• Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
    Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
  • Svar på tråden Fråga prästerna 14
  • Kjell Präst
    Sofiiiz skrev 2012-10-07 08:50:21 följande:
    Har kollat runt på lite psalmer inför vigseln, men hittar inte så många som passar till vinterbröllop.

    Finns de många musiker som skriver psalmer?

    Och hur gör man för att få med en låt som en psalm i psalmboken?

    Vem är de som bestämmer vart psalmen ska höra till, tex vigselpsalm, doppsalm osv?
    Psalmer skrivs hela tiden, jag har själv skrivit ett gäng - men att få in dem i psalmboken, så att de blir officiella psalmer är värre. Den senaste hela psalmboken kom ut 1986, så det kryllar inte direkt av psalmböcker. Efter det har det getts ut ett par nya tunnare böcker, "Psalmer i 90-talet" och "Psalmer i 2000-talet". Min upplevelse är att de inte används i någon större utsträckning. Bokförlaget Verbum gav för ett antal år sedan på eget bevåg (alltså inte på uppdrag av Kyrkomötet) ut en psalmbok med tillägg, där finns utöver de från 1986 års psalmbok också 100 ytterligare psalmer, några hämtade ur "Psalmer i 90-talet". Denna psalmbok med tillägg är alltså strängt taget ingen officiell psalmbok eftersom det var Verbum själva som tog initiativet, men den har ändå, kan man säga, fått status som officiell eftersom den används av de allra flesta. Här finns exempelvis "Du vet väl om att du är värdefull" som används ofta vid dop och konfirmation, ibland även vid vigsel.
    Sammanfattningsvis alltså: Att få en psalm antagen som officiell är svårt, jag tror inte att det kommer någon ny psalmbok under överskådlig tid, om det ens kommer någon överhuvudtaget. Kanske kommer psalmerna i framtiden enbart att finnas digitalt, det finns vissa som tror att det blir så.
  • Kjell Präst
    Chicita skrev 2012-10-07 10:10:55 följande:
    Du måste ha minst 2 psalmer.

    Vi hade 2 psalmer och 2 solosånger, trots att psalmerna vi valt hade många verser och prästen tog med alla, så tog vår vigsel inte så lång tid. 
    Jag tappade tidsuppfattningen lite inne i kyrkan.
    Men vigslarna ligger med 1 timmes mellanrum och vi hann med både vigseln, uttåg till en plats strax utanför kyrkoområdet där vi hade tid för fotografering och tack/ gratulationer innan prästen lugnt traskade tillbaka för att förbereda nästa vigsel.

    Så 25-30 min kanske vår vigsel höll på, för vi var ur vägen för nästa bröllopsfölje med marginal 
    Som sagt, två psalmer och två solosånger blir absolut inte för långt, jag har haft vigslar med tre solosånger och/eller tre psalmer också, även det ryms inom rimlig tid. Jag tror aldrig att jag har haft en vigsel som har tagit längre tid än 40 minuter.
  • Kjell Präst
    Kakan 81 skrev 2012-10-07 11:24:59 följande:
    Hej. Jag har förstått att man ska ha minst två psalmer. Vi vill även ha tre egna låtar som ska sjungas och spelas av familj och vänner. Går det bra? Det vi tänkt är två sololåtar och en som ska spelas på tvärflöjt. Tänkte ha en klassisk inmarschlåt men en annan lite speciell när vi går ut. Går det bra? Kan du tipsa om några klassiska psalmer som sjungs i maj och kanske lite förslag på inmarschlåtar? /Karin
    Japp, minst två psalmer. Tre egna låtar utöver det går utmärkt, liksom att välja att gå ut till "den lite speciella" som du skriver om. Förslag på inmarschlåtar kan du hitta på www.kyrkomusik.nu , där finns en vigselavdelning.
    Klassiska psalmer just för maj månad är det tunnsått med, vårpsalmer och sommarpsalmer finns ju - men det är lite för tidigt att sjunga SvPs 201 "En vänlig grönska" eller SvPs 200 "I denna ljuva sommartid" i maj, tycker jag personligen. Möjligen skulle ju SvPs 199 "Den blomstertid nu kommer" kunna funka. Ett alternativ är ju annars SvPs 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd". Det är en vårtext som sjungs på samma melodi som "I denna ljuva..." eller SvPs 197 "Den blida vår är inne" som sjungs på samma melodi som "Den blomstertid..."
  • Kjell Präst
    FarAway skrev 2012-10-07 14:41:46 följande:
    hej jag har en liten knepig fråga efter en lång diskussion med prästen:

    min man är svensk, jag är tysk. Han är medlem i svenska kyrkan och jag i tyska kyrkan (också evangelisk). Vi gifte oss i juni i Hamburg och eftersom jag är tysk så fanns det bara möjligheten att få en kyrklig välsignelse. hur som helst, vi frågade svenska kyrkans präst i Hamburg om han kan göra det och det var ingen problem alls. Eftersom deras kyrkan var för lite för sällskapet så  hittade vi en annan i närheten som var tillräklig stor. Jag tyckte redan då att det var lite jobbigt eftersom vi fick också ordna med egen organist/kantor och betalade redan då 3000sek för att ha musik under vigseln...(de har för tillfället ingen egen kantor).
    För två dagar sedan ringde prästen och sa till maken att han saknas betalningen/räkningen. Vilken betalning frågade vi då och då sa han att vi borde betala 3000 sek för att håll gudtjänsten??! Sorry, det kan ju vara annorlunda i Sverige, det vet jag inte men JAG tycker att det är väldigt konstigt att man måste betala för såna saker när man är medlem i kyrkan! varför betalar man kyrkoskatt då???
    jag är lite osäkert men jag inser faktisk inte att betala summan. Det var INGEN som har sagt till  INNAN vigseln att man måste betala nåt och särskild inte att det kommer kosta 3000 SEK - om det skulle har varit så hade vi valt att gå till tyska kyrkan  (utan att betala någoting!!!)...

    jag är mycket ledsen och arg just nu och hela saken gör att man får en bitter eftersmak. Jag är mycket tacksam om jag kunde få lite mer information om saken! Jag känner mig så oinformerad och maken bryr sig inte om, han har ingen lust att diskutera och säger att han hellre betalar summan om han på så sätt kan undvika konflikten (konflikträdd som f..)

    förlåt, om jag skev fel lite då och då, att skriva på svenska är inte min starka sida ;)
    Hade det varit i Sverige hade det varit gratis, som redan sagts. Hur det fungerar utomlands vet jag inte, har ingen erfarenhet alls av utlandsförsamlingarnas arbete. Man kan ju i alla fall tycka att ni borde blivit informerade i förväg om att det skulle kosta en stor summa pengar att få vigseln i kyrkan.
  • Kjell Präst

    Vill bara säga att jag håller på att undersöka detta med den svenska prästen i Hamburg. Återkommer om jag lyckas få veta något.

  • Kjell Präst

    Fått detta svar angående vigseln i Hamburg:


    Vad gäller just den aktuellavigseln har jag pratat med vår komminister där och bett honom ta en kontakt med brudparet för att reda ut detta. Det visade sig att han redan hade en pågående mailväxling med mannen i paret om detta. Så jag utgår från att de reder ut det på ett sätt som alla blir nöjda med.


    Men så tänkte jag att jag skulle försöka förklara för dig också hur det fungerar så du vet om frågan dyker upp! Kan ana att du får den frågan som svarande präst på Bröllopstorget!


    Så här är det:Som utlandsförsamling är vi dels ställda under respektive lands lagar. Här i Tyskland innebär det att vi bara har vigselrätt för svenska medborgare. Om en svensk vill gifta sig med någon annan nationalitet kan vi bara ha Välsignelse över ingånget äktenskap. (Som i det förekommande fallet)


    Alla utlandsförsamlingar är egna föreningar som på bästa sätt har att klara sin ekonomi.


    Från Svenska kyrkan hemma får vi stöd genom att SKUT ställer utsänd personal till församlingarna förfogande. För Tysklands del en kominister i Hamburg, en kyrkoherde i Frankfurt och en kyrkoherde samt en assisten i Berlin. Alla andra kostnader måste föreningen/församlingen själv se till att klara. Vi ingår inte heller i det så kallade clearingsystemet hemma i Sverige. Dvs vi får inte ersättning från någon församling hemma om vi viger eller begraver deras medlemmar här. Därför måste vi ta betalt för tex vigslar av den som vi utför förrättningen åt. Det kan tyckas orättvist om man betalt kyrkoavgift i Sverige i alla år men så är det. Den avgiften får vi ju inte del av.


    Hur mycket betalt man tar är lite upp till de enskillda församlingarna. I Hamburg tar man 300 euro, här i Berlin tar vi 200. Det är de olika kyrkoråden som bestämmer det! Det är också vanligt att brudparen får betala om de vill ha specialmusiker eller så.


    Både vi i Berlin och församlingen i Hamburg informerar tydligt på våra hemsidor om vad som gäller och vad det kostar. Det är inte bara vi – jag skulle säga att man kan hitta den informationen på alla Svenska församlingars hemsidor runt om vår värld.

  • FarAway

    Tack så jätte mycket för att du hörde efter.
    Jag ber om ursäkt men jag har varit rätt arg eftersom det verkas har gått så fel. Jag har fullkommlig förståelse att kyrkan måste se till att få pengarna men jag skulle har uppskattet att bli informerat innan!
    ( jag kan fortfarande inte hitter en dung om betalningen på svenska kyrkans websidan...det verkas vara väl gömt!??)
    min man pratade redan med prästen och vi kommer enas om det...som sagt, tack för informationen och hjälpen!

  • maxmamma

    En fråga till er här inne eller till Kjell-Präst!!


    Finns det vinterpsalmer som passar när man gifter sig på vintern??


    Och det där med nu får du kyssa bruden är väl inget som måste vara med?!


    Skulle tycka det känns pinsamt o kyssas framför mina föräldrar o svärföräldrar.


    Och till sist, har fått godkänt av Skatteverket om hindersprövningen o namnbyte.


    ska dessa godkända blanketter ges till Prästen vid vigsel eller hur gör man?


     


    Tack för svar mvh maxmamma

  • Chicita
    maxmamma skrev 2012-10-29 19:38:41 följande:

    En fråga till er här inne eller till Kjell-Präst!!


    Finns det vinterpsalmer som passar när man gifter sig på vintern??


    Och det där med nu får du kyssa bruden är väl inget som måste vara med?!


    Skulle tycka det känns pinsamt o kyssas framför mina föräldrar o svärföräldrar.


    Och till sist, har fått godkänt av Skatteverket om hindersprövningen o namnbyte.


    ska dessa godkända blanketter ges till Prästen vid vigsel eller hur gör man?


     


    Tack för svar mvh maxmamma


    Vi lämnade in våra intyg om hindersprövning + namnändring på pastorsexpeditionen, men man kan ge dom till prästen vid vigselsamtalet också. Hör med din församling helt enkelt. Vissa präster vill ha in dom tidigare och andra senare.

    Och det där med "du får kyssa bruden" ingår inte. Glad
    Om du vill vara säker på att prästen inte säger det (vissa gör det på eget initiativ) så kan du helt enkelt säga att du inte vill pussas i kyrkan när ni har ert samtal.

    Psalmer är jag jättedålig på så det lämnar jag över till någon annan Glad
Svar på tråden Fråga prästerna 14