man har varit och vänt och grävt och våndats nere i de mörkaste platserna av sitt innersta några varv. Sen en skilsmässa i 30-årsåldern. Inte heller okomplicerat. Ja, alla har vi en ryggsäck som vi bär. Men min terapi är att prata, prata, prata. Och tillåta mig själv att KÄNNA smärta och sorg likväl som glädje och lycka. Blomman; här har du en hand att hålla i på din väg upp ur mörkret och ut i det mjuka, milda gryningsljuset, som du vet väntar någonstans där framme på dig. ♥

    Flamman jag tycker du verkar vara en extremt stark kvinna!!

  • Norrskensflamman

    Jag är egentligen lite för känslig för att stå ut med min man t ex. Jag ser och känner varje nyans i honom, och precis som för dig Blomman, så brukar det ligga en del sanning i det jag förnimmer. Inte alltid men ofta. Men hur vet man när man ska lita på sin känslighet, sin känsla eller när man ska avfärda den som "över"analyserande eller bara rent svammel?? Det är så himla svårt!!!
    Just nu bär jag på en känsla som jag har jättesvårt att vifta bort. Den äter upp mig inifrån och jag är skräckslagen. Jag vet inte vad jag ska göra med den.

  • passionsblomman

    Jag vill möta...


    Rustad, rak och pansarsluten gick jag fram -- men av skräck var brynjan gjuten och av skam. Jag vill kasta mina vapen, svärd och sköld. All den hårda fiendskapen var min köld. Jag har sett de torra fröna gro till slut. Jag har sett det ljusa gröna vecklas ut. Mäktigt är det späda livet mer än järn, fram ur jordens hjärta drivet utan värn. Våren gryr i vinterns trakter, där jag frös. Jag vill möta livets makter vapenlös.
Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård