Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    GeneralElectric skrev 2011-06-01 06:17:21 följande:
    Bör man ge organisten någon ersättning? Det handlar om en organist med en fast anställning, som kan öva och spela på sin arbetstid.
    Saken är den att vi har ganska krävande önskemål på repertoaren, med rejäla orgelverk (Bach, Händel), sångackompanjemang och en egen komposition (enkel, men han måste ju öva in den). Dessutom ska han spela s k samlingsmusik under en kvart.  Det är nog i och för sig inga problem, eftersom han är synnerligen skicklig, men det är ju mycket utöver vad han "måste" göra.
    Vi hade tänkt ge honom en gåva som tack, troligen samma som till prästerna (vinflaskor av bättre slag), men jag träffade häromdagen en pensionerad kyrkomusiker som sade att vi absolut bör ge honom extra pengar. Ingen från församlingen har sagt något om detta, och organisten har heller inte nämnt något om ersättning. Vad gäller?
    Nej, åtar han sig att göra detta i tjänsten så ska han inte ha någon extra ersättning.
  • Kjell Präst
    Beautiful Disaster skrev 2011-06-02 19:26:50 följande:
    Vi gifter oss i augusti och då är det tydligen semestertid även för präster
    Vi vet ännu inte vilken präst som tjänstgör då, men har man rätt till
    att neka den präst som tjänstgör då och få en annan?
    (Vi vill nämligen inte ha samma som vid vår sons begravning i januari.) 
    Fråga kan man alltid, men församlingen har ingen skyldighet att byta präst om det bara är en som tjänstgör den aktuella dagen. Då får ni antingen ordna en egen präst eller byta kyrka, som sagts ovan.
  • Kjell Präst
    TheD skrev 2011-06-02 15:05:20 följande:
    Jag gillar det vår präst sa ang. "till döden skiljer oss åt".. han tolkar det inte som den fysiska döden utan när kärleken inte finns kvar i ett äktenskap då har döden inträffat. Tycker det var så bra! Jag har alltid tänkt död som i död ;)
    Jag håller inte med er präst, jag anser att det verkligen handlar om "död som i död". Man uttrycker ju en vilja att leva tillsammans så länge man lever. Jag är inne på samma linje som två andra inlägg här ovan, att döden är en del av livet som ingen av oss slipper ifrån även om vi försöker... Men visst, att ändra formuleringen som någon föreslog är förstås fullt möjligt så länge innebörden blir densamma.
  • Kjell Präst
    CiaLia skrev 2011-06-03 12:23:35 följande:
    Kjell präst jag undrar om det är passande att ha "härlig är jorden" på vår vigsel i september?
    Det är ju en mycket vacker psalm men vet att man hör den ofta kring jul men kanske går ändå?
     
    Det finns ingenting som hindrar att man har den på vigsel, men säkert kommer någon att tänka/säga "Det här är ju en begravningspsalm" eftersom den förekommer på uppskattningsvis 98% av alla begravningar. Men den är inte tänkt för begravning, och texten handlar ju inte om det. Så- som sagt- inget hindrar att ni har den som vigselpsalm
  • Kjell Präst
    t heart f skrev 2011-06-03 20:55:03 följande:
    Hej hej,

    En sån tur att jag hittade denna tråden när jag har lite frågor ang vigsel i kyrkan! :)

    Går det bra att boka en kyrka som inte är ens församlingskyrka och sedan boka in en präst från en annan församling?

    Går det bra att en bekant/vän spelar/sjunger, utöver psalmerna? (hur många låtar hinns med?)
    Det går bra, om ni hittar en präst som ställer upp på att viga er så att säga utanför tjänsten. En präst som har en vigsel i en annan kyrka än i den han/hon tjänstgör får som regel göra det på sin fritid och kan inte få någon som helst ersättning för detta.
    Visst kan en vän spela och sjunga utöver psalmerna., ett par låtar, kanske tre, hinns absolut med.
  • Kjell Präst
    hjärtaGlenn skrev 2011-06-07 01:25:45 följande:
    Jag håller på att få lite panik =(
    Jag ska gifta mig den 18 juni och vi har inte hört någonting alls i från prästen!
    Hon som jag pratade med när jag bokade kyrkan sa att jag skulle ringa 4 månader innan för att få veta vilken präst jag skulle få. Ringde och då sa han som svarade att prästen skulle ringa mig.
    För 1½ vecka sen ringde jag igen och då fick jag bara till svar att prästen kanske inte var intresserad av att prata med mig (?)
    Jag sa att jag gärna vill prata med han/hon eftersom jag vill få mitt vigselprogram och val av sånger godkända så att jag kan få göra dom nu.
    Jag och min sambo bor även 20 mil ifrån orten som vi ska gifta oss i så det blir ju krångligt om prästen vill träffa oss nu eftersom vi måste kunna få planera lite i förväg då min sambo jobbar 10 mil bort och vi har annat inplanerat inför bröllopet.
    Jag tänkte ringa igen imorgon och prata med dom.
    Vad tycker ni ska jag säga till på skarpen eller tror ni att det ordnar sig iaf?

    Ursäkta att jag eventuellt skriver med hemligt inlägg.. jag hittade inte koden att logga in mig =(
    Inget hemligt här inte! Om ni ska gifta er 18 juni och inte har hört från prästen så tycker jag absolut att du ska säga till på skarpen. Självklart ska ni ha kontakt och samtal med prästen innan ni gifter er, och nu är det ju knappt två veckor kvar.
  • Kjell Präst
    In Wonderland skrev 2011-06-13 03:54:41 följande:
    Hej,

    Jag har ett par frågor. Under förbönens andra mening säger prästen: "...Vi ber dig för det äktenskap som NN och NN nu har ingått inför dig." Om jag ska ta min blivandes efternamn under vigseln, vilket efternamn använder prästen på mig i denna mening då? Mitt nya efternamnen eller mitt gamla? 

    Jag undrar också vad det är för skillnad mellan de engelska rubrikerna 'The Consent' och 'The Questions'. Är det samma sak? När man svara  'Ja' på prästens fråga. 

    Tack!

     
    Man behöver inte säga något efternamn alls i den meningen (om man nu ens använder den förbönen och inte den sjungna versionen). Efternamnen sägs ju på andra ställen och det går alltså bra med bara förnamnen i förbönen.
    När det gäller de engelska rubrikerna är det lite klurigare. Jag har ingen engelsk handbok i närheten och kan därför inte svara på den frågan just nu. Jag kan kolla formuleringarna när jag kommer till jobbet.
  • Kjell Präst
    In Wonderland skrev 2011-06-13 04:37:18 följande:
    Tack Kjell! Så menar du att förbönen är valfri? Att man kan välja att bara ha Fader vår? Eller menar du att man bara utesluter den meningen eller bara efternamnen (så man tilltalar oss med endast förnamnen)? Jag har aldrig hört att folk sjungit denna bön, är det vanligt? Tack! 
    Förbönen är inte valfri, den ska vara med - men den finns i två versioner, en talad och en sjungen (men den går att formulera själv också, om man vill). Det är antingen prästen eller någon annan som läser/sjunger denna förbön. Själv använder jag alltid den sjungna versionen. Jag menar att man om man använder den lästa, färdiga, förbönen, säger "Vi ber för det äktenskap som Kalle och Stina nu har ingått inför dig"
  • Kjell Präst
    Syrinx skrev 2011-06-13 16:49:25 följande:
    Hej prästerna!

    Får man ha fyra psalmer? Får det plats i vigselritualen även om man har två solosånger också? Vi kan verkligen inte välja bort någon av de fyra psalmer vi gillar, så det skulle vara roligt om alla kunde komma med!
    Ja, jag skulle säga att det går att ha fyra psalmer och två solosånger -  men där går nog gränsen.
  • Kjell Präst
    20110820 skrev 2011-06-14 08:04:35 följande:
    Nu har jag en ny fråga

    Jag kommer att byta efternamn innan vigseln, kungörelsen är i full gång. Min blivande tar sedan mitt nya namn efter vigseln. Min fråga är ifall prästen kommer att säga mitt nya namn eller mitt gamla namn (som jag har nu). Jag skulle nämligen föredra om han sa det gamla, men det kanske inte går?
    Om namnbytet gått igenom vid vigseln är det det nya namnet prästen säger, åtminstone i de juridiska delarna av vigselakten - där måste rätta namnen sägas för att så att säga "bevisa" att ni är de ni är, och att ni ingår äktenskapet frivilligt.
Svar på tråden Fråga prästerna 14