Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    En i brudparet ska vara medlem i SvK för att få kostnadsfri vigsel, dop och konfirmation är inget krav

  • Kjell Präst

    Nimrin: Jag vet inte om det går att få tag på vigselordningen på engelska på Internet, men käre farbror Google borde väl kunna ge besked? Man kan ha delar av vigselordningen på annat språk om prästen är bekväm med det. Vilka delar det i så fall handlar om gör man upp med prästen. Löftena och bibelläsningarna är ett par förslag. När det gäller kyssen så är det ofta så, att paret sedan de gått ut, gömmer sig antingen utanför kyrkan eller i ett rum inne i den. När sedan gästerna gått ut kommer paret ut till gästerna och pussas och får ris i håret . När man bör ta kontakt med församlingen för att boka vigsel beror på om kyrkan är en populär vigselkyrka eller ej, på vissa ställen måste man boka ett år i förväg, på andra kan det räcka med ett par veckor.

  • Kjell Präst

    Thessan: jag har förstått, främst genom att läsa här på BT, att det enligt gammal sed finns restriktioner för om tärnor får vara gifta/ogifta och huruvida de kan gä in tillsammans med gifta/ogifta män etc. Jag känner inte till exakt hur det ligger till där, men hur som helst tycker jag att detta i så fall är en förlegad sed. Kyrkan har inga synpunkter på detta och ingen kommer att fråga om tärnornas eller marskalkarnas civilstånd. Någon förolämpning mot kristna är det absolut inte, vi är i de flesta fall både tänkande och moderna människor, ganska lika alla andra faktiskt

  • Kjell Präst

    Jag tror som Chicita att obehaget blir mycket mindre än man tror, när man väl står där. Men för att svara på din fråga: det ska vara två psalmer, ett par bibelläsningar, böner, löften, frågor, tillkännagivande och lite till- ändå har jag haft ett par vigslar som inte tagit mer än ca 20 minuter.

  • Kjell Präst
    Sofiiiz skrev 2012-09-19 18:33:54 följande:
    1. Hur vanligt är det att brudparet stannar uppe vid altaret en stund innan de går ut för att gästerna ska hinna ta kort?

    2. Och är det vanligt att de även ger varandra en kyss inne i kyrkan?

    1) Ganska vanligt


    2) Säkert också ganska vanligt, men det ingår inte i ritualet så de flesta brudpar får nog ta initiativet till kyssen själva, prästen säger alltså normalt inte till om det (även om det förekommer)

  • Kjell Präst
    darkHorse skrev 2012-10-06 09:41:45 följande:
    Kan det vara så att oktober inte är en populär bröllopsmånad?
    Hur upplever du att bröllopstrenderna går Kjell? Är det mest polulärt att gifta sig vid pingst, i juli eller kanske i september?
    Gissningsvis är det populärare på somrarna - men jag jobbar inte i en populär vigselkyrka, så jag har svårt att se några trender. Vi har helt enkelt inte tillräckligt många vigslar för att kunna dra några slutsatser.
  • Kjell Präst
    Sofiiiz skrev 2012-10-07 08:50:21 följande:
    Har kollat runt på lite psalmer inför vigseln, men hittar inte så många som passar till vinterbröllop.

    Finns de många musiker som skriver psalmer?

    Och hur gör man för att få med en låt som en psalm i psalmboken?

    Vem är de som bestämmer vart psalmen ska höra till, tex vigselpsalm, doppsalm osv?
    Psalmer skrivs hela tiden, jag har själv skrivit ett gäng - men att få in dem i psalmboken, så att de blir officiella psalmer är värre. Den senaste hela psalmboken kom ut 1986, så det kryllar inte direkt av psalmböcker. Efter det har det getts ut ett par nya tunnare böcker, "Psalmer i 90-talet" och "Psalmer i 2000-talet". Min upplevelse är att de inte används i någon större utsträckning. Bokförlaget Verbum gav för ett antal år sedan på eget bevåg (alltså inte på uppdrag av Kyrkomötet) ut en psalmbok med tillägg, där finns utöver de från 1986 års psalmbok också 100 ytterligare psalmer, några hämtade ur "Psalmer i 90-talet". Denna psalmbok med tillägg är alltså strängt taget ingen officiell psalmbok eftersom det var Verbum själva som tog initiativet, men den har ändå, kan man säga, fått status som officiell eftersom den används av de allra flesta. Här finns exempelvis "Du vet väl om att du är värdefull" som används ofta vid dop och konfirmation, ibland även vid vigsel.
    Sammanfattningsvis alltså: Att få en psalm antagen som officiell är svårt, jag tror inte att det kommer någon ny psalmbok under överskådlig tid, om det ens kommer någon överhuvudtaget. Kanske kommer psalmerna i framtiden enbart att finnas digitalt, det finns vissa som tror att det blir så.
Svar på tråden Fråga prästerna 14